Caffe slicica naslovne pored logoa 210

MNE Media DIGITAL Caffe Montenegro Web Banner v2

Od ideje do ženskog biznisa sve je kraći put

UNDP PRUŽA PODRŠKU PREDUZETNICAMA U CRNOJ GORI /

Zahvaljujući entuzijazmu i trudu, grantu Zavoda za zapošljavanje i mentorskoj podršci, pokrenuta proizvodnja ekoloških igračaka, ljekovitog bilja, francuskih torti… Ove godine pokrenut i sajt koji će ujediniti preduzetnice i pomagati im u ostvarenju njihovih planova.

Mlada preduzetnica Jasna Radenović iz Plava vodi kreativnu firmu za izgradu ekoloških igračaka, a na ovu ideju došla je prije desetak godina. Sve je počelo tako što je željela da njena djeca imaju igračke od prirodnih materijala, a izbor u prodavnicama u Crnoj Gori nije bio bogat.

Jasna se prije dvije godine prijavila za program Zavoda za zapošljavanje za pokretanje biznisa, koji finansiraju Evropska unija i Vlada i uz njihovu podršku pokrenula firmu “Tri vuka”.

Jasna3
Jasna Radenović

,,Sad izrađujem eko igračke od drveta i tkanine za sve uzraste. Pravimo igračke za učenje matematike, prvih slova, muzičkih nota, za upoznavanje sa geografijom. Te igračke utiču na razvoj motorike i podstiču maštu kod djece”.

Iako bi Jasna željela da njeni proizvodi postanu crnogorski brend, svjesna je izazova sa kojima se suočavaju žene preduzetnice u Crnoj Gori.

Jasna, u priči objavljenoj na sajtu kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, navodi da je najteže uskladiti privatne i poslovne obaveze.

,,Treba organizovati vrijeme sa tri dječaka koji su u različitim uzrastima i sa njihovim školskim i vanškolskim aktivnostima i razvijati svoj biznis”, kaže ona.

Uz grant Zavoda za zapošljavanje, kojim je obezbijedila nabavku mašina i potrebnih materijala za proizvodnju, ova preduzetnica dobila je i podršku mentora da unaprijedi vještine za strateško planiranje i marketing.

 Mentorsku podršku korisnicama ovog programa pružila je kancelarija UNDP u Crnoj Gori, u okviru regionalnog projekta ,,Inkluzivna tržišta rada na Zapadnom Balkanu“ koji finansira Austrijska razvojna agencija. Kroz ovaj program mentorstva, UNDP je podržao preko 200 nezaposlenih koji su pokrenuli mikro biznise. Na ovaj način, ostvaren je doprinos aktivaciji, zapošljavanju, lokalnoj ekonomiji i razvoju zajednica, a sve u vrijeme pandemije - najveće zdravstvene i ekonomske krize.

Jasna1

Jasna4

UNDP je, kroz ovaj projekat, omogućio mentorsku podršku i za Jasnu Banjević, koja je pokrenula firmu “Amnia DOO” za proizvodnju ljekovitog bilja.

Ova farmaceutska tehničarka, koju je oduvijek zanimalo bilje, razvila je biznis u kojem joj pomažu suprug i djeca, na imanju na Biočama. Zahvaljujući projektu, kupila je mehanizaciju za obradu zemljišta, sistem za navodnjavanje i sušionu, a osim prodaje žalfije u planu ima i edukativne radionice za najmlađe.

Kroz isti projekat, šansu za pokretanje biznisa dobila je i Zorica Garčević iz Nikšića, za radionicu ,,I&D French Taste’’. Osim slanih peciva, sitnih kolača i klasičnih torti,  Zorica u radionici pravi francuske torte, napravljene od kvalitetnih sastojaka koji u Crnu Goru stižu iz Italije, bez margarina i sa minimalnom količinom šećera i brašna… Zorica je pohađala kurseve za izradu francuskih torti, a opremu, repromaterijal i prostor je obezbijeđen zahvaljujući projektu, s obzirom da samostalno nije mogla da se upusti u ovakvu vrstu biznisa.

UNDP je prije pet mjeseci u saradnji sa Ministarstvom ekonomskog razvoja kreirao sajt www.zenskibiznis.me, namijenjen svim ženama u Crnoj Gori koje žele da započnu ili unaprijede postojeći biznis, edukuju se i informišu o poslovnim prilikama i programima podrške, ostvare međusobnu saradnju i ojačaju veze sa javnim sektorom.

Poslovna partnerstva

“Svjesni prilika koje se pružaju ženama preduzetnicama i njihovom položaju na tržištu, platforma je kreirana da prati trendove digitalizacije i na taj način podrži ekonomsko osnaživanje žena u Crnoj Gori i pruži podršku onima koje su već u biznisu, kao i onima koje žele da realizuju poslovnu ideju”, kažu iz UNDP.

Podsjećaju da žene čine 51 odsto stanovništva Crne Gore, ali još uvijek nijesu u dovoljnoj mjeri zastupljene u ekonomskom životu. Ipak, tvrde da je primjetan  porast žena u preduzetništvu u odnosu na period prije deset godina, kada je vlasnica preduzeća bilo svega 9,6 odsto.

“Danas je među vlasnicima mikro, malih i srednjih preduzeća 24 odsto žena, dok ih je među preduzetnicima 32 odsto. Ovo je i dalje ispod svjetskog i evropskog prosjeka, u kojem su vlasnice biznisa zastupljene u procentu od preko 30 odsto”, kažu iz UNDP.

Inovacije i istraživanja

Svim registrovanim korisnicama na platformi su dostupni treninzi i obuke, koje će se organizovati online, putem video modula i prezentacija. Platforma preduzetnicama omogućava edukaciju u svim potrebnim oblastima – od osnivanja i vođenja biznisa, preko marketinga, upravljanja finansijama i ljudskim resursima, do razvoja biznisa i internacionalizacije poslovanja.

Planirano je da tim iskusnih mentorki i mentora, koji će biti angažovani u skladu sa zahtjevima korisnica platforme, pruže korisne zahtjeve za prevazilaženje poslovnih izazova.  (zahtjeve – vjerovatno misli savjete).

 

 Caffe Montenegro logo bijeli

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: redakcija.caffemontenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!