Caffe slicica naslovne pored logoa 200

DZT Banner FeelGood 470x90 EN

Kuvaj da zavedeš

Hrana koja dokazano raspaljuje romansu /

Da li afrodizijaci zaista djeluju? Isprobajte afrodizijačku hranu i provjerite da li je u pitanju mit ili stvarnost.

Najpoznatiji mitološki afrodizijaci: Veza između ljubavi i hrane

Većina kultura širom svijeta je od davnina ustanovila vezu između ljubavi i hrane. Tragove prvih afrodizijačkih namirnica nalazili smo u legendama i mitovima drevnih naroda, kao i u biografijama vladara iz prošlih vjekova. Legendarni afrodizijaci posebno svjedoče o tome koliko je očuvanje libida bilo i ostalo važno za stanovnike svih perioda i svih meridijana naše planete.

Nosorozi su skoro istrijebljeni jer su vjekovima lovljeni zbog svog roga, koji se i danas smatra moćnim afrodizijakom – a na dalekom istoku se i dalje u restoranima stidljivo traži supa od ptičjeg gnijezda. Ni danas nije baš najjasnije kako rog i gnijezdo utiču na libido, ali oni ostaju legendarni. Ako strepite za svoju vitalnost, na Tajlandu će vam ponuditi čašicu zmijske krvi, a u Kini i Vijetnamu čašu zmijskog vina.


Nosorozi su skoro istrijebljeni jer su vjekovima lovljeni zbog svog roga, koji se i danas smatra moćnim afrodizijakom.


Šefovi kuhinja iz prošlih vremena su poput alhemičara miješali sastojke koji treba da kreiraju potentne recepte i garantuju osjećanje zadovoljstva, opuštanje i sreću. I mi danas treba da budemo više nego spremni da nekome nama bitnom tim legendama začinimo trpezu, jer mogu da budu u funkciji obostranog zadovoljstva:

JABUKE - od dana kada je trojanski princ Paris dao jabuku najljepšoj od boginja i zauzvrat dobio najljepšu ženu, Helenu Spartansku, jabuka je bila simbol ženske ljepote – dok je biblijska jabuka voće grijeha i ženske zavodljivosti.

Apple copy

VINO - ljubavna čarolija u tečnoj formi je predstavljala vječnu vezu sa Erosom. Grožđe je već bilo simbol plodnosti u većini starog svijeta a riječ “vino” potiče od imena boginje Venere – pa zajedno stvaraju neraskidivu vezu erotske simbolike.

MAJORAN - po vjerovanju starih Grka, začin je stvoren iz samog Afroditinog daha i do viktorijanskih vremena cvjetni buketi sa grančicama majorana značili su ljubav pošiljaoca.

BOSILJAK  – od Indije do Italije bosiljak je bio na glasu da je biljka koja donosi strast i ljubav onima koji je jedu. Predanja sjeverne Italije kažu da žena koja drži bosiljak na prozoru može da očekuje posjetu svog ljubavnika. U svojoj pradomovini Indiji, muškarci starih plemena žvakali su svježe listove bosiljka za bolju cirkulaciju. Vjerovalo se i da rascvjetali bosiljak u kući znači da će u nju doći djevojka.

Hot pepper copy


Hrana je prvenstveno sjajan doživljaj. Ona je žudnja i flert sama po sebi – a flert je univerzalni metod za dobro raspoloženje


CIMET – kraljica od Sabe je, prije nego što je ušla u grad da upozna Solomona, namazala sebe uljem od cimeta i kralj je bio oboren s nogu.

AVOKADO – stari meksički narod, Asteci, bili su toliko uvjereni u afrodizijačke sposobnosti avokada kao stimulansa da su mlade žene držali zatvorene u kući sve dok su se brali plodovi – a današnja nutricionistička znanja kažu da je to zato što je bogat magnezijumom i vitaminom E koji su zaslužni za mladalačku snagu.

LAVANDA – osim što štite garderobu od moljaca, a kuću od zlih duhova, ljubičasti cvjetovi lavande uzbuđuju muškarce više nego bilo koje drugo aromatično bilje na svijetu – posebno ako se lavanda kombinuje uz bundevu. Lavanda djeluje i na žene jer djeluje opuštajuće

Renesansa čula

U nekom trenutku cilj moderne ishrane nije više bio da kreira pravi miks sitosti i zadovoljenja čula, pa je niskokalorična bezukusnost preuzela dominaciju. Nadamo se da se vraća vrijeme kada ćemo ovom načinu razmišljanja okrenuti leđa. Doživimo renesansu gurmanskog uživanja u prirodnim namirnicama koja će brojanje kalorija iz niskomasnih krekera odvesti u zaborav. Vrijeme je da svojim čulima vratimo ono što im je oduvijek pripadalo: puni miris i ukus tradicionalnih namirnica koje jačaju, stimulišu i donose sreću i zadovoljstvo.

Depositphotos 138456312 original


Ako strepite za svoju vitalnost, na Tajlandu će vam ponuditi čašicu zmijske krvi, a u Kini i Vijetnamu čašu zmijskog vina


Med i medovina

Nema mnogo namirnica koje bi mogle da se „takmiče“ sa medom kad je afrodizijak u pitanju. Uostalom, najbolji dio vjenčanja duguje svoj naziv ovoj supstanci: medeni mjesec. Tačnije, medeni mjesec je nazvan po medovini, drevnom alkoholnom piću koji se pravio od meda i za koji se dugo vjerovalo da podiže libido. Medeni mjesec datira još iz vremena antičke Persije, kada su parovi 30 dana nakon njihovog vjenčanja pili medovinu svako veče. Zvali su ga „mjesec meda“, a što je kasnije dobilo naziv medeni mjesec. Oni su svoju tradiciju shvatali toliko ozbiljno da, ako je beba bila začeta u toku mjeseca i potom bila rođena devet mjeseci kasnije, zasluge su išle onome koji je napravio medovinu. Za medovinu se takođe vjerovalo da donosi mudrost i hrabrost onima koji je piju. Ovo piće su pili Kelti, Asteci i Maje.

med copy

Tartufi

Tartufi – ta gomoljasta, podzemna gljiva specifičnog ukusa i visoke cijene za mnoge je jedan od najmoćnijih afrodizijaka. Njima su se u davna vremena gostili i rimski carevi pripisujući im nevjerovatna svojstva – Ciceron ih je nazivao “sinovima zemlje”, a Plinije “čudom prirode.”

tartufo bianco 2 copy

Kao i svaki drugi afrodizijak jedu se u vrlo malim količinama, a stručnjaci preporučuju tek 10 do 20 grama po osobi. U 100 grama tartufa skriva se samo 25 kalorija, ali zato sadrži čitavo bogatstvo kalcijuma, kalijuma, natrijuma, magnezijuma i fosfora – minerala tako važnih za čvrstoću naših kostiju i mišića.


Tiramisu

Riječ tiramisu u prevodu sa italijanskog znači «podigni me». Prevode ga i kao «pokupi me» i «oraspoloži me».

Baileys Tiramisu

Današnja verzija tiramisua kažu da je nastala 60-tih godina prošlog vijeka, u čuvenom restoranu Bekeri (Le Beccherie) u italijanskom gradiću Trevizo. Kruže priče da je iznad restorana bio bordel, pa je kurtizanama trebalo nešto da ih podigne i okrijepi između susreta sa mušterijama – pa je tako, navodno, Tiramisu i dobio ime. Postoji i mit da je, u stvari, kolač bio namijenjen klijentima kao afrodizijak ili zarad lojalnosti.


Ostrige

Ostrige se smatraju jednim od najjačih afrodizijaka. Sadrže velike količine cinka i imaju odličnu reputaciju kada se govori o plodnosti. Francuska je danas najveći evropski proizvođač, a ujedno i potrošač ostriga koje se smatraju najmoćnijim afrodizijakom. Kako se Francuzi često spominju u kontekstu najvećih svjetskih ljubavnika, ne čudi njihova predanost uzgajanju i konzumiranju ove školjke.

01 aphrodisiac foods oysters copy

Čokolada

Čokolada dominira policama u prodavnicama za vrijeme Dana zaljubljenih, ali nauka još uvijek dokazuje koliko je čokolada zapravo afrodizijak. Neke studije sugerišu da, dok čokolada sadrži određene hemikalije koje čine da se osjećamo dobro, da su te hemikalije u toliko malim dozama da one ustvari možda i nemaju nikakav efekat. Gajenje i upotreba kakao mahune datira još iz vremena prije nove ere, tačnije 1400 godina prije nove ere, mnogo vremenski dalje nego što se dugo vremena mislilo. Puno je istorijskih zapisa koji opisuju značaj i važnost čokolade u majanskoj i astečkoj kulturi. Obje civilizacije su ga koristile kao piće, jer je čokolada u čvrstom stanju mnogo kasniji izum. Često se koristilo kao ceremonijalno piće i bila je dostupna običnom čovjeku, iako je opisivana kao piće bogova. U bračnim ceremenijama, parovi su često pili čokoladu kao dio rituala koji predstavlja promjenu njihovog životnog statusa.

 Caffe Montenegro logo bijeli

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: redakcija.caffemontenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!