Caffe slicica naslovne pored logoa 205

DZT Banner FeelGood 470x90 EN

Turisti vole da dolaze u Podgoricu

Podgorica – više od glavnog grada - most koji povezuje Crnu Goru i svijet /

Glavni grad Podgorica već duže vrijeme nije samo mjesto tranzitnog i biznis turizma koji se i podrazumijeva činjenicom što je to glavni grad, administrativni centar jedne zemlje. Podgorica je danas turistička destinacija u koju turisti ciljano dolaze s namjerom da uživaju i koja postaje nezaobilazno mjesto za posjetiti svakog gosta Crne Gore, što treba i jeste da bude pod „obavezno“ na svakoj listi posjeta stranaca jer Glavni grad to zaslužuje. Naša Podgorica itekako ima šta da ponudi turistima svih dobi, interesovanja i profila. U posljednje dvije godine, možemo reći, Podgorica se turistički „otkrila“ svijetu, u čemu veliki doprinos ima Turistička organizacija Podgorica. Svemu ovome u prilog govori i statistika, ali i bez cifara, to je de facto ono što svi u Podgorici možemo da primijetimo i sami - mnoštvo stranaca svakodnevno je u gradu, kako u grupnim, tako individualnim posjetama, a ovaj grad sa geografskom pozicijom i svim što pruža primamljiv je izbor stranih državljana i nerijetko ga biraju za svoj novi dom... To je taj kosmopolitski duh evropske metropole - to je Podgorica.

Bokeska 1
Bokeška ulica

Zašto se Podgorica (za)voli

Mostovi na Morači proslavili su se kroz pjesmu. Podgorica je poznata po mostovima. Ima ih preko sto. Najljepši i najstariji mostovi izgrađeni su na Morači i Ribnici. Ali nije samo riječ o lijepim građevinama koje spajaju dvije rijeke, oni spajaju rastavljene ljubavi, prijatelje, porodice…

Tako je i Podgorica, o čijim mostovima je riječ, godinama spajala cijelu Crnu Goru. Ona je uvijek bila most između građana nerazvijenog sjevera i razuđenog juga. Most između svih nacija, vjera i različitosti koje krase našu zemlju. Ali i glavna veza turista sa krajevima naše zemlje koji žele posjetiti. Zato se dugo posmatrala kao destinacija takozvanog „tranzitnog turizma“.

untitled 12

Međutim, glavni grad Crne Gore je već neko vrijeme prestao da bude mjesto gdje samo prenoćiš prije nego otputuješ na željenu destinaciju, bilo na predivnom primorju ili još ljepšim i uzbudljivim planinama, ili mjesto u koje dolaziš samo na poslovni sastanak ili neku konferenciju. Podgorica je postala mjesto gdje ljudi dolaze sa namjerom da posjete njene znamenitosti, događaje, da uživaju i u šetnji po vinogradima i ispijanju dobrih vina, da borave u finim restoranima i jedu dobru hranu, da se zabave u srdačnim kafićima, da uživaju u toploj klimi i na suncu vani ispijaju piće i u februaru, i to s pogledom na Moraču, ili na planine, Skadarsko jezero, zelenu šumu Goricu... Podgorica je grad izbora. I tako, tako blizu mora!

 Podgorica je grad kojem se turisti rado vraćaju. A neki požele da se nastane baš u Podgorici. To je bio i cilj koji je trebalo postići, jer na primjer, deceniju unazad, a i bliže nije tako bilo...

Irena Rogosic
Irena Rogošić

„Istorijski posmatrano Podgorica je bila mjesto nastajanja i nestajanja brojnih civilizacija, te baštini uticaj raznih kultura. Na svega tri kilometra od centra grada, nalazi se arheološki park Duklja iz rimskog perioda, koji je ujedno najveći lokalitet te vrste na Balkanu. Takođe, na 12 kilometara od centra grada je i lokalitet Medun iz ilirskog perioda, sa memorijalnim muzejem Marko Miljanov. Orijentalna arhitektura iz perioda osmanlijskog carstva oslikava se u starom gradu, na nekoliko minuta hoda od centra grada, čiji je simbol Sahat kula“, naglašava direktorica TOP Irena Rogošić.


Prirodno i kulturno bogatstvo: grad koji ima rijeke, jezera, planine, ravnice, vinograde, rodnu zemlju, dobre ljude i veliku grudu istorije... mediteransku klimu i more na po „ure“ od grada.

Bulevar panorama

Ono što je uveliko pomoglo Podgorici da postane mjesto u kojem se turisti zadržavaju, odnosno kako bi stručno rekli – turistička destinacija A kategorije, jeste putna infrastruktura. Razvijena putna infrastruktura do primorja i sjevera Crne Gore, izgrađene zaobilaznice, prva dionica autoputa do Kolašina – učinile su da iz Podgorice brzo i lako stižete do ostalih krajeva države.

Podgorica itekako zaslužuje da bude turistička destinacija A kategorije, što je unaprijedilo opšti imidž glavnog grada. Prekategorizaciju dobila je od resornog ministarstva na inicijativu Turističke organizacije Podgorica (TOP), koja svakodnevno radi na promociji grada.


Za godinu dana duplo više turista

Prema zvaničnim podacima MONSTAT-a, u prvih sedam mjeseci 2022. godine, Glavni grad posjetilo je 81.169 turista, što je, kažu iz turističke organizacije 108 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Ostvareno je 170.554 noćenja, ili 110 odsto više u odnosu na uporedni period 2021. godine.

„U želji da zadržimo ovakav trend posjeta u glavnom gradu, Turistička organizacija Podgorice nastaviće s unapređenjem turističke ponude, organizovanjem događaja i manifestacija, kreiranjem i razvijanjem inovativnih diverzifikovanih turističkih proizvoda, učešćem na specijalizovanim sajmovima i povećanjem vidljivosti putem digitalnih kanala komunikacije“, navode iz TO Podgorica.


Kameni most
Kameni most

pg dron 05 20 1

„Grad je od toga imao posredne i neposredne benefite – povećanje prihoda od turizma, povećanje naplate boravišne takse, dovođenje svjetski poznatih hotelskih i ugostiteljskih brendova i drugo“, rekli su nam su iz Turističke organizacije Podgorica.

Podgoricu krasi izuzetno prirodno bogatstvo, riječni i jezerski potencijali, planinski masivi, očuvan biodiverzitet, a odlikuje je i veliki broj parkova i rekreativnih zona u urbanom dijelu grada. Smještena je između dva nacionalna parka – Skadarsko jezero i Prokletije, kao i Regionalnog parka Komovi. Dok je u zaleđu i prvi panoramski put u Crnoj Gori – „Krug oko Korita“. Putem dolazite do pet vidikovaca, izuzetne panoramske ljepote, a interesantan je za cjelodnevni boravak i pješačenje.

Glavna vazdušna luka u zemlji nalazi se u glavnom gradu, a time je i izražen tranzit za posjetioce. To Podgoricu čini privlačnijom i za izlete. Biznis turisti su najčešći gosti ovog grada, a kako raspolaže hotelima visoke kategorije, svjetskih brendova, posljednjih godina Podgorica se razvija u pravcu kongresne destinacije.

moraca 06 08 49 Morača

Organizovanjem brojnih kulturnih, sportskih, muzičkih i drugih događaja, tokom cijele godine od strane TOP, u samostalnoj ili partnerskoj organizaciji, inovativne manifestacije, valorizacija potencijala, moderan pristup turizmu i maksimalno koriščenje prednosti koje ima ovaj grad učinilo je dodatno interesantnim grad za duži boravak turista, a posebno privlačan segment ponude je i bogata i raznovrsna eno i gastro ponuda. Podgorička turistička organizacija stoji iza brojnih gastro manifestacija, na kojima možete iskusiti tradicionalne proizvode podgoričkog regiona.


Rad se vidi i nagrađuje - nagrade i priznanja

Članstva u stranim asocijacijama i projekti Evropske unije takođe su doprinijeli povećanju vidljivosti turističke organizacije na međunarodnom tržištu.

Prije svega dio su Evropskog sistema indikatora u turizmu (ETIS). Riječ je o partnerstvu sa Evropskom komisijom. Od 2016. su u Mreži evropskih gradova za konkurentni i održivi turizam (NESCOTUR). Članica su asocijacije od 110 evropskih gradova – kongresnih destinacija (European Cites Marketing).

Sprovode pregranični IPA program sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, koji se odnosi na  valorizaciju turističkog i kulturnog nasljeđa. Takođe, valorizacija kulturnog nasljeđa turističkih destinacija Mostara i Podgorice sprovodila se u okviru partnerstva Turističke organizacije Podgorice i Turističke zajednice Hercegovačko-Neretvanskog kantona, na kulturnom projektu čiji je donator Regional Cooperation Council.

Turistička organizacije Podgorice nosilac je brojnih nagrada. Najznačajnija je ona za „Održivo upravljanje turističkom destinacijom – Podgorica“, koju su dobili od Evropske Komisije za projekat ETIS (među 102 aplikanta ), u Briselu 2016. godine.

Za „Doprinos promociji zdravih stilova života“ nagrađeni su priznanjem Montenegro Wellness

Award, u Budvi iste godine. Nacionalna turistička organizacija uručila im je nagradu za najbolju tradicionalnu manifestaciju „Biramo najbolje u turizmu”.


untitled 41

Bogata tradicija sačuvanih ukusa postoji – ali trebalo je prikazati svijetu

 „Tradicija ukusa“ je događaj koji TOP organizuje u saradnji sa podgoričkim ugostiteljima, na različitim gradskim lokalitetima. Time se ističu kulturno-istorijski lokaliteti grada i bogata gastro ponuda ovog kraja. Dok su Francuzi poznati po kroasanima, Italijani po pici – i Podgoričani imaju svoju „tjesteninu“ za gastro nadmetanje sa svijetom - PRIGANICE, ništa manje ukusne, drugačije i posebne, od nabrojanih svjetski izreklamiranih, brendiranih specijaliteta. Priganice su postale gastro simbol Podgorice.

„Dan krapa, zetskih kolača i priganica“ koji u oktobru Glavni grad organizuje u saradnji sa Opštinom Zeta i Nacionalnim parkom Skadarsko jezero. Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji na Plavnici, u cilju promocije autohtone vrste ribe – krapa i jela od krapa, specijaliteta tog područja, kao i isticanje prirodnih ljepota.

tradicija ukusa

Grad koji ima najveći vinograd, grad Plantaža i još mnogo malih vinograda i velikih vina

U Podgorici se nalazi najveći vinograd u Evropi u jednom komadu – Plantaže. Njihovi vinogradi na Ćemovskom polju pružaju se dokle pogled seže. Grad obiluje i brojnim manjim lokalnim vinarijama.

„Podgorički salon vina“ jedinstven je događaj posvećen promociji vinske kulture Podgorice. Na prvom izdanju te manifestacije predstavilo se preko 20 lokalnih vinarija i 150 vinskih etiketa. Druga zanimljiva manifestacija tog tipa je „Veče koštanja i vina“, koja se krajem godine organizuje na Trgu nezavisnosti. Manifestacija će se održati takođe u saradnji sa lokalnim proizvođačima i vlasnicima vinarija, gdje će posjetioci moći da konzumiraju pečene koštanje i kuvano vino. Tradicionalni zimski miks u domaćoj gastro kulturi.

Podgoričani vole veselja na otvorenom, a često ih u tome ni nevrijeme ne može osujetiti. Na primjer, „Ajmo na Moraču“ je polako postao i građanima Podgorice ali i posjetiocima u ljetnjem periodu najmiliji ljetnji događaj u glavnom gradu. Manifestacija je potpuno oživjela moračku plažu Galeb (neki kažu Labud), ispod arhitektonskog djela čuvene Kane Radović. Manifestacija promoviše rijeku Moraču, kao prirodni potencijal Podgorice i vraća sugrađana na plaže te rijeke koje su nekada bile pune kupača i izletnika. Morača je nekada bila glavno ljetnje kupalište Podgoričana. Opet se vratila ta mila slika na obali Morače. Program je upotpunjen sportsko-rekreativnim sadržajima, muzičko-zabavnim i umjetničkim programom.

Kajak Moraca
Kajak regata

Manifestacije sa dugom tradicijom traju i treba da traju

Krajem godine organizuje se tradicionalna „Podgorička noć“ u čast proslave Dana oslobođenja grada (19. decembra). Turistička organizacija priprema tradicionalnu manifestaciju kulturno-zabavnog karaktera, gdje se kroz cjelovečernji program predstavlja duh stare Podgorice, uz tipičnu podgoričku kuhinju, muziku i humor. Još brojni zabavni događaji krase glavni grad poput „Tematskog bala pod maskama“ na Duklji, koncerta KIC pop hora kod spomenika na Barutani, „Biramo najbolje u turizmu i ugostiteljstvu“, kao i brojni drugi koncerti i festivali koji se organizuju u Podgorici.

Sahat kula Sahat kula

„Osmišljavanjem manifestacija i događaja želi se dugoročno postići cilj zadržavanja turista duže u gradu, čime bi povećali broj ostvarenih noćenja na godišnjem nivou“, saopštili su iz TOP-a.

Spomenik Partizanu borcu
Gorica- Spomenik Partizanu borcu

Od Gorice pa redom... svi parkovi Podgorice – pluća grada su zdrava!

Ljepota svakog grada na svijetu može da se mjeri količinom zelenih površina u odnosu na ukupnu površinu, bez obzira gdje je neki grad. Jer parkovi su pluća grada! Gorica, Ljubović, Tološi, Zagorič, Đorđa Balaševića, Ivana Milutinovića, Karađorđev, Kraljev, Njegošev, Pobrežje, Podgorički, Petrovića, Prešernov, Univerzitetski, Dječiji... podgorički parkovi – zelene oaze grada jesu za ponos, to su omiljena mjesta građana, ali i mjesta gdje TOP organizuje razne manfestacije odajući počast prirodi, i nanovo opominjući nas da kvalitet života zavisi od očuvanja prirode – mnoge aktivnosti Turističke organizacije Podgorica su usmjerene upravo na taj ekološki fokus.

Prema ovogodišnjim podacima Evropske agencije za zaštitu životne sredine, Podgorica spada u jedan od najzelenijih gradova šireg regiona. Konkretno, sa 12 odsto pod parkovskim površinama daleko je ispred svih glavnih gradova šireg regiona, pa i evropskog prosjeka od 7 odsto.


Barutana 1

Barutana
TOP: radi se i rezultati krase rad: turista je svakim danom sve više
Broj turista koji prolaze kroz Podgoricu, noće i zadržavaju se – raste iz godine u godinu. To pokazuju i zvanični podaci Glavnog grada. Od 2013. godine broj turista i broj noćenja uvećao se više nego duplo. Indeks povećanja dolazaka turista za period 2013-2019. godine je 276, dok je za isti period indeks ostvarenih noćenja u Glavnom gradu 256. Ništa od ovog, međutim, nije slučajno.

Sve je to rezultat pojačanih promotivnih aktivnosti, kako u Regionu tako i na značajnijim emitivnim tržištima, brojnih novih sadržaja u gradu, povećanja smještajnih kapaciteta, novih visokokvalitetnih ugostiteljstkih objekata, velikog broja turističkih, kulturnih i sportskih manifestacija... Sve veći broj turista u Podgorici svakako su rezultat dobre uvezanosti i saradnje sa podgoričkim hotelijerima, ugostiteljima, agencijama i drugim turističkim poslenicima. Iz TO Podgorice kažu da je njihova djelatnost usmjerena ka pozicioniranju turističkog proizvoda Glavnog grada na domaćem i inostranim tržištima, ali i turističkoj valorizaciji prednosti podgoričkog regiona, kao što su geografski položaj, kulturni, prirodni i istorijski identitet.

Dvorac Petrovića
Dvorac Perovića

„Nakon toga je nastupila globalna pandemija virusa Covid-19, višemjesečno zatvaranje granica dovelo je do pada ukupnog turističkog prometa u 2020. godini. Većina aktivnosti usmjerene su bile na digitalni marketing, promociju različitih formi aktivnog odmora i aktivnosti u prirodi. Takođe, period tokom pandemije posvetili smo pripremi promotivnog materijala, promjeni vizuelnog identiteta Organizacije, osmišljavanju novih manifestacija, istraživanju i otvaranju novih tržišta, i brojnim drugim aktivnostima. Sve to je rezultiralo već naredne godine apsolutnim oporavkom turizma u Glavnom gradu, čemu  svjedoče i podaci, odnosno udvostručen je broj turista i ostvarenih noćenja u Podgorici“, ističu iz turističke organizacije.

Podgorica je godinama bio tranzitni grad, sa prosječnim zadržavanjem turiste ne više od jedne noći, dok je sada taj prosjek oko tri noći, a popunjenost hotelskih kapaciteta veća je od 50 procenata tokom cijele godine.

U Turističkoj organizaciji cijene da su prethodna dešavanja na globalnom nivou veoma uticala na promjene navika turista. Dovele su, kažu, do pojačane želje za putovanjima nakon perioda duge izolacije, što predstavlja i razvojnu šansu za glavni grad.

Čardak Krpuljevića
Čardak Krpuljevića

Stara Varoš

Stara Varoš

„Razlozi, odnosno, motivi dolaska turista su različiti. Podgorica je prvenstveno MICE destinacija, pa su biznis turisti najbrojniji u prethodnim godinama, ali sve veći broj turista koje bilježimo su okrenuti aktivnom odmoru u zaleđu i obilasku kulturno-istorijskih znamenitosti, ali neizostavan segment ponude je svakako i bogata eno-gastro ponuda podgoričkog regiona“, kazala je za naš časopis direktorica TOP Irena Rogošić.

Turisti nakon obilaska urbanog gradskog jezgra najčešće biraju izlete kao što su krstarenje Skadarskim jezerom, obilazak arheoloških lokaliteta Duklja i Medun, panoramsku rutu „Krug oko Korita“, posjetu Staroj Varoši... Odnedavno je najpopularnije izletište u samom centru grada - brdo Gorica, proglašeno za zaštićeno prirodno područje, odnosno park prirode. Izgrađeno je i prvo šetalište, odnosno promenada, duž oboda rijeke Morače, a uređene su i gradske plaže i veliki broj parkovskih površina.


Neki od budućih turističkih projekata, koji će Podgoricu učiniti atraktivnijom destinacijom za turiste je svakako i "Oblun eko rizort". Kompleks je zamišljen kao autentičan spoj odmora i avanture, pozivajući se na bogatu crnogorsku tradiciju i crpeći inspiraciju iz netaknutih prirodnih bogatstava.

Ovaj glamping rizort, pod sloganom "Probudi prirodu u sebi" planirano je sa bude otvoren za prve posjetioce već u proljeće naredne godine.


oblun
Oblun

Strateški cilj države je da se Crna Gora razvije kao cjelogodišnja destinacija. Zato su u turističkoj organizaciji ponosni što godinama unazad, Podgorica kao glavni grad nema izraženu sezonalnost, već je posjećena tokom cijele godine.

Mostovi na Morači nastavljaju da spajaju rastavljene – ljepotom i duhom koji možete sresti samo u Podgorici.

Krug oko Korita 093 small
Panoramski put- krug oko Korita

TOP: na promociji se intezivno radi svaki dan u godini i svugdje po svijetu

Za razvoj turizma značajno je i kontinuirano unapređenje avio dostupnosti, kroz uvođenje čarter linija i konekcije sa novim tržištima poput Egipta i Saudijske Arabije, a posebno je unaprijeđena drumska konekcija otvaranjem prve dionice auto-puta u Crnoj Gori, kao dionice Jadransko-jonske magistrale.

Bukumirsko jezero
Bukumirsko jezero

U cilju približavanja turističke ponude Glavnog grada evropskim turističkim destinacijama i jačanja bilateralne saradnje u oblasti razvoja turizma, TO Podgorice participira na svim značajnijim sajmovima turizma, samostalno, kao i u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom (NTO) Crne Gore, a sarađivala je i sa lokalnim turističkim organizacijama, kao i sa međunarodnim, regionalnim i strukovnim turističkim asocijacijama.

Turistička organizacija Podgorice je u saradnji sa NTO i lokalnim turističkim organizacijama, u cilju predstavljanja ponude Glavnog grada, uzela učešće na sajmovima i B2B radionicama u Pragu, Beogradu, Parizu, Lionu, Istanbulu, kao i regionalnoj „Road Show“ kampanji, u cilju promocije ljetnje turističke sezone – Prištini, Tirani, Skoplju, Beogradu, Novom Sadu, Sarajevu, Mostaru i Trebinju.

rikavacko jezero
Rikavačko jezero

Medun

Medun

Kontinuirano dostavlja promotivni materijal i organizuje izlete do svih atraktivnih turističkih lokaliteta za turističku privredu (hotelijere, agencije, vodiče), u cilju boljeg upoznavanja ponude, kako bi turistički poslenici mogli dodatno animirati svoje goste i na taj način uticati na produženje boravka turista u gradu. Ističu da je planiran nastavak saradnje sa Nacionalnom turističkom organizacijom, kada je riječ o studijskim posjetama predstavnika agencija, tur-operatora, novinara Crnoj Gori, kao i organizovanje promotivnih izleta za druge turističke poslenike grada i školsku populaciju, a sve u cilju predstavljanja ljepota i potencijala Podgorice.

 Caffe Montenegro logo bijeli

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: redakcija.caffemontenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!