Caffe slicica naslovne pored logoa 199 copy

2024 MNE Media Digital Banner Caffe Montenegro 712x95

Posvećen promociji vinske kulture u srcu glavnog grada

Prvi Podgorički salon vina/

Prvi Podgorički salon vina održan na terasi Hotela Podgorica 8. maja. organizovale su podgoričke kompanije DMS Solutions i Lifestyle Group (Lifestyle Montenegro) u partnerstvu sa Glavnim Gradom, Turističkom Organizacijom Podgorice i hotelom “Podgorica”. U srži ideje nalazi se i činjenica da Podgorica kao glavni grad ima ogroman i neiskorišćen potencijal za razvoj vinskog turizma i vinske kulture. Salon je na sve učesnike i posjetioce ostavio nezaboravan utisak, a po riječima mnogih posjetilaca, organizovan je u skladu sa najvećim standardima i može da parira najsofisticiranijim Salonima širom svijeta.

sa gradonacelnikom untitled 173

Realizaciji projekta Prvi Podgorički salon vina su doprinijele i partnerske kompanije: Glovo, Aqua Bianca, časopis Caffe Montenegro i Gradska Televizija. Na salonu je bilo 20 izlagača, predstavljeno je preko 150 vinskih etiketa i brojao je preko 500 posjetilaca što iz Crne Gore, tako i iz inostranstva. Među posjetiocima bili su i čelnici, predstavnici diplomatskog kora, i drugi uticajni privrednici i pojedinci. I izlagači i posjetioci imali su samo riječi hvale za Salon.


''Kada smo kreirali koncept prvog Podgoričkog Salona Vina, nismo mogli zamisliti ništa drugo sem sofisticirane zvuke klasične muzike u pozadini. Pogled sa terase Hotela Podgorica, prizvuk klasike, i neprekidna interakcija između vinara i posjetilaca, činili su ovaj događaj jedinstvenim.'' ističe Bojana Minić.


untitled 45

 

vinarije untitled 33

Inspiracija i ljubav
Inspirisani pogledom sa terase Hotela Podgorica, na Sastavke – mjesto na kome je otpočelo arhitektonsko nastajanje Glavnog Grada Podgorice, a iz iskrene ljubavi prema vinu i vinskoj kulturi, Bojana Minić i Dragutin Kontić začeli su ideju prvog Podgoričkog Salona Vina.


''Raduje me što su Glavni Grad, Turistička Organizacija Podgorica i Hotel Podgorica prvenstveno prepoznali potencijal i značaj ovog vinskog događaja, i doprinijeli njegovoj realizaciji. Priprema jednog ovakvog događaja zahtijevala je potpunu posvećenost, planiranje i dobru organizaciju. Ovaj događaj dobar je primjer održive saradnje i podrške svih javnih i privatnih entiteta, i treba ga dalje slijediti.'' kazao je Dragutin Kontić.


vinarije untitled 31

Pažljivo analizirajući segment promocije destinacije i vinske kulture u glavnom gradu, ubrzo su shvatili da udruženim snagama i vizijom mogu izgraditi dugoročno održivu vezu između potencijala koji Podgorica ima kao destinacija i samih vinarija i vinara iz tog regiona.

vinarije untitled 25

Autentična lokacija
Vođeni emocijama prema gradu u kojem su odrasli, Bojana i Dado nijesu dugo razmišljali o prvoj lokaciji na kojoj bi se mogao održati ovaj događaj.

U duhu istorije, tradicije i kulture, kao prvu lokaciju ovogodišnjeg Podgoričkog Salona Vina, organizatori su odabrali prelijepu terasu Hotela Podgorica. Pored arhitektonske autentičnosti i strateške lokacije koju karakteriše nasleđe i koja odiše kulturom, Hotel Podgorica raspolaže i sa odgovarajućim kapacitetima za održavanje ovakvog vinskog događaja u skladu sa najvećim organizacionim standardima.

panorama untitled 145

untitled 127

Sjedinjenje vina i klasične muzike
Između vina i muzike postoji neraskidiva veza, koja je po nekima možda i jača od one između vina i hrane. Izabrati prave zvuke koji prate način prezentacije vinarija i vina, i uklopiti ih sa cjelokupnim ambijentom i prostorom nije lak zadatak. Ispijanje dobre čaše vina uz zvuke najfinijih klasika, potpuni je užitak, kako za posjetioce tako i za same izlagače. Odabir odgovarajuće muzike koja će pratiti jedan vinski događaj od važnosti je ne samo za upotpunjavanje atmosfere već i zato što u kombinaciji muzike i vina dolazi do aktivacije svih čula, čime se postiže potpuni užitak.

organizatori sa gradonacelnikom
Bojana Minić, Dragutin Kontić i gradonačelnik Podgorice, Ivan Vuković

Unapređenje vinske kulture i širenje znanja

Podgorica ima skriveni i neiskorišćeni potencijal da postane centar vinskog turizma i pokretač razvoja vinske kulture u Crnoj Gori. Vinska kultura je zapravo jedini put ka spoznaji kvaliteta vina i izgradnje održivog odnosa ka konzumaciji vina. Vinska kultura diktira u potpunosti naš odnos prema ovom piću. Podsticanje izgradnje i unapređenja vinske kulture počinje prvenstveno od same edukacije kako proizvođača vina, tako i ugostitelja i konzumenata. Proces izgradnje vinske kulture dugoročan je i zahtijeva dosljednost, a sama vinska kultura stiče se vremenom. Kroz svaki detalj povezan sa vinom trebalo bi da se prožima dodir vinske kulture.

muzika2

Prepoznajući potencijal za unapređenje segmenta kulture, organizatori prvog Podgoričkog Salona Vina su odlučili da već sa prvim događajem ostave pečat i doprinesu razvoju vinske kulture i edukacije, pa su u sklopu ovog jednodnevnog događaja organizovali i predavanje prof. Dr Vesne Maraš, jedne od najistaknutijih naučnika i eksperata u oblasti poljoprivrede i vinogradarstva.


Prvi Podgorički Salon Vina su pored izlaganja vinskih etiketa iz regiona Podgorice upotpunili i koncert klasične muzike, predavanje, izbor za najbolje vino Salona i after-party. Posjećenost i utisci sa pvog Podgoričkog salona su samo superlativi kako od izlagača tako od posjetilaca.


muzika3

Važnost promocije destinacije

Događaj ovog tipa od enormne je važnosti i za promociju Podgorice kao destinacije, što su organizatori prepoznali već od samog starta. A gdje najbolje objediniti vinsku kulturu i turizam u jednom, nego na mjestu gdje se spaja grad sa pogledom na čuvene podgoričke Sastavke. Promocija destinacije prožimala se kroz cjelokupnu kampanju promocije ovog događaja i sve dostupne komunikacione i marketinške kanale. Promociji Podgorice kao destinacije doprinijela je i saradnja između organizatora, javnih i privatnih entiteta koji u srži svog poslovanja gaje odgovoran odnos prema Glavnom Gradu, te promociji i pozicioniranju destinacije, što je rezultiralo ostvarivanjem pravog, osjetnog uticaja na sami segment promocije i otvorilo vrata za dalji razvoj vinskog turizma.

Izbor najboljeg vina Salona

U cilju izgradnje zdrave konkurentnosti, događaj je upotpunilo i takmičenje za najbolje vino Salona u tri kategorije: crveno, bijelo i rose. Međutim, ono nije bilo kao svako drugo takmičenje – na ovom takmičenju žiri su činili posjetioci. Oni su u toku salona imali priliku da isprobaju sva vina, i zatim na glasačkim listićima koje su dobili pri samom ulazu u Hotel Podgorica, zaokruže svoje favorite i glasaju ubacivanjem listića u glasačku kutiju.

dodjela nagrada untitled 229

Najbolje crveno vino - Vinarija ''Keković'' - Radovan 2019

Sigurno da im zadatak da odaberu favorita nije bio lak. Nakon prebrojavanja glasova, pobjedu u tri kategorije odnijela su sljedeća vina:

Najbolje bijelo vino – vinarija “Miranović” – Montenegrina 2020;
Najbolje rose vino – vinarija “Radević” – Rose 2018;
Najbolje crveno vino – vinarija “Keković” – Radovan 2019

dodjela nagrada untitled 225
Najbolje rose vino - Vinarija ,,Radević'' - Rose 2018
dodjela nagrada untitled 217
Najbolje bijelo vino - Vinarija ,,Miranović'' - Montenegrina 2020

Saradnja i podrška

Inicijativa za kreiranjem ovog jedinstvenog vinskog događaja pokrenuta je od strane Bojane Minić i Dragutina Kontića, međutim njenoj realiziaciji doprinijeo je timski rad i kvalitetna saradnja između samih inicijatora projekta, Glavnog Grada, Turističke Organizacije Podgorica i Hotela Podgorica. Zajedničkim kapacitetima i ujedinjenim djelovanjem učinili su da Podgorica dobije sofisticirani vinski događaj koji će postati tradicija.

Organizatori su tokom događaja najavili nastavak saradnje sa Glavnim Gradom, Turističkom Organizacijom Podgorice i Hotelom Podgorica, u cilju dalje popularizacije i podsticanja razvoja vinske kulture u Podgorici. A još jedan jedinstven vinski događaj najavili su za kraj septembra.

Značaj prvog Podgoričkog Salona Vina prepoznale su i kompanije: Glovo, časopis Caffe Montenegro, Aqua Bianca i Gradska Televizija, koje su mu pružile dodatnu podršku.

Prvi Podgorički Salon vina potvrdio je da je Crna Gora mala zemlja velikih vina – i da im treba pružiti platformu za adekvatnu promociju, kakvu zaslužuju, što ovaj Salon i jeste!

 Caffe Montenegro logo bijeli

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: redakcija.caffemontenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!