Caffe slicica naslovne pored logoa 217

Portonovi July Digital Banner Caffe Montenegro 712x95 2

Do sada ostvareno 85% turističkog prometa iz 2019.

Prema posljednjim podacima Nacionalne turističke organizacije (NTO) u Crnoj Gori boravi oko 167 hiljada gostiju, što čini 85% turističkog prometa iz 2019. godine, saopštila je direktorica Ana Tripković Marković.

Ohrabrujuće je, kaže ona, to što su namjenski prihodi od turizma na nivou od 80% u poređenju sa 2019.

Crna Gora, kako je kazala, ulazi u najjači špic turističke sezone. Prema posljednjim podacima od prošlog petka, kaže Tripković-Marković, naša zemlja je imala oko 167 hiljada gostiju. To je otprilike 85% turističkog prometa iz 2019. godine.

“Popunjenost hotelskog smještaja je 99% u odnosu na 2019. godinu, a popunjenost privatnog smještaja je 83%. Prema podacima stanja na dan, od petka je oko 38 hiljada gostiju je boravilo u hotelima, dok je u privatnom smještaju popunjenost bila oko 120 hiljada gostiju”, kazala je Tripković-Marković.

Najviše je gostiju iz regiona, među kojima prednjače turisti iz Srbije i BiH. Pored toga, ove godine imamo veliki broj dolazaka iz zemalja koje čine bivši SSSR. Tu su Ukrajina, tržište Kazahstana. Zatim veliki broj dolazaka iz Poljske, Izraela…

Govoreći o broju turista po opštinama, Tripković-Marković kaže da je u apsolutnim iznosima Budva ta koja najviše učestvuje u turističkom prometu.

“A prema podacima od prošlog petka, to je bilo oko 54 hiljade, na drugom mjestu je Ulcinj sa 43 hiljade, zatim Herceg Novi sa otprilike 31 hiljadom. Međutim, i druge opštine, koje možda u apsolutnim iznosima imaju manje, imaju jako dobru realizaciju u odnosu na 2019. godinu. Prošle sedmice to su bili Kotor, Tivat i Kolašin, ali takođe iz sedmice u sedmicu Žabljak bilježi jako dobru popunjenost”, rekla je Tripković-Marković.

Komentarisala je i ovogodišnje povlačenje poslovanja hotelskog operatera Aman u Crnoj Gori.

“Mislim da je u međuvremenu jako veliki broj drugih brendova od značaja, i međunarodnih zastupljen u Crnoj Gori. Takođe naš najveći brend Sveti Stefan je tu, tako da će on nevezano od toga kakav će pravni status biti donositi ono što je najvažnije u Crnoj Gori, a to je taj imidž koji sam po sebi nosi nevezano od toga ko u budućnosti upravlja tim brendom”, rekla je ona.

Trenutni prihodi koji su najjasniji su namjenski, dodaje Tripković Marković, a to su prihodi od boravišne i turističke takse, i članskog doprinosa.

“Prema podacima 28. jula 2021. možemo da vidimo da su namjenski prihodi naplaćeni u visini od 80% u odnosu na 2019, što je veoma ohrabrujuće. Značajni su prihodi od članskog doprinosa, turističke takse. Prihodi od boravišne takse su na nivou od 60% što je nešto niže od prosjeka, ali tu treba imati u vidu da se boravišna taksa plaća paušalno”, objasnila je.

 

 Caffe Montenegro logo bijeli

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: redakcija.caffemontenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!