Caffe slicica naslovne pored logoa 216

portonovi 2024 MNE Media Digital Banner Caffe Montenegro

Autentična kozmetika inspirisana tradicijom

Brend ,,Perla”

Strast prema prirodnim proizvodima za njegu kože je dvije prijateljice Neđeljku - Nenu Raičević i Snežanu Vidaković podstakla da pokrenu svoj brend kozmetike pod nazivom Perla. Inspiracija za iniciranje brenda proizašla je iz sjećanja na miris sapuna iz djetinjstva, a cilj im je bio da stvore visokokvalitetne proizvode za njegu kože koji su spoj tradicije i savremenih znanja. 

Brend Perla brzo je postao prepoznatljiv po prirodnim sastojcima, ali i mirisnim notama.

NENA I SNEZA U RADIONICI 2
Neđeljka - Nena Raičević i Snežana Vidaković

,,Kao tehnolog, uvijek sam bila zatečena sadržajem deklaracija na proizvodima za njegu tijela. Korišćenjem industrijskih proizvoda moja koža je postajala sve isušenija i osjetljivija i zahtijevala je dodatnu hidrataciju. Panično sam se zapitala šta uraditi i kako sačuvati kožu, a time i zdravlje, jer je koža prva linija odbrane našeg tijela. Odgovor se sam nametnuo –,,napravi sama sapun po svojoj mjeri”, priča Nena Raičević za Caffe Montenegro.

U početku su to bile male šarže sapuna koje je radila za svoju porodicu i sebe. No njene proizvode imali su priliku da probaju i Nenini najbliži prijatelji koji su joj bili i najbolji kritičari. Osluškujući njihove sugestije radila je na korigovanju recepture i u konačnom sada može tržištu da ponudi proizvod za koji kaže da je “više od sapuna”, jer se može pohvaliti ne samo visokom ocjenom Instituta za javno zdravlje, već prepoznatljivim, neodoljivim mirisnim notama eteričnih ulja, originalnom pakovanju i ono što je najbitnije, blagotvornim svojstvima koje imaju za kožu, čisteći je i njegujući je bez isušivanja.

Tako su nekadašnji hobi i zabava, u avgustu 2017. godine prerasli u biznis jer je tada sa svojom prijateljicom, inženjerkom Snežanom Vidaković osnovala firmu pod imenom ,,Perla”.

COZY COCOA DEJAN STARCEVIC

GIRLS GLITTER DEJAN STARČEVIĆ

Istorija proizvodnje sapuna seže duboko u prošlost i ima fascinantan razvoj kroz različite kulture. Prvi zapisi o sapunima potiču iz drevnog Egipta, a tada su pravljeni od maslaca i alkalnih soli, te ostavljali proizvod da se stvrdne na suncu. Ovi rani sapuni služili su za čišćenje tijela i odjeće. Rimljani su poboljšali recepte za sapun, uključujući dodatak pepela u proizvodnji, dok je u srednjem vijeku ovaj proizvod postao luksuz rezerviran za bogate.

Tokom renesanse, razvijen je proces prerade sapuna, a napretkom industrije tokom 19. vijeka, proizvodnja istih postala je masovna.

RUKE CHARMY CHARCOAL DEJAN STARČEVIĆ

Nekad su žene i kod nas same pravile sapune, a jedan od glavnih sastojaka bio je pepeo. 

Izrada ručno rađenih sapuna je zanat i majstorstvo, za koji se zna da je postojalo još u drevnom Vavilonu. Naime, pronađeni su dokazi da se sapun upotrebljavao već 2800. g.p.n.e. Tadašnji postupak izrade sapuna se zasnivao na spoju masti i pepela, koji je imao ulogu sode.

U ranijoj prošlosti sapun se pravio tako što se soda miješala sa kišnicom, a kao masnoća koristili su se  ostaci od kostiju, “što masnije to bolje”. Kuvanje je trajalo jako dugo. Zatim se vršilo cijeđenje kako bi se uklonili ostaci koji nijesu iskuvani, a ostatak se izlivao u drveni sanduk sa rupicama u kome se sapun cijedio, a potom rezao.

KOMPLET SAPUNCICA

U principu, i tada, kao i sada, radi se o istoj hemijskoj reakciji masti (ulja) i sode pri čemu nastaje sapun i glicerin kroz hemijski proces poznat kao saponifikacija masti (ulja).

Perla brend u izradi sapuna, umjesto masti životinjskog porijekla, koristi biljna ulja i to: kokosovo, ši buter, maslinovo, ricinusovo i suncokretovo ulje. Pored biljnih i visokokvalitetnih eteričnih ulja, koriste aromatično i začinsko bilje, poput koprive, žalfije, ruzmarina, lavande, cimeta, kurkume, 

koja imaju blagotvorna svojstva za kožu.

Danas na tržištu imamo sapune sa raznim namjenama - za lice, ruke, dječiji, intimnu njegu, a prema riječima Raičević, njihov cilj je od starta bio da naprave bezbjedan proizvod koji je dostupan i koji na prirodan i zdrav način čisti i njeguje kožu - najveći organ ljudskog tijela koja sve upija i pamti.

,,Napomenimo samo da je potrebno 26 sekundi da hemikalije iz industrijskih proizvoda za njegu kože uđu u naš krvotok. Za razliku od njih, prirodna sirovina u našim sapunima ih čini zdravim proizvodom za upotrebu za sve uzraste i sve djelove tijela”, napominje Raičević.

MAGNOLIJA 1

NENA SA REZACEM

Kupovni sapuni sadrže mnogo hemije, a Nena tvrdi da i onaj napravljen od prirodnih sastojaka može biti djelotvoran.

,,Ova vrsta sapuna, kao jako bazno sredstvo ometa razmnožavanje mikroorganizama na koži. Može za 20 sekundi uništiti virus koji je slab, dok isti efekat ima 60-odstotni alkohol tek posle 60 sekundi. Moćni aktivni sastojci ovih sapuna, ne ugrožavaju hidrolipidnu barijeru kože i njenu prirodnu kiselost, stvaraju zaštitni sloj na njoj čineći je čistom, mekom, zdravom, sjajnom i hidriranom. Oni, zahvaljujući izdvojenom glicerinu koji nastaje u procesu saponifikacije, omogućavaju zadržavanje vlage unutar kože i usporavaju njeno starenje”, napominje Raičević i dodaje da s obzirom na to da njihovi proizvodi ne sadrže vještačke aditive, parabene, niti sintetičke deterdžente koji su izazivači alergijskih reakcija, ekcema, psorijaze ili dermatitisa, oni su pravi prijatelji kože.

Nekada se sapun nije samo koristio za ličnu higijenu, već su majke i bake među garderobom držale sapune koji su štitili od moljaca i održavali miris iste.

,,Nosioci mirisa naših ,,Perla” sapuna su isključivo etarska ulja, koja nikako ne mogu naškoditi koži. S druge strane, naučno je potvrđeno da svaki sintetički dodatak, a time i sintetički mirisi u sapunu ili uopšte kozmetici, su hemikalije, koje štete koži. Ona ih lako apsorbuje, a kroz krvotok, oni dospijevaju i u digestivni sistem dovodeći čak i do hormonskog disbalansa”, objašnjva nam Snežana Vidaković.

Kad kupujemo sapune moramo voditi računa i o tome koji je namijenjen kojem tipu kože. U svojoj radionici Nena i Snežana prave 10-ak vrsta, a specifični dodaci u pojedinačnim vrstama sapuna su namjenski usmjereni da zadovolje potrebe korisnika prema tipu kože.

,,U ponudi imamo sapune za suvu, normalnu, masnu, problematičnu i zrelu kožu, kao i sapun za intimnu njegu. Informacije o sastavu sapuna, njegovoj specifičnoij namjeni, načinu upotrebe i čuvanju nalaze se na pakovanju sapuna”, napominje Vidaković.

GREEN GODDESS DEJAN STARČEVIĆ

PERLA 029 DEJAN STARČEVIĆ

Pored sapuna u radionici Perla nastaju i ulja za njegu tijela, a u planu je da ovaj brend tržištu ponudi prošireni asortiman.

,,Namjera nam je da pored postojećeg asortimana proširimo paletu proizvoda prirodne, ručno rađene kozmetike. Na početku smo plasmana novog proizvoda, a to je krema za pete sa etarskim uljem čajnog drveta, voskom i biljnim uljima. Povratne informacije o ovom proizvodu od korisnika su na naše veliko zadovoljstvo ohrabrujuće”, naglasila je Raičević.

Svi proizvodi sa Perlinom etiketom su pet friendly, veganski i ne sadrže paraben. Zato je rok upotrebe istih najmanje tri godine.

,,Koristimo sirovinu koja je prošla fitosanitarne kontrole s obzirom da je nabavljamo u prodavnicama zdrave hrane. To nam je garancija da koristimo bezbjednu sirovinu, a što je vrlo bitan segment u procesu proizvodnje. Osim toga, testirajući našu recepturu na sapunskom kalkulatoru, imamo informaciju da su naši sapuni kompaktni, visoke površinske aktivnosti, tj. da odlično uklanjaju nečistoće, a uz to su i veoma kremasti i pjenušavi. Imajući sve to u vidu, radi se o proizvodu koji se vremenom ne kvari o čemu svjedoči prvi izliveni sapun koji se nalazi u radionici kao podsjetnik na prve korake u izradi sapuna”, pojašnjava Vidaković.  

ezgif 4 f6de95c730

SARANJE SAPUNA IZ RADIONICE

Kako je sve više ljudi u svijetu koji prate zelene trendove, tako i hotelijeri u našem okruženju osluškuju potrebe svojih klijenata, te raste i interesovanje za ovom vrstom proizvoda.

S obzirom na to da su Perla proizvodi i jedinstveni suveniri ručne izrade i unikatnog kvaliteta koji se može prilagoditi štampom (logom, bojama i sl.) turističkom objektu, i na poseban način biti hotelska vizit-karta ili poklon varijanta u znak dobrodošlice, tako raste interesovanje za ovakvim proizvodima. 

Među dosadašnjim poslovnim angažmanim Perla Brenda, naše sagovornice izdvajaju saradnju sa organizatorima kongresa ,,Lufthansa” koji se održavao  u hotelu Splendid i tom prilikom su Perla proizvodi bili izabrani kao poklon učesnicima jubilarnog Kongresa, potom uzimanje učešča u predstavljanju  turističke ponude Crne Gore na Arapskoj turističkoj berzi u Dubaiju, kao i angažmane na kongresima ljekara internista i ljekara porodične medicine, zatim saradnju sa Nacionalnom turističkom organizacijom Crne Gore, višegodišnju saradnju sa Hotelom Regent Porto Montenegro…

 Caffe Montenegro logo bijeli

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: redakcija.caffemontenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!