Caffe slicica naslovne pored logoa 199 copy

2024 MNE Media Digital Banner Caffe Montenegro 712x95

Užitak slobode u divljim krajevima

Kružna tura četvorotočkašima oko Bjelasice /

Na dosta mjesta prolazili smo kroz blato, kamenjar, šumu, probijali se kroz ostatke sniježnih nanonsa koji su ostali da čekaju ljeto… Negdje smo morali i pješke da bi vozači uspjeli da uz dosta muke da izvuku kvadove uz nepristupačni teren… Na kraju je ostala uspomena na sjajnu avanturu, slike nebrojenih ljepota i želja da se ponovo vratimo i uživamo na Bjelasici!

1 MAPA B

Što novo vidjeti u Crnoj Gori pitaju se njeni žitelji ne sluteći da svakog dana mogu vidjeti nešto novo, da mogu otkriti predjele koji će ih ostaviti bez daha. A nijesu ti predjeli daleko, niti je do njih teško doći. Treba malo volje za otkrivanjem nečeg novog i želje da se zakorači u neistraženo. Mnogi su bezbroj puta prošli magistralnim putem od Podgorice ka Bijelom Polju, usput ne svrativši ni u Kolašin, niti Mojkovac, a kamoli da se zapute uz padine Bjelasice i otkriju njene čari. Slavna planina opjevana u narodnim pjesmama danas je mnogima poznata samo zbog skijališta. Ali njene ljepote su mnogo brojnije i tek kad krenete da ih istražujete vidjećete koliko toga atraktivnog nudi ova planina koja se prostire na teritorijama pet opština. Planinska ljepotica je išarana putevima i markiranim planinskim stazama koji vode od Kolašina, Mojkovca, Bijelog Polja, Berana i Andrijevice. Njena jezera: Biogradsko, Pešica, Veliko i Malo Šiško i Veliko i Malo Ursulovačko nikog ne mogu ostaviti ravnodušnim. Sve ovo nas je navelo da po ko zna koji put ponovo posjetimo planinu.

Panorama Mojkovca sa Ulosvine Panorama Mojkovca sa Uloševine

Išli smo ranije i džipovima, na sankama, krpljama, pješke i na konjima, ali na kvadovima još uvijek nijesmo. Krenuli smo iz Mojkovca, u zadnjim danima juna. No, iako je napolju bilo više od 30 stepeni, obukli smo zimske jakne i gojzerice. Planina je to, a mnogi su se neznaveni i u najtoplijim ljetnjim danima dobro napunili studeni na ćudljivim crnogorskim vrletima.

g69

Brujanje motora označilo je početak našeg obilaska Bjelasice, rutom dugom skoro 65 kilometara. Nepuni kilometar od početka puta skrenuli smo na makadam i nivo adrenalina u krvi je počeo da raste. Upravo je čar vožnje kvadovima to što imate mogućnost da prođete vrletima kuda automobilom nikada ne biste prošli. Frešak planinski vazduh miluje vas dok jezdite šumama i gorama, a iza svake okuke se rađa neki novi, još ljepši krajolik.

Ovce na Šiškom jezeru

Spomenik junacima crnogorske vojske

Ubrzo smo stigli na prvi vidikovac sa kojeg smo Mojkovac gledali kao na dlanu. Uloševina je mjesto sa kojeg pogled puca na grad i okolinu, i odlično je mjesto za lagani odmor i bjegstvo iz gradske gužve. No, mi se nijesmo puno zadržavali već smo hitali ka naredne dvije tačke na kojima smo stajali da odamo počast herojima Mojkovačke bitke.

Spomenik junacima Mojkovacke bitke na Bojnoj njivi Spomenik junacima Mojkovačke bitke na Bojnoj njivi

To su čuvena Bojina njiva i Mjedeno guvno na kojima su se na Božić 1916. odvijale glavne borbe čuvene Mojkovačke operacije. Na “krvavi Božić” ovdje su crnogorske snage do zadnje kapi krvi i posljednjeg metka branile prolaz austrougraskim snagama. Svojim životima naši su preci omogućili odstupnicu srpskoj vojsci. Danas o njihovom herojstvu svjedoči spomenik, a vidljivi su i ostaci rovova koji su bili poprište nadljudske borbe naše i austrougarske vojske. Nedaleko od Bojine njive nalazi se Mjedeno guvno na kojem je groblje gdje su sahranjeni poginuli borci.

Putevi Bjelasice Putevi Bjelasice

Mrki krš – rudnik Nemanjića

Kroz guste šume, lošim putem kojim samo mogu proći kamioni i džipovi, stigli smo do mjesta Mrki krš na kojem je, prema legendi, bila riznica Nemanjića. Tu su, kako se generacijama prenosi priča, srpski vladari gomilali blago iz obližnjeg rudnika Brskovo. Ova atrakcija je spremna za posjetioce, napravljen je vidikovac do kojeg vode drvene stepenice sa više od 130 stepenika. Sa ovog mjesta puca pogled na gustu šumu i u daljini grad Mojkovac.

Cetvorotoskaci i koze

Kraj vidikovca se nalazi ulaz u pećine sa tri prostorije koje su povezane hodnicima. Zidovi tih prostorija su klesani i uglačani što svjedoči da su ih radili vrhunski majstori, možda upravo oni čuveni rudari iz Rura i Sara koji su u srednjem vijeku radili u mojkovačkim rudnicima. Oni koji su ulazili u ove odaje kažu da ima mjesta da u njima prespava i do 50 ljudi.

Vidikovac Mrki krš Vidikovac Mrki krš

Uskoro će posjetiocima pored obilaska arheoloških ostataka srednjovjekovnog grada Brskova biti ponuđena i mogućnost obilaska tri pećine i svojevrsne potrage za blagom kao avantura koja će biti hit turističke ponude, ne samo grada Mojkovca nego i cijele Crne Gore. Naime, prema legendama u pećinama Mrkog krša i dan-danas je sakriveno blago Nemanjića, a ta fikcija je dovoljna da privuče posjetioce iz cijelog svijeta koji bi kroz avanturu mogli da upoznaju širi region Mrkog krša i Brskova.

Kutijevac

Nakon obilaska starih riznica krenuli smo zelenim padinama Bjelasice ka Kutijevcu. Usput smo nailazili na stada ovaca i koza, krda krava i ponekog konja. Iako je stočni fond samo blijeda slika onog opjevanog u pjesmi kad su “Bjelasicom pasla stada”  lijepo je vidjeti stoku dok planduje katunima. Poneki čobanin nam mahne, onako veselo. Drago mještanima da vide posjetioce, makar samo u prolazu.

Vidikovac Kutijevac Vidikovac Kutijevac

Na nekih 11 kilometara od Mojkovaca, u mjestu Kutijevac, na visini od 1430 metara nalazi se planinarski dom “Džambas”. Dom je otvoren u ljetnjim mjesecima, dok se zimi otvara po potrebi.  Pogodan je za odmor i kao polazna i dolazna tačka za planinarske pohode na vrhove u okruženju: Mučnica 1809 m, Bjelogrivac 1970 m, Razvršje 2033 m. Od njega se može i do jezera: Šiškog, Ursulovačkog, Pešića i Biogradskog. Dom nosi ime Dušana Bulatovića Džambasa legendarnog planinara, prirodnjaka, fotografa, profesora, glumca, kaskadera…

Kutijevac i planinarski dom Dzambas Kutijevac i planinski dom Džambas

Vrh Mučnica

Sa vrha Mučnice pogled puca na Cmiljaču - katun na sjevenoj strani Bjelasice koji je udaljen 14 km od centra Bijelog Polja. Bazno područje budućeg ski centra nalazi se na nadmorskoj visini od 1570 metara. Na ovom katunu nalazi se planinarski dom koji turisti posjećuju i ljeti i zimi. U toku je izgradnja drugog u nizu planiranih ski centara u ovom kraju. Realizacija cjelokupnog projekta planirana je tokom naredne godine.

Konji

Katun Omar

Katun Omar nalazi se na bjelopoljskoj strani Bjelasice, na 1692 mnv. U njegovoj blizini su brojni drugi katuni poput Gudžaljine i Rakitskog katuna. U neposrednoj blizini katuna Omar, ispod vrha Turjak (1912mnv) nalazi se jezerce, koje mještani zovu Rakitsko jezero. Blizu je i jedan od najviših vrhova Bjelasice - Strmenica (2122mnv). Na Omaru se gradi crkva Svetog Ilije, sa par pratećih objekata. U njenoj neposrednoj blizine je vidikovac sa kojeg puca pogled na guste šume i obronke Bjelasice. Mjesto je stvoreno za uživanje u miru i tišini koji samo s vremena na vrijeme na kratko poremeti brujanje kakvog motora.

Katun Omar i crkva svetog Ilije Katun Omar

Suvo polje

Pašnjačka visoravan Suvo polje (1920mnv), i nije tako suva i pusta i na njoj se nalaze brojne lokve i stočarski stanovi.  Vjetar nosi mirise planinskog bilja i puni vam pluća čistim vazduhom.

Šiško jezero Šiško jezero

Šiško jezero

Uskoro stižemo u reon koji mještani zovu Šiška, a koje je najpoznatije po Velikom Šiškom jezeru. Jezero je ledničkog porijekla, akumulira se vodom od otapanja snijega, pritoka i atmosferskih padavina. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1660 m, dugo je oko 400 m, a široko oko 140. Pri velikom vodostaju duboko je do tri metra. Jezero je okruženo je prelijepim katunima i šumom. Uživali smo posmatrajući ovu ljepotu udaljeni od civilizacije i svih onih zvukova koji remete duševni mir.

606bb6a2e3709.image

Legenda o zavijanim svatovima

Jedan od lokaliteta koje smo na ovoj turi obišli je i Svatovsko groblje. Legenda kaže da su u stara vremena svatovi od Mojkovca preko Bjelasice krenuli za mladu. U povratku ih je dočekalo veliko nevrijeme, pa su svi stradali od mećave i oluje. Danas o tragičnoj smrti svatova svjedoče kamene ploče oko kojih trava nikad ne niče.  Na ovom mjestu se ukrštaju vjetrovi sa raznih strana.

Svatovsko groblje Svatovsko groblje

Dolovi Lalevića i vidikovac Bendovac

Katun Dolovi Lalevića (1685 mnv) nalazi se na malom platou između dva brda. Lokalitet je već iznad granice šuma gdje preovlađuju pašnjaci. Kroz Dolove Lalevića prolazi makadamski put. Na katunu nekoliko porodica svoje proizvode (mlijeko, sir, kajmak, meso) nudi turistima. Ovdje smo probali vrhunski domaći kačamak i gasili žeđ studenim kisjelim mlijekom, ali i vodom sa izvora. Dovitljivi mještani su napravili i mali rezervoar sa vodom u kojem uzgajaju pastrmke. Na malom restoranu vidjeli smo i solarne panele za proizvodnju električne energije i grijanje vode. Iza restorana je nekoliko bungalova, ležaljke, ljuljaške… Potrebno je samo odvojiti vrijeme i uživati!

Katun Dolovi Lalevica Katun Dolovi Lalevića

Gostoprimstvo se i danas održalo na katunima. Vrijedni domaćini dočekaće vas uvijek otvorenih vrata i širokog osmjeha. Što ima u njihovoj kući imaće i za gosta. Džem od šipuraka, šumskog voća, planinski čajevi, svježa planinska pastrmka, kisjelo mlijeko sa svježe ubranim borovnicama i najveći specijalitet mlijeko u snijegu! Uživajte u duhu ovog kraja i doživite ga istinski.

Restoran na Dolovima Lalevica 

Kacamak i kisjelo mlijeko

 

Zanimljivo je da su Dolovi Lalevića jedan od rijetkih lokaliteta gdje je pronađen Lakušićev karanfil-endemična vrsta koja ne postoji nigdje više u svijetu.

Bendovac – najljepši vidikovac

Na desetak minuta od dolova nalazi se vidikovac Bendovac (1774 mnv) sa kojeg se pruža najljepši pogled na prašume Biogradske gore. Nezaobilazan za foto pauzu gotovo na svim turama preko Bjelasice, pa je samim tim jedan od najposjećenijih dragulja planine Bjelasice i Biogradske gore. Kažu da je najljepši pogleda sa Bendovca u poznu jesen kada možete vidjeti sve nijanse žute, narandžaste, crvene i braon jer čak 82 vrste drveća u taj vakat mijenjaju boje lišća. Na vidikovcu se nalazi jarobol sa kojeg se ponosno vijori crnogorska zastava.

g38

Sa Dolova Lalevića čitavim nizom serpentina kroz gustu prašumu spuštali smo se do Biogradskog jezera, jednog od najljepših u Crnoj Gori. Tu smo napravili još jednu kraću pauzu da bi se nakon toga asfaltnim putem uputili do Mojkovca.  

Dok smo uz rakiju prepričavali događaje sa ture zaključili smo da treba praviti češće izlete u prirodu. Zato dragi čitaoci, ogrijete se pokraj logorske vatre, kosite travu i plastite sijeno, prenoćite u malenim drvenim kolibama. Živite svakodnevicu svojih predaka koja je danas nama, djeci ovog vijeka, postala apsolutna egzotika. Vjerujte nam - uživaćete!

 Caffe Montenegro logo bijeli

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: redakcija.caffemontenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!