Caffe slicica naslovne pored logoa 216

portonovi 2024 MNE Media Digital Banner Caffe Montenegro

Slatko – slana avantura

Caffe Montenegro preporuka: Jednodnevno, ljetnje uživanje /

Brojne su ljepote Crne Gore koje treba istražiti. Jedna je od rijetkih država koja na malom prostoru pruža nebrojene mogućnosti, odmora na planini, pored mora, ili jezera, mogućnost seoskog, aktivnog ili zdravstvenog turizma. I sve to možete osjetiti za kratko vrijeme i po povoljnim cijenama.

Podgorica - Bar

Krećemo se iz Podgorice u ranim jutarnjim časovima. Prva destinacija je Bar, do kojeg dolazimo za pola sata, 40 ak minuta.  Nakon kratke šetnje i fotografisanja u samom centru grada, nastavljamo ka Starom Baru.

Stari Bar

Uskom kaldrmom penjemo se do ulaza u Stari grad. I sa lijeve i sa desne strane se nalazi veliki broj kafića, restorana, prodavnica sa suvenirima. Grad je u više navrata dograđivan, tokom vjekova postojanja. I danas se u njemu mogu vidjeti ostaci građevina različitih arhitektura. Najstariji dio grada je oko kapije, na isturenoj stijeni, dok se u unutrašnjosti grada kriju ostaci brojnih crkava iz srednjeg vijeka. Ovdje se nalaze crkva Sv. Đorđa, crkva Sv. Marka, crkva Sv. Venerande i crkva Sv. Katarine. Stari Bar je u italijanskim spisima bio poznat i pod nazivom Antivari. Ovaj grad, posjeduje dugu i bogatu tradiciju. Takođe, interesantan dio je Starog Bara je i kako je mnogi nazivaju Crnogorska pompeja.

Stara Carsija 56


Sa tri strane, grad je okružen liticama  a prvenstveno je bio izgrađen radi lakše odbrane ali i pristupa pijaćoj vodi, koja se dopremala preko akvadukta, koja datira iz  14. vijeka. Stari Bar je bio naseljen sve do zemljotresa 1979. godine, kada se srušio akvadukt, i nestalo je pijaće vode. Legenda kaže da su tada, stanovnici počeli da se sele u novi grad, uz luku – Bar.

Nakon razgledanja Starog Bara i upoznavanja sa istorijom, odlazimo u restoran hotela Stara Čaršija Resort & SPA na ručak, a i gdje ćemo noćiti.

Stari Bar Andrija Kasom

Restoran je autentičnosti u gradnji objekta zadržao i u kuhinji. Gosti mogu da probaju lokalnu kuhinju koja je za mnoge goste sa strane čudan spoj italijanske i orijentalne kuhinje. Neobična jela koja imate priliku ovdje isprobati, svakako vas neće ostaviti ravnodušnim.

Preporuka za ručak : Steak meni

 Stara Carsija 34


Virpazar i Crmnica

Nakon ručka, put nastavljamo ka Virpazaru. Nalazi se na ušću rijeka Orahovštice i Virštice, u srcu Crmnice, na desetak kilometara od mora, a na samom Skadarskom jezeru. Malo mjesto, sa prelijepim predjelima, koje posljednjih godina okupira pažnju kako naših ljudi tako i turista.

Ovdje se u toku ljetnje sezone organizuju brojne kulturne i zabavne manifestacije kao što su: „Dani Skadarskog jezera“, „Crmničke sportske igre“, književne večeri, slikarske kolonije, predstave u okviru festivala „Barski Ljetopis“ . Nakon Virpazara, odlazimo na krstarenje.

virpazar dron

Krstarenje Skadarskim jezerom, koje u zavisnosti od želje može biti duže ili kraće, svakako ne smijete propustiti. Uz zvuk ptica i pogled na plavetnilo i okolna brda, priuštiće vam opuštajuće trenutke. Zatim odlazimo u Vinariju  Garnet u arhaičnom i rustičnom seocetu Godinje.

Vinarija Garnet je porodična vinarija Lekovića, mali tradicionalni proizvodni pogon smješten u srcu najpoznatijeg crnogorskog vinskog regiona, koji je takođe dio Nacionalnog parka Skadarsko jezero. Кamena kuća u kojoj se obrađuju i čuvaju vina stara je najmanje pet vijekova, okružena kućama sličnog stila i starosti, čineći jedinstveno naselje koje je Crna Gora odredila kao mjesto baštine - Istorijski zaseok Godinje. U vinariji se možete raspitati i o turama sa vodičem koje uključuju šetnju i razgledanje sela Godinje uz degustaciju vina i hrane. Porodica Leković, Miško i Maja u Godinju u svojoj kući gostima pruža nesvakidašnji užitak u vinima svoje vinarije kao i pratećim zalogajima autentičnim i njihovim ličnim kulinarskim delicijama smišljenim spram vina koja stvaraju, a gosti piju. Zakuska i degustacija na verandi ispod stare loze, u hladovini i miru Godinja gdje se samo ptičice čuju je nova dimenzija uživanja, čist hedonizam.

slika 031 Pogled sa puta na Skadarsko jetero 1

Preporuka za vino: Chardonnay 2019 i Rose Vranac 2019

 Garnet vinarija

Dalje preko Ostrosa

Put nastavljamo starim putem preko Ostrosa, gdje malim krivudavim putem imamo idemo ka moru a gledamo Skadarsko jezero iz sasvim nove perspektive. Uz put svraćamo na lijepo uređene vidikovce i uživamo u pogledima, a pravimo i pauzicu i posjećujemo šumu kestena. Šuma se nalazi s gornje strane puta u mjestu Gornja Briska i potpuno je uz put. Stabla kestenova su veoma masivna i više nego impresivna. Nakon uživanja u hladovini šume, put nas ponovo vraća na more. Sledeća destinacija je Ada Bojana.

slika 022 Ostros

suma kestenova

Ada Bojana

Sa slatkih, ponovo se vraćamo na slane vode. Dolazimo do jedne od najpoznatijih plaža Velike plaže,  koja je prepoznatljiva po sitnom pijesku i žurkama do kasno u noć.

ada bojana1

Prije odlaska u provod na plaži, naša preporuka jeste odlazak na večeru u restoran Miško. Ovo je najstariji riblji restoran na Adi, gdje možete uživati u raznovrsnim ribljim specijalitetima.

Kod Miška Restoran

Predlog za večeru: riba – ona koja je na raspolaganju od dnevnog ulova, riblja pašteta, i riblja čorba

Kod Miška Kod miska

 

Ukoliko ste avanturistički nastrojeni, nakon sunčanja i kupanja, predlažemo vam da isprobate kajt surfing u klubu Кitesurf klub Dolcinium, koji je prvi crnogorski kajt klub, koji postoji od 2008. godine. Osim izvanrednog mjesta za kitesurf na pješčanoj plaži, ovaj klub nudi mogućnost opuštanja uz ljetnje koktele i odličnu zabavu uz di džejeve, koji svakodnevno puštaju muziku i priređuju žurke za pamćenje.

Dolcinium

Nakon morske žurke na obali, sa Ade, slijedi povratak u udobnom smještaju Stare Čaršije Resort & SPA u Baru. Tako zaokružujemo ovu ljetnju rutu. Toliko toga za jedan dan...

 

 Caffe Montenegro logo bijeli

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: redakcija.caffemontenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!