Caffe slicica naslovne pored logoa 214

2024 April Cafe Montenegro digital banner v2

Festival vjetra od 28.aprila u Tivtu

Drugo izdanje festivala održivog razvoja (WINDFEST) odvijaće se tokom pet vikenda, od 28.aprila do 28.maja, a obuhvata 35 sportskih, zabavnih, edukativnih i kulturnih sadržaja u kojima će građani i gosti grada uživati na deset različitih lokacija.

Festival i ove godine za cilj ima pozicioniranje Tivta, Boke Kotorske i Crne Gore kao nezaobilazne regionalne adrese koja garantuje vrhunske sportske sadržaje, dobru zabavu, edukativni, umjetnički i veoma raznovrstan kulturni program u periodu predsezone.

Predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović istakao je da u momentu kad je crnogorsko društvo mnogostruko raslojeno po brojnim osnovama, u njemu ima jedan grad i jedno 71. godinu staro, a mlado jedriličarsko društvo, koje nas drugu godinu za redom uspijeva okupiti i motivisati da najiskrenije zajednički radimo za dobrobit svih nas.

„U pitanju je grad Tivat i u njemu Jedriličarski klub Delfin, koji ne odustaje od svoje misije- da na licu mjesta, bez obzira na sve izazove, entuzijazmom, kreativnošću i iskrenim pristupom povede sinergiju svih lokalnih javnih ustanova, opštinskih preduzeća, nevladinog sektora, sportskih organizacija, kulturnih društava. Da zajednički donesemo nešto novo i razvojno veoma značajno za naš grad.

U pitanju je manifestacija Festival vjetra, sportsko- edukativno-multimedijalni festival, koji apostrofira osnovne principe odrđivog razvoja. Kod nas se to po domaći kaže- ako je dobro domaćinu, i gost će mu guštat“, kazao je Komnenović.

Tamara Krstović PR Turističke organizacije Tivat istakla je da je ,,Festival vjetra” pravi način da se lokalnoj zajednici otvore oči i usmjeri pogled na neopisivo veliku vrijednost prirodnog i kulturnog nasljeđa grada Tivta.

“Festival vjetra je ono kada imaš ciljeve i snove, koji polako postaju stvarnost. Kada nam vjetar razbistri misli i kao rezultat dobijemo otvorenu stazu ka Održivom razvoju turizma kome svi težimo. Festival vjetra je zdrav duh u zdravom tijelu prošaran segmentima kulture, prirode, zapravo svojevrsna edukacija iz ovih oblasti, poručila je Krstović.

U okviru Festivala vjetra održaće se konferencija “Boka Kotorska kao održiva nautička destinacija” a koju organizuje Pomorski fakultet iz Kotora.

Rukovodilac ove ustanove prof.dr Špiro Ivošević kazao je da mu je izuzetna čast da bude dio Festivala vjetra koji već postaje tradicija Tivta i Boke.

“Potrudili smo se da u okviru pomenute konferencije organizujemo dva panela posvećenih sigurnošću plovidbe u Boki i zaštiti ovog bisera Jadrana. Cilj panela je da oko navedenih tema okupimo direktne aktere , aktiviste i donosioce odluka kako bi došli do određenih zaključaka i smjernica za dalje djelovanje”

Antonela Stjepčević urednica programa kazala je da je i ove godine sportski program najznačajniji, ali da dobre vjetrove “zazivaju” i u drugim sverama festivala pa je tako ove godine izuzetno bogata selekcija kulturnog program dodavši da su posebno ponosni na edukativni program festivala.

“U okviru festivala organizovaćemo značajne konferencije, predavanja, tribine, promociju knjiga a sve na teme od značaja za održivi razvoj destinacije”.

Festival će imati i bogat zabavni sadržaj i već na otvaranju na gradskoj rivi Pine 28. aprila nastupiće tivatska klapa Jadran, zatim ansambal Toć dok su zvijezde večeri splitski bend Daleka obala.

“I zatvaranje Festivala biće propraćeno bogatim zabavnim programom i stejdž prepuštamo duvačkim orkerstrima. Nastupiće mjesna muzika Đenović i Glazbeno prosvjetnom društvu Tivat.

Na zatvaranju festivala nastupiće i Hornsman Coyote i kotorski Who See”, najavljuje Stjepčević.

Dr Frano Tripović idejni tvorac festivala ističe da je i ove godine okosnica festivala Tivatska regata.

“ 29. aprila održaće se Mala Tivatska regata za optimiste i lasere dok će 30 aprila biti održana Tivatska regata. U saradnji sa jedriličarskim klubom Porto Montenegra prvog dana biće održana i WINDFEST kup. Ove godine je 18. izdanje Tivatske regate koja okuplja cjelokupnu jedriličarsku zajednicu Crne Gore i očekujemo učešće oko 250 učesnika na oko 40 brodova. Ove godine biće organizovano i downhill druženje u Parku prirode Vrmac” ističe Tripović.

U sklopu programa Festivala vjetra biće izvedene i tri predstave kazao je glumac Matija Grabić koji je zadužen za selekciju ovog programa.

„Ovaj segment programa otvorićemo sa tivatskom predstavom „Svileni okean“ koja se priprema u sklopu NVO Škart. Na programu festivala je i kazališna družina Ritam igre iz Splita. Treća predstava na repertoaru je „Nora“ u režiji Paula Tišljarića“

Ovogodišnje izdanje festivala realizuje se pod pokroviteljstvom Opštine Tivat, Turističke organizacije Tivat, Richard and Frances Godbois Foundation i William Gillespie Foundation, te brojnih sponzora. Saradnici u organizaciji su Opština Tivat, Pomorski fakultet Univerziteta Crne Gore u Kotoru, Centar za kulturu Tivat, JU Muzej i galerija Tivat, JU Gradska biblioteka Tivat, Muzička škola Tivat, ŠOSMO Vida Matjan Kotor, DOO Komunalno Tivat, više lokalnih nevladinih i sportskih organizacija.

 Caffe Montenegro logo bijeli

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: redakcija.caffemontenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!