Caffe slicica naslovne pored logoa 199 copy

2024 MNE Media Digital Banner Caffe Montenegro 712x95

Nije sve kao u filmovima ali jeste film

Putopis: Los Anđeles (Los Angeles - LA) /

Jeste li spremi za posjetu gradu Anđela? Los Anđeles i Hollywood nas čekaju!

Smješten na obalama Tihog okeana ovaj grad ne ostavlja nikoga ravnodušnim. Na svakom koraku se može čuti španski jezik pa je i komunikacija za nas Balkance lakša, svi smo svjesno ili nesvjesno prošli osnove španskog jezika zahvaljujući sapunicama. Ne vjerujete? “Holà, puedo tomar un burrito?” Ako nijeste razumjeli onda nijeste imali Kasandra/Samanta djetinjstvo.

pexels vincent gerbouin 2263683

Većinu stanovništva čine Hispanci ili španski amerikanci koji su i osnovali grad 1781. godine. Možete li zamisliti da je LA (skraćenica koja se koristi jednako kao i puno ime grada) nastao kao stočarsko naselje? Nevjerovatno zar ne? To je upravo onaj američki san, fraza koju smo toliko puta čuli. Ali za Amerikance ništa nije nemoguće! Danas je LA jedno od najznačajnijih svjetskih mjesta u oblasti filmske i televizijske industrije, zabavnih centara i kulturnih dešavanja.

90

 

Svi ste čuli za čuveni Beverli Hills. Ako i niste, evo o čemu je riječ: to je poznata oblast LA u kojoj se nalazi najveći broj rančeva i vila poznatih ljudi. Nemojte nasjesti na ponude vodiča koji vam prodaju ture da vam pokažu gdje živi Džesika Alba ili Tejlor Svift, zato što ćete vidjeti samo zidine! Sve vile imaju ogromne zidove radi privatnosti svojih stanara i samo ćete baciti novac… Poznate ličnosti nisu baš toliko jednostavne za sresti.

nick sarvari nZMsP7TqXQ4 unsplash

Iznajmite auto i provozajte se (generalno najbolji način za upoznavanje bilo kog američkog grada je iznajmljivanje automobila). Poznata je oblast Beverli Hilsa odnosno ulica u samom centru mjesta - Rodeo Drive. To je jedna od najpoznatijih ulica na svijetu zbog ekskluzivnih šoping ‘komada’. Nerijetko ćete vidjeti unikatne automobile koji koštaju gomile novca parkirane ispred butika. Naravno, trgovine imaju liste čekanja i naravno da butici primaju samo po par osoba istovremeno. Sjećam se da su svi momci uzdisali kada smo vidjeli ovo auto, bugatti, parkirano ispred jednog od butika. A ja sam više bila zainteresovana za ono ko li je unutra?

bojana rodeo drive

Kao koktel samo slađe

Druga lokacija sa velikim brojem zvijezda (celebrities) koje žive u toj oblasti je i plaža Malibu. Ja iskreno nijesam oduševljena plažama Okeana jer je voda skoro uvijek hladna a talasi… pa talasi me baš i ne inspirišu na plivanje. Ali od kada sam pogledala seriju Grace i Frenki i vidjela njihovu kuću na plaži… Dobro nije da sam baš sto posto sigurna da je baš na ovoj plaži ali sam sigurna da je u Kaliforniji. Elem, od tada maštam o jednoj takvoj “kućici”! Sve imaju direktan izlaz na plažu, čujete huk okeana non stop, galebovi, miris… Ma milina! Najpoznatija slavna ličnost, odnosno kažu da ima i najskuplju kuću u ovom dijelu grada je Leondardo di Kaprio.

IMG 8627

b8b29b2c14909d768eece5a821ac8400

Bulevar pun zvijezda

Ono što se ne smije propustiti prilikom posjete LA je i obilazak čuvene Staze slavnih! Ja sam mislila da ih zvijezde, poznati ljudi (naučnice, glumci, pjevačice...) dobijaju za svoje zasluge, kao što mi dižemo spomenike. Ali, ali - nijesam očekivala da oni (ličnosti koje dobijaju zvujezdu) moraju platiti čak 30 hiljada dolara za održavanje i postavljanje iste! Neke ličnosti imaju i po nekoliko zvijezda u različitim kategorijama. Na svakoj zvijezdi stoji ime osobe i kategorija zahvaljujući kojoj dobija zvijezdu. Postoji pet kategorija tj simbola na zvijezdama:

  1. Filmska kamera je simbol za film;
  2. Televizor sa dvije antene je simbol za televiziju (voditelji i sl.);
  3. Muzička ploča je simbol za muziku;
  4. Mikrofon je simbol za radio program;
  5. Maske su simbol za pozorište.

IMG 8388

Najpopularnija je kategorija filma kojoj pripada čak 47% ukupnog broja zvijezda! Kako se svake godine dodijeli 20- tak zvijezda trenutno ima preko 2500 istih duž Staze slavnih.

Na ovoj stazi i u blokovima oko nje srešćete gomilu poznatih. Ipak, to su samo glumci koji na ovaj način zarađuju novac - prerušavajući se u Bred Pita, Džordž Klunija, Džuliju Roberts i slično. Moram priznati da su njihovi kostimi toliko dobri da lako možete biti prevareni i pomisliti da su prave zvijezde tu ispred vas i pričaju sa vama!

IMG 8673

Jedna zanimljivost o Stazi slavnih - postoji jedna zvijezda koja nije na Stazi već na zidu. To je zvijezda poznatog boksera Muhameda Alija. Njegova zvijezda nalazi se na zidu jednog od ulaza na samu Stazu. Zašto njegova zvijezda nije među ostalima i ista kao i sve ostale? Mohamed je pristao da bude dio Bulevara i Staze slavnih, samo pod uslovom da njegova zvijezda ne bude na podu jer on nosi ime proroka Muhameda. Muhamed Ali nije želio da prorokovo ime bude na podu gdje ga svi mogu gaziti i zato je tražio da njegova zvijezda bude na zidu.

A sada pravac Holivud!

E pa nije mi nešto taj Holivud pravo da vam kažem. Ne možete ono kao u filmovima da se slikate na znaku… Najbliže što možete prići znaku je na jednom od proplanaka gdje imate pogled na brdo i to je to. Prevelika očekivanja reklo bi se.

IMG 8257

Ali zato mjesto o kome nijesam znala ništa a ima interesantnu priču je Grifin Observatorijum (Grifith Observatory)! U njemu možete pogledati neke od čuvenih Teslinih izuma i pronalazaka! Iskreno, iz dvorišta zgrade možda imate i najbolji pogled na brdo na kojem je znak Holivud. U samoj zgradi možete pronaći gomilu zanimljivih naučnih činjenica, izuma a posebno je zanimljiva prostorija u kojoj možete saznati više o sazvežđima i zvijezdama. Spoiler alert: znate onu čuvenu scenu iz “La la land-a” kada Rajan Gosling igra valcer sa Emom Stoun u planetarijumu punom zvijezda? E pa to je snimano baš ovdje! Posebna emocija, poseban film.

U dvorištu se nalazi i teleskop i to je najprimamljiviji detalj svim turistima pa i meni. Po nekim statistikama ovo je najviše korišten teleskop na svijetu jer turisti žele izbliza vidjeti znak (Holivud) preko dana a uveče zvjezdano nebo iznad LA.

florian lidin CLK UNY6WBE unsplash

 

 joshua 205399

Nije u Los Anđelesu ali dovoljno blizu da se ne smije propustiti

Na svim svojim američkim putovanjima, kao što sam prije rekla, iznajmljujem automobil. I onda voila, gdje me put odnese. Tako sam pretražujući zanimljiva mjesta van samog grada, naišla na prelijep park pod nazivom Park drveta Džošua (Joshua tree park). Odmah sam na internetu prepoznala neke od pejzaža jer kao zaljubljenik u modu osim putovanja, prilično ispratim svjetske modne kampanje. I eto, baš tad par njih je upravo fotografisalo svoje modele u ovom parku! Zašto je tako lijep i primamljiv? Zato što je ovaj park u stvari sudar dvije pustinje - one prave pješčane sa ogromnim kaktusima i zelene pune žbunova i niskog rastinja.

Los Angeles Assignment 1 127WEB 5c743cdc46e0fb00014ef665

 

Onaj dio pustinje sa kaktusima sačinjen je od endemske vrste kaktusa koja se naziva Džošua kaktus pa je i cijeli park tako dobio ime. Prelijepi pejzaži, klima i tišina su definitivno razlozi zašto posjetiti baš ovaj Nacionalni park!

image5

IMG 3571

A sad za kraj…

Pa za kraj bih da vas pripremim na pravi Los Andjeles, realan i drugačiji od onog sa filmova. Nigdje na svijetu nijesam vidjela toliko beskućnika i prosjaka. Dok su neki prinuđeni da oblače kostime i maskiraju se u poznate ličnosti da bi zaradili novac, puno više njih jednostavno sjedi na mostovima, klupama, ćoškovima, pločnicima i prosi. Na samoj Stazi slavnih je beskonačno mnogo gomila ćebadi, kartona i kutija na kojima beskućnici spavaju. Vidjela sam a kasnije su mi i potvrdili- Kalifornija ima najveći broj beskućnika u cijeloj USA. Razlog? U Kaliforniji zime nijesu oštre i surove kao u ostatku zemlje i ljudima koji nemaju krov nad glavom je lakše da vrijeme provode napolju u toploti nego da se smrzavaju u Njujorku ili drugim gradovima. Ogroman broj beskućnika iz svih krajeva zemlje konstantno putuje ka Kaliforniji. Skoro da ne postoji ćošak ili livada na kojoj nećete sresti beskućnika.

IMG 7081

malibu

Ali, neka vas to ne spriječi da maštate o odlasku u grad Andjela! Samo sam vam morala reći - to je najveći šok koji sam ja doživjela od svih putovanja na kojima sam bila…

Do sljedećeg pakovanja kofera,

Vaša B.

Instagram: bojana.tu

 Caffe Montenegro logo bijeli

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: redakcija.caffemontenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!