Caffe slicica naslovne pored logoa 216

portonovi 2024 MNE Media Digital Banner Caffe Montenegro

Winter is coming

Ekstremno, ekstremnije... /

Iako je zastrašujuće, svaki istinski ljubitelj skijanja mora probati jednu od tih staza. Šta je bolje od testiranja vještina od spuštanja niz strmu planinu sa ekstremno velikim nagibom? Evo nekih naših prijedloga za vaš izazov…

Harakiri – Mayrhofen (Austrija)

www.mayrhofen.at

Ta staza je već po samom imenu ušla u legendu. Sa do 78% nagiba ovaj izazov je strmiji od skijaških skakaonica i predstavlja posebno iskustvo za ambiciozne skijaše i bordere. Za sve one koji prežive ovu stazu moguće je nakon spusta i nabaviti majicu „Harakiri Survivor“. Padina je jednom riječju legendarna, većim dijelom je skroz vertikalna. Nije rijedak slučaj da se na podnožju staze skupe gledaoci prateći ekstremne skijaše, entuzijaste, ili bolje rečeno sadiste koji se po njoj spuštaju. No, srećom, staza je duga samo 150 metara. Osim što je nastrmiji u Austriji, Harakiri je i najstrmiji spust u svijetu, a mašinerija koja stazu održava je fascinantna - jednostavno morate vidjeti da biste povjerovali.

skireise oesterreich mayrhofen schwendau skiurlaub 07

harakiri mapa


U opasne staze spadaju sve staze  čiji je nagib veći od 46 %


La Grave (Francuska)

www.guidelagrave.com

Ovdje na skijaškom odmoru u La Grave (naziv La Grave znači grob), možete skijati prema dolini uz najnevjerovatnije staze u Europi sa neprekinutim vertikalnim padom od 2,150 metara. To zahtijeva određenu tehničku vještinu skijaša i snowboardera, ali prije svega dobru dozu straha i odgovornosti kada se suočavaju s prirodnim terenom na neuređenim stazama. Dva su primarna spusta, Vallons de Chancel i Vallond de la Meije, a na oba je spust kombinacija off piste, praškastog snijega i opakih strmina.

La Grave

La Grave mapa

Saslong Val Gardena (Italija)

www.valgardena.it

Skijaška oblast Val Gardena se sastoji od dva povezana dijela, Val Gardena i Alpe di Siusi, a ski pass je jedinstven i pokriva obje oblasti. Raznolikost skijaških staza će zadovoljiti sve skijaške ukuse, od onih lakih - plavih za početnike, preko težih - crvenih za zahtjevnije skijaše, pa do najtežih - crnih, od kojih je najpoznatija legendarna staza FIS Svjetskog skijaškog kupa „Saslong“. Kad se trka završi, staza ostaje na raspolaganju onima koji i dalje žude za nečim drugačijim i napetijim. Sve staze su veoma dobro uređene, a preko 85% ih je pokriveno sistemom vještačkog osnježavanja.

saslong mapa

Lauberhorn - Wengen (Švajcarska)

www.wengen.ch

Spuštajući se sa visine od 2,500 metara padina Laberhorn je domaćin istoimene trke svjetskog kupa na kojoj takmičari dosežu nevjerovatne brzine od preko 160 kilometara na sat, čime je sa svojih 4,5 kilometara jedna od najdužih i najbržih staza na svijetu. Od izazova sa kojima se susreću rekreativni skijaši koji se odvaže na spust najveći je Hundschopf, skok preko stijene dug 40-tak metara, koji zahtijeva poseban oprez.


Možete se na njima skijati, ako se usuđujete - Najstrmije uređene skijaške staze u Evropi – borba živaca i trnci u nogama su zagarantovani.


 

 

 znak1

Tofana - Cortina D’Ampezzo (Italija)

www.cortinadolomiti.eu

Smještena u italijanskim Dolomitima, u regiji Veneto, Cortina d’Ampezzo je jedno od najpoznatijih svjetskih skijališta. Cortina je omiljeno stjecište svjetskog jet seta koji ovdje, ako već ne skija, onda barem redovno pokazuje najnovije zimske modne kreacije. Ovo skijalište se može pohvaliti i sa nekoliko skrivenih bisera crnih staza. Ono što domaće stanovništvo skriva jeste neoznačena crna pista koja već godinama predstavlja istorijski „memento“, oživljavajući staze i samo skijanje kakvo je nekada bilo. Nju održavaju i koriste lokalni stanovnici, a samo rijetki imaju priliku da je isprobaju.

tofana

tofana mapa

Piculin - Kronplatz (Italija)

www.kronplatz.com

Piculin na Kronplatzu je relativno nedavno iskrčena staza kojom se italijansko skijalište približilo Alta Badiji. Nagib na Piculinu je 72%, a slijede ga Canalone Miramonti u Madonni di Campiglio sa 70% nagiba, zatim Gran Risa u Alta Badiji sa 63%.

piculin copy

Zanimljivo je da Kronplatz, poznat prvenstveno kao porodično zimovalište, ima čak četiri staze na „crnoj“ listi. Pored Piculina, to su Erta sa 61% nagiba, Hernegg sa 60%, zatim Sylvester sa 53%.

piculin mapa


Uzbuđenje, nalet adrenalina i snijeg u donjem vešu predstavljaju rizik osvajanja ovih opasnih staza


Streif-Kitzbühel (Austrija)

www.kitzbuehel.com

Kitzbuhel, stari grad u austrijskoj pokrajini Tirol, odlikuju dvije specifičnosti koje ga čine poznatim širom svijeta među skijašima i onima koji to nijesu. Prva je samo mjesto – prelijepi srednjevjekovni grad, sa živopisno obojenim fasadama i uskim ulicama u centru.

 i7924253 copy

Drugi zaštitni znak ovog ski centra je najpoznatija skijaška trka na svijetu – muški spust svjetskog kupa na brdu Hahnnenkamm, na čuvenoj stazi Streif, koja je zatvorena od početka sezone do održavanja trke. Prosječan nagib Streifa je 27%, a profesionalni skijaši ovdje postižu brzinu i do 145 kilometara na sat. Staza završava sa dijelom koji se naziva Mausefalle (mišolovka), finalni skok može skijaša odbaciti i stotinak metara u dalj. Ujedno ovo je i staza na kojoj je prijavljeno najviše povreda amaterskih skijaša od svih austrijskih skijališta.

 Caffe Montenegro logo bijeli

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: redakcija.caffemontenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!