Caffe slicica naslovne pored logoa 214

2024 April Cafe Montenegro digital banner v2

Ukuse zimnice svi vole

Tradicija, navika ali i potreba /

Iako se već godinama unazad polemiše o potrebi spremanja zimnice, da li se isplati uložiti toliko vremena, truda i novca, ova tradicija i dalje opstaje. I pored svega navedenog, većina domaćica se odlučuje da napravi domaću zimnicu, i da svojoj porodici pruže kvalitetan i ukusan proizvod.

Pored hladnijeg vremena, lišća i kiša, ono što podsjećaju na ovo doba godine, jeste i  miris zimnice koji se širi u brojnim domaćinstvima. Domaćice na vrijeme pripremaju zalihe zdrave, domaće i ukusne hrane za zimu. Varijacije kada je zimnica u pitanju su brojne. Od ajvara, džemova, kompota, do različitih vrsta salata. Iako je za pripremanje zimnice potrebno uložiti dosta sredstava ali i znanja, domaći proizvod je i dalje u velikoj mjeri zastupljen.

collection of pickle jars 20200701 scaled copy

Za vas smo izdvojili nekoliko laganih, zanimljivih a preukusnih recepata, uz koje će vam spremanje zimnice biti još veći užitak. A tek kad sve bude spremno...

Pečene paprike u tegli

Recept koji je veoma jednostavan, a možete ga pripremati u stanu ili kući ali i u dvorištu.

Sastojci:

8kg crvenih paprika
2 glavice bijelog luka
peršun
5 ljutih paprika (po ukusu)
200ml ulja, 100ml sirćeta 9%, 2 kašike soli, 1 kašika šećera, 1 limun

Paprike ispeći u rerni, na 250 stepeni, dok ne uhvate koricu sa obije strane. Ispečene paprika posložite u šerpu, kako bi ih para omekšala, a na taj način ćete ih i lakše oljuštiti.

pecene paprike

Pet ljutih paprika, očistiti i sitno isjeckati, a zatim u njih dodati i isjeckani bijeli luk.

Oljuštene crvene paprike, sitno isjeckati i staviti u lonac gdje će se kuvati. Kuvaju se na laganoj vatri, uz povremeno miješanje. Nakon par minuta, dodajete ulje i sirće. Zatim dodajte ljute paprike i bijeli luk, i sve sastojke dobro izmiješati. Kada sve proključati, nakon toga kuvajte još 15-ak minuta.

Dok se smjesa kuva, isjeckati vez peršuna i njega dodati sok od jednog limuna.

Nakon 15 minuta, u smjesu se dodaju 2 supene kašike soli i supenu kašiku šećera. U to dodati i peršun sa limunovim sokom, sve dobro izmiješati i ostaviti još 15 minuta da se skuva.

Nakon toga, smjesu sipate u sterilisane tegle, i čuvate na tamnom mjestu do prvog korišćenja. Prijatno! 

fermented foods copy

Ljutenica sa zelenim paradajzom

Ako ste ljubitelj ajvara, ovaj recept morate isprobati!

Sastojci:

1,2 kg zelenog paradajza
1 kg pečenih i oljuštenih crvenih paprika
200 g crvenih pečenih i oljuštenih ljutih paprika
50g šećera
100 ml ulja
50 ml jabukovog sirćeta
bijeli luk i peršun po ukusu
biber
1 kašika soli

ljutenica 2

Zeleni paradajz oprati i isjeći na sitnije kockice. Staviti u šerpu, dodati šećer, ulje, sirće, so i uključiti ringlu na jaču temperaturu i pržiti oko 20 do 25 minuta ili dok vam se paradajz ne raspadne na manje komadiće.

U to dodati crvene paprike, koje ste prethodno ispekli, oljuštili i ocijedili od viška tečnosti i dodati ljute paprike, koje ste isjekli na kocke (obije vrste, slatke i ljute.) Količinu ljutih paprika odredite po vašem ukusu, ali da imate ukupno 1,2 kg paprika. Pržiti, još uvijek na jakoj temperaturi još 20 minuta, ili dok ne dobijete kremastu masu. Poslije dodavanja paprika moraćete često da miješate, pazite da vam ne zagori. Na kraju dodati peršun, pasirani bijeli luk i biber.

 Dok se ljutenica kuva, oprati tegle i ostaviti ih u vrućoj rerni da se tegle osuše i zagriju.
Poklopce prokuvati i osušiti. Vruću ljutenicu sipati u vruće tegle, zatvoriti i vratiti u vruću rernu i ostaviti da se potpuno ohlade. Poslužiti ljutenicu sa hlebom ili pogačom i sirom. Uživanje je zagarantovano!

homemade sauerkraut bowl copy copy

Pakovanje i čuvanje zimnice

Kao što brinemo o tome da voće i povrće koje koristimo za zimnicu bude zrelo i neoštećeno, veoma je bitno na koji način pakujete zimnicu i gdje je držite.

  • Bojaočišćenog voća i povrća na vazduhu se brzo mijenja, a i vitamini propadaju, tako da ih treba čistiti i sjeckati neposredno pred pripremanje
  • Za ukuvavanje zimnicetreba koristiti samo neokrnjeno emajlirano posuđe ili ono od nerđajućeg čelika
  • Namirnice i posuđe koje se koristi prilikom pripremanja zimnice moraju da budu besprekorno čisti

canning jars washed marta xochilt perez 733x489 copy

  • Posuđe, teglei boce za zimnicu treba dobro oprati čistom, toplom vodom, a zatim ostaviti da se ocijede i osuše. Možete ih i sterilisati u mikrotalasnoj pećnici
  • Dobar način za zatvaranje boca s kuvanim paradajzomili voćnim sokom je pomoću novinskog papira i bjelanceta. Bjelance se dobro izlupa viljuškom, pa se u tu masu umaču četvrstasti komadi novine i po dva zajedno stavljaju i lijepe preko grlića boce. Kada se bjelance osuši, boca je hermetički zatvorena
  • Zimnicu treba čuvati u suvoj, provjetrenoj i prohladnoj prostoriji,u kojoj zimi voda ne mrzne. Prozore bi trebalo prekriti tako da unutra bude mračno. Zimi ostavu treba provjetravati jednom nedeljno, najbolje oko podneva.

imagce copy

 Caffe Montenegro logo bijeli

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: redakcija.caffemontenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!