Caffe slicica naslovne pored logoa 200

DZT Banner FeelGood 470x90 EN

Od eksperimenta do najveće organske bašte u gradu

ZAJEDNIČKI BIZNIS PROFESIONALNOG FOTOGRAFA I MEDICINSKOG TEHNIČARA /

Nikola Novović i Miloš Miladinović imaju velike planove u vezi njihovog projekta Urban farmers. Namjeravaju da brendiraju svoje proizvode, otvore garden shop, ali i edukuju građane o tome da je baštovastvo lijep i unosan posao

Na svega tri kilometra i pet minuta vožnje od urbanog gradskog jezgra u naselju Tološi nalazi se organska bašta koju su napravili profesionalni fotograf Nikola Novović i medicinski tehničar Miloš Miladinović.

311011333 10229731892269818 1923939843372915899 n

Za razliku od njihovih vršnjaka koji slobodno vrijeme uglavnom provode u kafićima, odlučili su se za gajenje organskog i zdravog povrća i bilja u urbanoj bašti koja bi trebalo da dobije i svoj kutak za odmor, u kojem će svi posjetioci moći da popiju domaći sok ili kafu…

 “Urban Farmers se nalazi u srcu naselja Tološi… Na ideju o ovoj organskoj bašti smo došli tako što smo za vrijeme kovid pandemije zasadili jednu malu mikro baštu u dvorištu gdje smo provodili vrijeme i uzgajali najrazličitije vrste povrća za potrebe svoje kuhinje”, kaže Nikola za Caffe Montenegro.

DSCF0181

Pretvaraju hobi u porodični biznis
Dvojica mladića su tokom cijele godine imali svoju salatu, mladi luk, krastavce, paradajz, čili paprika, čeri padajz, začinsko bilje, boraniju, ali i jagode, šargarepu, rotkvice…

“Odmah smo zaključili da je to jako zanimljiv proces koji je svakog dana sve više počeo da nas privlači a najviše smo bili odusevljeni rezultatima i činjenicom da konstantno beremo i jedemo organsko i najukusnije povrće. Upravo je ta mala bašta, kao svojevrstan eksperiment, najzaslužnija u odluci da uđemo u ovoj projekat. Sledeći korak je bio da iznajmimo jednu veću i zapuštenu livadu u našoj neposrednoj blizini i sada je ona najveća organska bašta u užoj gradskoj zoni”, priča Nikola.

DSCF6536

Miloš i Nikola namjeravaju da svoj hobi pretvore u mali porodični biznis, u koji će biti uključeni svi članovi njihovih porodica.

Vrijeme provedeno u bašti smatraju kvalitetno provedenim vremenom – nalaze se u samom gradu, okruženi prijateljima, porodicom ali i svojim biljkama.

Proizvodnja kojoj se raduju svi, a najviše biljke
“Urban Farmers je organska bašta, podižena na sistemu NO DIG. To je princip koji se jako razlikuje od konvencionalne proizvodnje i obrade zemljista, a izričito se ne koriste hemijska sredstva, već samo organski načini prihrane i zaštite. Kod NO DIG sistema nema ‘remećenja flore zemljišta i njenih mikroorganizama, što je po svim studijama danas sve veći problem u svijetu, pa zbog grubog i višedecenijskog uznemiravanja i obrade zemlje na konvencionalan nacin i upotrebe masovnih herbicida, pesticida i drugih hemijskih sredstava zemlja sve slabijeg kvaliteta, ovdje se radi, moze se reći, suprotno”, pojasnio je Nikola.

DSCF0288

On opisuje da dodavanjem komposta i stajskog đubriva na površinu tla (uz inicijalno samo jedno ustitnjavanje) biljke rastu na takozvanim “gredicama” visine 25 centimetara,  čija je baza mješavina organskih materijala.

“Samo dodavanjem komposta par puta godišnje ta biomasa se održava i obogaćuje, a mikroorganizmi iz tla imaju slobodan proces i svi su srećni. A najviše biljke koje iz toga rastu, pa su tako mnogo otpornije na bolesti, jače, ali i plodonosnije u odnosu na konvencionalnu proizvodnju. Važan dio naše bašte je proizvodnja komposta, gdje sav organski otpad iz kuhinje, lišće, travu, papir i slično ne odlažemo više u komunalne kontejnere već na naše kompostište i kroz proces dolazimo do najhranjivijeg organskog dodatka našem povrću. Na taj način svojevrsno utičemo na očuvanje životne sredine”, pojasnio je Nikola.

DSCF0233

DSCF8961

Proizvodi uskoro i u restoranima
Vlasnici urbane bašte nijesu se odlučili za sadnju jedne ili dvije kulture, već za uzgoj velikog broja povrća, sezonskog, kojeg svakodnevno koriste u kuhinjama.

“Otišli smo i korak dalje, pa ovih dana podižemo i tri plastenika kako bi imali i povrće van sezone uzgoja na otvorenom. Cilj nam je bio da se u našoj bašti može nabrati povrća za svakodnevne potrebe jedne gradske porodice, a da bude zdravo, organsko i ukusno. Na kraju ili na početku i za potrebe svojih porodica”, poručio je Nikola.

DSCF3770

DSCF3106

On kaže da uskoro počinju da snadbjevaju prijatelje ugostitelje, vlasnike gradskih restorana, pa će se povrće iz ove urbane bašte naći u jelima koje pripremaju njihovi kuvari.

Brendiranje pesto sosa i edukacija učenika…
Nikola i Miloš planiraju i da brendiraju nekoliko gotovih proizvoda od njihovog povrća, kao što je pesto sos, U planu je bredniranje i par gotovih proizvoda od naseg povrca kao sto su pesto sos, pickled chili peppers, tomato sos, miks salata, sok od sargarepe i cvekle…

DSCF6987

“Želimo da se neki od tih proizvoda u bliskoj budućnosti nađu u marketima. Planiramo i otvaranje našeg market garden shop-a …”, kaže Nikola.

On je pojasnio da u narednom periodu, najvjerovatnije na proljeće, namjeravaju organizovanje radionica za učenike, kao i pokretanje Youtube kanala preko kojeg bi edukovali građane i pokrenuli ih da počnu da se bave proizvodnjom hrane za sebe i svoje porodice. Cilj im je i da podstaknu nekoga da započne mali biznis.

DSCF1166

DSCF6293

“Takođe, želimo da se povežemo sa sličnim farmerima i prenosimo njihova iskustva i priče na našem kanalu. Vjerujem da ćemo dati doprinos i da će taj sadržaj biti zanimljiv široj populaciji. Proizvodnja hrane može biti moderan, lijep i unosan posao”, zaključio je Nikola.

 Caffe Montenegro logo bijeli

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: redakcija.caffemontenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!