Caffe slicica naslovne pored logoa 202

DZT Banner FeelGood 470x90 EN

Destinacije koje mijenjaju život

Uvijek dobar izbor /

Skrivene i većini nepoznate destinacije predstavljaju jedinstvenu priliku za savršen odmor. Ova zanimljiva odredišta nijesu samo specifična zbog prelijepog okruženja u kome se nalaze već i zbog neobičnosti zbog kojih ćete ih zavoljeti. Ukoliko želite malo drugačiji odmor te destinacije i atrakcije će vas inspirisati.

Kapadokija - let balonom

Let balonom u Kapadokiji jedan je od najboljih doživljaja u Turskoj. Bez obzira da li imate iskustva u letu sa balonom ili ne, sve je vrlo jednostavno.

turkey tours cappadocia 2 copy

Buđenje je prije zore, po mraku, jer je najljepši doživljaj dočekati zoru u balonu. Tokom pune sezone više je dnevnih polazaka balona. To znači da dnevno bude u vazduhu više od dvije hiljade ljudi. Taj broj govori o sigurnosti. Kompanije, kojih ima mnogo, brinu o sigurnosti. Prije leta prođu se kratka uputstva o tome kako se ponašati za vrijeme leta i spuštanja.


Kapadokija

Oblast Kapadokija, jedinstvena u svijetu, predstavlja čudo prirode koje se nalazi u oblasti centralne Anadolije u Turskoj. Ova čudesna pokrajina nestvarne ljepote, šarenih balona, kamenih dimnjaka, pećina i podzemnih gradova, predstavlja čudesan spoj prirode i istorije.


Hotel u Keniji  - Doručak sa žirafama

U blizini Najrobija, glavnog grada daleke Kenije, postoji hotel u kome gosti, pored odmora, mogu da dožive i nezaboravno iskustvo doručka sa žirafama.

Hotel se zove Giraffe Manor, a on je u isto vrijeme i utočište zaštićene vrste Rotšildovih žirafa koje su jedine sa 5 rogova i potkoljenicama u bijeloj bolji, bez mrlja, po čemu su karakteristične. Sam hotel je kolonijalna vila iz 1932. godine, prekrivena biljkama penjačicama. Ovdje se žirafe uopšte ne plaše niti stide ljudi, naprotiv.

giraffe manor 10393 copy

Oko 7 časova kada se servira doručak, svi prozori u prostoriji se otvaraju, a kroz njih se migolje dugački vratovi znatiželjnih žirafa koje veselo pozdravljaju goste. Svako ko želi može da dobije i korpu zdrave hrane kojom će hraniti ove divne životinje. Goste hotela ohrabruju da hrane žirafe iz ruke ili čak, ukoliko nijesu gadljivi, iz usta!

giraffe manor kenya

Petra - grad u kamenu

Kraljevina na Bliskom Istoku, pustinjska zemlja bez nafte, zemlja u kojoj se nalazi najnevjerovatnije čudo antičkog svijeta, jedinstvena Petra, grad u kamenu. Veliki broj biblijskih mjesta nalazi se ovdje, među kojima su i gradovi poput Sodome i Gomore. Za početak neobične avanture po Jordanu, obilazi se Vadi Rum pustinja, skoro pa netaknuta od strane ljudske ruke. Uživanje u nestvarnim predjelima pješčane i kamene pustinje, pješačenje, jahanje kamile… Potpuno nevjerovatno mjesto poslužilo je i za snimanje filmova kao što su Crvena Planeta i Marsovac. Često je zbog pejzaža zovu i “Dolinom Mjeseca”.

7

Osim što je zovu gradom u kamenu, poznata je i kao “Ružičasti grad” zahvaljujući boji pješčara u koji je uklesana. Danas je na listi Unesko kulturne baštine i privlači putnike iz svih djelova svijeta. Ovdje je snimljen i film o Indijani Džons. Veličanstvena Petra!

Rezervat Lion sands - spavanje na otvorenom

Nacionalni park Knugeri i njegov Lion Sand rezervat je zaista impresivan, kao i njihove 3 predivne kućice. Spavanje je (sigurno) pod zvijezdama dok divlje životinje tumaraju ispod stubišta kuće.

554c7d1f2e1a1 copy


Na putovanjima ćete shvatiti da juče i sjutra nijesu bitni, važno je danas.


 Shilin, Kina - kamena šuma

Shilin kamena šuma je ogromna površina prepuna stijena od krečnjaka koje izbijaju iz zemlje poput stalagmita. Nalazi se u regiji Shilin Yi, Yunnan provincija, Kina.

landscape water rock river formation cliff 1190028 pxhere.com copy

Ta kamena šuma zauzima površinu od čak pola miliona kilometara kvadratnih i predstavlja jedan od najvećih i najspektakularnijih krajolika ove vrste na svijetu. Regija je dobila ime po neobičnim formacijama stijena koje voda oblikuje već 270 miliona godina, stijena od kojih su neke visoke i do 30 metara i koje zajedno podsjećaju na veliku šumu.

Island  - Crna plaža i posjeta olupini aviona

Ukoliko ste planirali da posjetite olupinu aviona koja se nalazi u Solheimasandur (pustinja Sólheim), pokušajte da odvojite nekoliko sati za taj poduhvat. Olupina aviona koji je 1973. godine ostao bez goriva i srušio se na sred pustinje, je otprilike 3-4 kilometara udaljena od glavnog puta.

Olupina aviona koju obasjava polarna svjetlost, prizor je koji se ne viđa tako često, a ostavlja utisak kao da je zabilježen na nekoj drugoj planeti.

DSC 3318 Edit 2 2 1 copy

Na svega par kilometara udaljenosti glavnim putem dolazi se do najpoznatije plaže na Islandu. Selo Vik i crna plaža Reynisfjara su glavna atrakcija za turiste.

stock photo 95446933 copy

Island je najveće vulkansko ostrvo na svijetu smješteno u sjevernom Atlantiku. Na putovanje „ostrvom vatre i leda“ se ne ide da bi se obilazili gradovi, iako glavni grad, Rejkjavik, zrači šarmom i ima veliki broj znamenitosti. Dominantna atrakcija Islanda su grandiozni predjeli, ekstremno surovi i raznoliki. Ogromni blatni izvori iz kojih ključa vruća zemlja, bazaltne planine, široka polja tek ohlađene lave, moćni glečeri i vijugave glečerske rijeke, gromoglasni vodopadi i gejziri su nešto što se može vidjeti samo tu.

Fidži - sopstveno ostrvo

Ukoliko imate novca i želite da iznajmite ostrvo za sebe i to je moguće, čak možete birati i veličinu ostrva na Fidžiju. Vaše privatno ostrvo sa prelijepim lagunama i plažama, zvuči divno zar ne? To zadovoljstvo ipak košta 2500 dolara dnevno.

1

matangi private island resort fiji 644341503 copy


Osjećaj dolaska u neko novo mjesto, grad, selo, planinu, more i otkrivanje tog svijeta je jedinstven i neopisiv. Od degustiranja nekih novih ukusa, do otkrivanja skrivenih kutaka grada, jedinstvenih plaža, upoznavanja sa stranim jezicima i kulturama, imaće nevjerovatan uticaj na svakog od vas.


Sokotra, Jemen - “Ostrvo vanzemaljaca”

Čak jedna trećina svih biljaka na Sokotri u Jemenu ne postoji nigdje drugdje na svijetu. Zbog toga nije čudo da najveće ostrvo Sokotru, koje čini 95% površine čitavog arhipelaga, koji je izolovan od kopna već 18 miliona godina, mnogi u šali nazivaju najvanzemaljskijim mjestom na planeti Zemlji.

Socotra.original.1994 1170x731 copy

Jedno od najpoznatijih i najslikanijih biljnih vrsta Sokotre je čuveno drvo u obliku kišobrana – drvo zmajeve krvi. Grane mu se doslovno dodiruju, odozgo izgleda kao leteći tanjir, a odozdo je kao pečurka. Najpopularniji vid boravka predstavlja kampovanje, najčešće na plaži, do koje se stiže džipovima. Ali kupanje, ronjenje, šetnja po bijelom pijesku tamošnjih plaža, kampovanje pod zvijezdama, treninzi kroz gorska područja kroz neobične niske šume su izazov za one željne avanture i interesantne prirode (ekoturizam). Najpovoljniji period za posjetu je od oktobra do aprila, prije početka monsuna. Sa ovog ostrva možete ponijeti samo divne uspomene i fotografije. Biljke, korale i školjke je zabranjeno iznositi i moraju se ostaviti u okruženju kojem pripadaju kako bi i u budućnosti ostalo kao “ostrvo blaženstva” što u prevodu njegovo ime i znači.

 Caffe Montenegro logo bijeli

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: redakcija.caffemontenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!