180CM zaglavlje naslovna

NP 1903 03 Niksicko generic baner za sajt Caffe MNG 470x90 8

A đe je onaj babin servis?

Retro stil u pokućstvu je i dalje „gorući“ trend
U djetinjstvu smo se čudili što majka ili baba skrajnjuju neki stari servis za ručavanje ili kafu, zdjele, kristalne čaše, kad eto imamo toga koliko hoćemo i kad je stigla neka nova moda... Onda dođe vrijeme kada smo posegnule za tim sačuvanim posuđem koje je baba donijela u miraz od njene majke, a na čijoj poleđini je pečat čuvenih fabrika porcelana iz Engleske, Holandije, Njemačke... Jer, to se više ne može kupiti. Jer to se može kupiti ali kao imitacija doba u kom je nastalo, kao retro trend – stil. Ustvari, krug se zatvara, babe su čuvale za posebne goste to posuđe a sad sa istim mi to radimo i to s ponosom... I istina je to posuđe jeste antikvitet i nema cijenu, u svakom smislu...

U 2020-oj smo bili svjedoci povratka retro stilova u dekoraciji, pokućstvu, suđu, enterijeru...  A i bili smo u situaciji kada smo kreirali sami sebi ugođaj lokala na terasama, balkonima... nikad nije bilo više fotografija kafe u lijepim šoljicama, rituala ispijanja iste, te fotografisanja postavke stolova u domovima... Kao da se nadmetalo ko će imati ljepše šoljice, autentičnije, originalnije... Izašle su neke šoljice na sunce koje su stajale u modernim kredencama niše u pozadini ili kao ukras, ili iz nekih skrajnutih spomenar kutija đe smo ih skladištili jer ih nijesmo bacili zbog emotivne vrijednosti i uspomene.
Onda je krenula i potraga za takvim „komadima“ pa je Tuška pijaca bila destinacija na koju se išlo i ide u ranu zoru u lov na antikvitete... 
I da ne bude zabune, nijesu starije generacije nostalgičari - ljubitelji starinskog stila, jer mali milenijalci (rođeni 1981-96.) preferiraju manje prostore i često su u pokretu i njima je funkcionalno posjedovanje nečega što je „ukrasno“ pa i da ne funkcioniše pa su oni itekako lovci na komade po buvljacima. I budimo realni, kad tad dolazimo u tu fazu nostalgije kada se vraćamo potrazi za sačuvanim igračkama iz djetinjstva i tim vezama koje predmeti iz jednog dijela života su „veza“ sa dragim ljudima... 
Retro servisi za ručavanje, plitki i duboki tanjiri, šoljice za kafu ili čaj, tacne i činije od porcelana, supijere, sosijere, srebrni escajg, bakarni ibrici i tacne, staklene zdjele i oslikane čaše u boji... sve je IN.
Svjetski proizvođači posuđa i pokućstva su vidjeli u toj potražnji retro suđa i komada pokućstva šansu, te su plasirali, iliti nastavili ovaj trend i u 2021. godini.
Pa prošetajmo malom svjetskom „pistom“ retro komada i stilova IN kolekcija 2021.

royal copenhagen porcelain blue lace part dinner service040654 copyRoyal Copenhagen

Opštepoznati vladar scene posuđa retro stila, sa dizajnom koji ne zastarijeva je brend Royal Copenhagen, koji se s proizvodnjom porculanskog posuđa bavi skoro 250 godina, tačnije 245. Iako u ponudi imaju puno varijanti, ostaje neprikosnovena njihova prva kolekcija: “Blue Fluted Plain” linija plavo-bijelog posuđa koje svoje uporište ima u tradiciji, ali se idealno stapa i s modernim, često minimalističkim, skandinavskim stilom uređenja enterijera. Takav specifičan porculan postao je prepoznatljiv predstavnik Danske, kad je posuđe u pitanju.

 

82818050 3246967428653129 5916032247231676416 oCasa Lopez

A evo nešto drugačije, a evropsko i retro: pogledajte na internetu šareno francusko posuđe Casa Lopez – razigrani tanjiri, nešto sasvim drugačije ali lijepo!

 

ChinoiserieChinoiserie

jonathan y outdoor side tables tbl300a 64 1000 copyChinoiserie otmeni izraz za „azijski stil“, pojavljuje se iz godine u godinu na višestrukim popisima „vrućih trendova“. Pretpostavljam da je to djelimično zbog činjenice da pokriva tako širok raspon predmeta. Iako možete pronaći namještaj u azijskom stilu, zidne umjetnine i prostirke, međutim predlažem da, kada budete u situaciji da zavirite u malim trgovinama ili separeima tgovačkih dućana u starim čaršijama potražite keramičke komade tog stila.


RETRO SERVISI ZA RUČAVANJE, PLITKI I DUBOKI TANJIRI, ŠOLJICE ZA KAFU ILI ČAJ, TACNE I ČINIJE OD PORCELANA, SUPIJERE, SOSIJERE, SREBRNI ESCAJG, BAKARNI IBRICI I TACNE, STAKLENE ZDJELE I OSLIKANE ČAŠE U BOJI...
SVE JE IN


MacKenzie Childs Banner 2 copyMacKenzie-Childs

MacKenzie-Childs  je poznat po originalnom, jedinstvenom i ručno izrađenom posuđu i pokućstvu. Svaki komad nosi pečat individualnosti i ne postoje dva identična komada. Zavirite u zanimljivu kolekciju koja će oduševiti vaše goste!

hybrid cecilia soup bowl 25 4cm 616948 2000x copySeletti

selettiZa brend Seletti je CtrlZak kreirao set - sve po tri komada: zdjelice, tanjire, šoljice za čaj, i jednu zdjelu za salatu, koristeći porculan kao bazu i eklektične crteže aplicirane na njega. Radovi su vrlo složeni i žele naglasiti bjelinu materijala kroz istančanu vezu Istoka i Zapada na crtežima. Svaki predmet dijeli se na dva polja kako bi se to što bolje naglasilo, a zbog toga je set i dobio naziv “Hybrid”.

625cf2682d619db4977d8f362e426439 copy

Rasvjeta u industrijskom stilu  je takođe popularna stavka 2021. godine. Starinske mesingane svjetiljke - na popisu vintage trendova 2021.  Lampe u industrijskom stilu su pravi pogodak jer industrijski trend obećava da će ostati snažan i u ovoj godini. Ulaganje u rasvjetu nudi relativno jeftin način za dodavanje neke industrijske svjetiljke u uređenje doma bez probijanja budžeta koji ste namijenili za osvjetljenje.

60f223e8af2094bd334a1c1ecf47caeb copyTakozvani farmerski (seoski kuhinjski) stolovi su jedan od višegodišnjih favorita. Ako naletite na prodaju ovog monumentalnog stola, od pravog punog drveta, a uz to da se na njemu vide godovi, i da je uz to još i iskrzan – to je pravo dobitak! Zapravo se ti “ožiljci” smatraju blagodetima jer dodaju “karakter” i “šarm” stola.
Budući da kuhinjski sto često služi kao središte nečijeg doma, voljeni komad kuće u seoskom stilu ili kuće na selu, i mjesto je u kući, za kojim se okupljaju dragi ljudi, a može da bude i dio porodičnog nasljeđa, svakako ako ga već imate, čuvajte ga jer on i suptilno “govori” o dugovječnosti porodičnih odnosa.

600d04119069133126d33f7047d528b5 copyVintage komadi  su već nekoliko godina trend, a ljudi i dalje takođe uživaju u postavljanju kolica-barova u svojim domovima. Potražite retro shakere, čaše poput onih s funky dizajnom lišća… Upotpunite taj retro ugođaj.

0e5e662d10c9d2a646574674b11d4e40 copyKvalitetne keramičke retro forme  – oduvijek u trendu za dekoratere. Jednostavnost oblika, blistava površina i sposobnost da posluže kao moćan detalj čine ovakve komade nezamjenjivim. Potražite besprijekorne komade za posluživanje u zanimljivim uzorcima.

ikea borstad wall organizer copy

bastaBaštenski vrtni trendovi takođe su prožeti rustikom i retro stilom. Razmislite o terarijumima, starinskim oblicima baštenskog oruđa i velikim i malim i zanimljivim kipovima. Sve je to u trendu, zajedno sa sukulentima i makramama.

s l1600 copyMnogo prije nego što je postala popularna među dekoraterima koji rade stilske seoske kuće, skromna  tegla za konzerviranje  našla je mjesto u srcu nekih vrlo ozbiljnih kolekcionara. Bez obzira da li se radi o prozirnim klasičnim starinskim teglama ili rijetkim “naopakim teglama” one su itekako tražene i u trendu. 

JkZUJdetails 3 copy
1b0d895441d214806582fce7e0ed8f5e copySvemirsko kolekcionarstvo - proslava 50. godišnjice prvog slijetanja čovjeka na Mjesec u svemirskoj letjelici Apolo 11 bila je 20. jula 2019. godine. Jubilej tog događaja je obnovio interesovanje javnosti za let u svemir. Kao rezultat toga, suveniri poput satova Apollo 11 i dalje će privlačiti pažnju potrošača, posebno milenijalaca. Ništa manje nijesu u fokusu interesovanja i ostali svemirski kolekcionarski predmeti kao što su fotografije, igle, čaše za piće, novčići i časopisi. 

 

 

 

 LOGO WHITE

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: redakcija.caffemontenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!