Caffe slicica naslovne pored logoa 216

portonovi 2024 MNE Media Digital Banner Caffe Montenegro

Kandidaturu Budve za Evropsku prijestonicu kulture podržala 53 grada

Opština Budva saopštila je da su čak 53 grada iz Evrope, Amerike i Azije podržala kandidaturu Budve za Evropsku prijestonicu kulture.

"Bliži se trenutak kada će EU panel nezavisnih kulturnih eksperata razmatrati sve kandidature, a potom i odlučiti koji gradovi ulaze u finale takmičenja za Evropsku prijestonicu kulture", saopšteno je iz Opštine Budva.

Pojašnjavaju da je kandidatura podržana od Vlade i Ministarstva kulture i medija Crne Gore "BUDVA-BOKA 2028 Evropska prijestonica kulture" privukla  veliku pažnju javnosti kako u Crnoj Gori, tako i u zemljama regiona, ali i u Evropi.

"Zato raduje novopristigla vijest da je, pored do sada objavljena 34 grada iz Evrope, Amerike i Azije, još 19 gradova dalo podršku Budvi za ovaj veliki poduhvat transformacije kulturne politike Budve i cijele regije Boke", navodi se u saopštenju.

Dodaju da su gradovi Cirih iz Švajcarske, Linc iz Austrije, Sofija iz Bugarske, Ankona, Peskara, Vasto i Fano iz Italije, Budimpešta iz Madarske, Temišvar iz Rumunije, Skoplje iz Sjeverne Makedonije, Dubrovnik, Zagreb, Ploče, Split i Zadar iz Hrvatske, Drač i Tirana iz Albanije, Mostar iz Bosne i Hercegovine i Igumenica iz Grčke dali su javnu podršku Budvi.

"Time je dostignut broj od 53 grada iz Evrope i svijeta koji su dali podršku Budvi, što je apsolutni rekord u takmičenju za Evropsku prijestonicu kulture u konkurenciji EEA/EFTA zemalja, zemalja kandidata za EU i potencijalnih kandidata za EU", navodi se u saopštenju.

Kazali su da se Budva ne zaustavlja na tome, "već sa svakim od gradova koji su podržali kandidaturu Budve, razrađuje konkretne oblasti i projekte saradnje u sferi kulture, umjetnosti, obrazovanja i kreativnih industrija. Ako Budva sa Bokom uđe u finale, a zatim pobijed i postane Evropska prijestonica kulture, biće to prvi grad iz Crne Gore koji je poneo ovu laskavu titulu".

 Caffe Montenegro logo bijeli

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: redakcija.caffemontenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!