Caffe slicica naslovne pored logoa 205

DZT Banner FeelGood 470x90 EN

“Turizam će ove godine biti na nivou prije krize”

Vlada Crne Gore objavila je da sve relevantne međunarodne institucije predviđaju kako će ekonomija Crne Gore u 2023. godini rasti brže od regionalnog prosjeka, uz poboljšanje uslova na tržištu rada, postepeno povećanje broja zaposlenih i dalji pad stope nezaposlenosti ispod nivoa prije pandemije. To je navedeno u Programu ekonomskih reformi za period 2023. do 2025. godine, a taj je dokument izvršna vlast objavila. Istaknuto je da se ove godine očekuje oporavak turizma u odnosu na pretkrizni nivo.

Kako se navodi, pozitivni doprinos ekonomskom rastu u narednom trogodišnjem periodu pružiće domaća tražnja, pri čemu će polovinu ovog uticaja opredijeliti privatna potrošnja, usljed ubrzanog rasta prihoda u turizmu, visokog rasta doznaka, uz jaku ekspanziju kreditne aktivnosti i rast zaposlenosti i zarada.

Ističu da će lična potrošnja domaćinstava biti snažno podstaknuta budžetskim mjerama za 2023. i planirani srednji rok.

“Javnu potrošnju u narednom periodu reflektovaće veća tekuća potrošnja i snažan porast izdvajanja za povećanje plata dijela zaposlenih u javnom sektoru. Bruto investicije će bilježiti postepeni oporavak u odnosu na pretkrizni nivo, uz održavanje visokog nivoa u ukupnoj ekonomskoj strukturi i projektovani rast od 6,6% u periodu 2023-2025”, navodi se u Programu ekonomskih reformi.

Ističu da će dodatan doprinos rastu u srednjem roku pružiti neto izvoz, odnosno eksterna tražnja, podstaknuta snažnom ekspanzijom u turizmu, povoljnim izvoznim performansama, ali će biti i djelimično limitirana snažnijom dinamikom uvozne aktivnosti.

U 2023. godini se, kako se navodi, očekuje oporavak turizma u odnosu na pretkrizni nivo.

Snažan rast cijena najvažnijih crnogorskih izvoznih proizvoda na svjetskim tržištima i veća proizvodna baza u poljoprivredi, opredijeliće projektovani rast izvoza roba od 8,2% u narednom trogodišnjem periodu, prenosi RTCG.

“Uvoz će biti intenziviran (rast 4,9%), uslovljen jačom tražnjom usljed visoke vrijednosti investicionih ulaganja i snažnog rasta privatne potrošnje”, zaključuje se u Programu ekonomskih reformi za period 2023. do 2025.

 Caffe Montenegro logo bijeli

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: redakcija.caffemontenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!