Caffe slicica naslovne pored logoa 199 copy

2024 MNE Media Digital Banner Caffe Montenegro 712x95

Rum izdanje

Rum je trenutno najmodernije alkoholno piće na svijetu. Vjerovatno ste istražili nekoliko stilova i već imate omiljeni, ili možda pijete Bacardi jednostavno zato što je to ono što pijete godinama. Cilj ovog izdanja je da vas upozna sa brojnim stilovima ruma i nekoliko zanimljivih brendova koji su sada dostupni u Crnoj Gori.

Rum se proizvodi širom svijeta i, dok su Karibi najpoznatiji izvor ruma (zapisi o njegovoj destilaciji na Barbadosu datiraju još iz 1650. godine), to je raznolika kategorija sa mnogo sjajnih brendova, etiketa i dostupnih stilova.

Plantation Original Dark cocktail

Šta je rum?

Proizvođači se slažu oko najmanje jednog kriterijuma: rum je proizvod šećerne trske. To je alkoholno piće destilovano od svježeg soka trske, melase, kristala šećera ili kombinacije ova tri.

Zavisno od toga gdje se proizvodi, propisi za pravljenje ruma mogu se uveliko razlikovati. Ove razlike u proizvodnji i tehnikama starenja mogu proizvesti nevjerovatno širok i zbunjujući univerzum ruma. Ali razumijevanje gdje i kako se pravi vaš rum može poboljšati užitak u vašem sljedećem točenju ovog pića.

Gdje se pravi rum?

Skoro svuda! Uz to, proizvodnja ruma se često povezuje sa karipskim ostrvima, gdje šećerna trska lako raste, a kokteli na bazi ruma su kultna zabava. Ovo piće se proizvodi u cijelom svijetu i svaki kontinent ima neke poznate i kvalitetne rumove .

Kako se pravi rum?

Generalno, rum se proizvodi fermentacijom svježe prešanog soka šećerne trske, šećera od trske ili njegovih nusproizvoda (najčešće melase) sa kvascem, a zatim destilacijom.

Taj destilat zatim odležava u bačvama. To uključuje bijeli ili srebrni rum. U poređenju sa drugim bijelim, koji možda nikada neće vidjeti unutrašnjost bačve, mnogi bijeli rumovi odležavaju u rezervoarima od nerđajućeg čelika ili u bačvama, koje daju tijelo i mekani karakter, a zatim se filtriraju kako bi se uklonila boja.

Za odležane rumove, destilat provodi mjesece ili godine u hrastovim bačvama i izlazi sa primjetnim slojevima smeđeg šećera, karamele i ukusom začina.

Plantation XO 20th Anniversary on ice paired with chocolates and almonds

Dva ključna stila ruma

Na crnogorskom tržištu većina rumova spada u jedan od dva ključna stila. Prvi je rum u engleskom stilu koji se proizvodi u bivšim britanskim kolonijama (Jamajka, Barbados, Gvajana, itd.). Često se prave koristeći kazane, što stvara robusniji duh, i odležavaju u korišćenim burbon ili konjak bačvama, koji doprinose vanilu i začine. Očekuju vas arome i ukusi vanile, voćnjaka, koštičavog i tropskog voća, kao i note čokolade i anisa. Plantation je primjer odličnog ruma u engleskom stilu.

Drugi je rum u španskom stilu. Nazivaju se i ron, ovi rumovi se proizvode u bivšim španskim kolonijama (Kolumbija, Dominikanska Republika, Venecuela, itd.). Obično se proizvodi u kazanima sa siparlnom unutrsnjom konstrukcijom, koji stvaraju lakši stil, suv i suptilniji, sa srednjim uticajem drveta. Dictador i Diplomatico su primjeri ruma u španskom stilu.

Kako prepoznati dobar rum

Iako su vrlo subjektivni, profesionalci imaju nekoliko savjeta za pronalaženje visokokvalitetnog, ugodnog ruma.

Kvalitetni rumovi – posebno oni sa Kariba – često imaju tropske note, iako se to može manifestovati na različite načine. Ta karakteristika može imati oblik svježeg limuna ili limete; prženo voće poput ananasa na žaru, pečene banane ili banana hleba; ili sušeno voće poput sušenog plantaina (vrsta banane) i kokosa.

Važni su takodje i ugodna aroma, prirodna slatkoća na nepcima i ukupna ravnoteža: nema previše [alkoholne] vrućine na nosu, i balans drveta, voća i začina.

Najvažnije od svega, dobar rum je onaj koji vam izmami osmjeh na lice.

Dictador Solera

Koji rum kupiti

Generalno, uvijek je najbolje imati dvije vrste ruma. Neka vaš bar posjeduje kvalitetan svijetli rum kao i zlatni ili stari rum, jer su oni dovoljno raznovrsni za većinu koktela.

Aromatizovani rumovi, uključujući začinjeni rum i rum od ananasa, koriste se u određenim koktelima i mogu postati zamjena za druge rumove kada želite dodati više ukusa.

Povremeno se koriste tamni rumovi. U nekim koktelima nadopunjuje svijetli rum, a u drugima je sekundarni prioritet.

U poređenju sa nekim drugim destilovanim alkoholnim pićima, rum je relativno jeftin. Postoje i skupe boce, ali većina je pristupačna za prosječne ljubitelje ovog pića. To znači da možete istraživati ​​brendove, a da ne ispraznite novčanik.

Par korisnih savjeta

Dostupni su mnogi kvalitetni svijetli rumovi, i većina njih ima vrlo razumne cijene. Iako se lako uhvatiti za bocu koja vam je poznata, pokušajte pogledati dalje od velikih brendova. Možda ćete otkriti da su neki – poput Plantationovih “3 zvjezdice” – superiorniji u ukusu i mogućnosti miksovanja sa drugim pićima.

Zbog globalne proizvodnje ruma, ne postoje utvrđeni standardi koji definišu stilove ruma. To može dovesti do nekih teških izbora, posebno kada su u pitanju odležani ili zlatni rumovi.

Pročitajte etiketu na rumovima koji su zlatne boje kako biste saznali nešto o njihovoj proizvodnji. Neki zlatni rumovi su mješavine ruma različite starosti, a drugi su pravi rum koji je odležan određeno vrijeme. Tipično među jeftinijim bocama, takođe ćete naići na rum koji je pomiješan sa drugim žestokim alkoholnim pićima i nekima koji sadrže umjetne boje koje im daju jantarnu boju (ali naravno ta boja ne potiče od ruma u ovom slučaju).

Uobičajeno je platiti više za odležani rum, ali klima igra veliku ulogu u vremenima starenja. Na primjer, topla, vlažna klima Kariba može za samo nekoliko godina napraviti rum koji ima ukus sličan srednjeameričkom rumu koji je odležao deceniju ili više na velikoj nadmorskoj visini. Poput viskija, kada se na etiketi miješanog ruma navodi godina, to se odnosi na najmlađi rum u mješavini (dakle, Dictator 20 Year Old je mješavina ruma starih 20 ili više godina).

Predstavljamo PLANTATION RUM

Plantation portfolio je zanatska kolekcija nagrađivanih rumova. Dostupni u više od 80 zemalja (a sada i Crnoj Gori) Plantation je osvojio nebrojene nagrade i priznanja. Barmeni širom svijeta vole ga zbog svog izuzetnog ukusa i širokog spektra osobina nekih najpoznatijih država koje proizvode rum, uključujući Barbados, Jamajku, Nikaragvu, Panamu, Trinidad i Fidži.

Master blender Alexandre Gabriel provodi nekoliko mjeseci godišnje na Karibima tragajući za blagom: najboljim bačvama sa rumom koje može naći. Zahvaljujući svojim naporima nagrađen je kao “Master rum blender godine” i nagradom “Destiler godine” prestižnog američkog instituta za destilaciju.

Plantation Stiggins Fancy Pineapple Daiquiri bottle

Rumovi iz Plantationovog asortimana dolaze iz najboljih destilerija na Karibima i šire. Kolekcija je podijeljena u dva različita ranga: mješavine i berbe.

Mješavine su sklopovi koje je rafinirao majstor podruma. Berbe, čiji se ukus razlikuje od jedne berbe do druge, direktno se flašira iz bačve i dostupne su samo u ograničenim količinama.

Predstavljamo DICTADOR RUM

Rum je dobio ime po Severu Arango y Ferou, koji je 1700-ih nadgledao trgovinu izmedju Španije i njenih kolonija. Zbog svoje snažne i moćne prirode, dobio je nadimak “El Dictador.”

Dictador se pravi fermentacijom djevičanskog meda od šećerne trske (ne od melase) koja se zatim destiluje djelimično u bakarnom kazanu i djelimično u kontinualnom kolonskom kazanu, da bi se dobio prepoznatljivi rum srednjeg tijela.

BERBA doo flase1

Destilerija Dictador nalazi se u Kartageni, u Karipskom moru u Kolumbiji. Privilegovana pozicija na obali mora ima jedinstvenu mikroklimu, idealnu za starenje ruma, sa ambijentalnom temperaturom iznad 25 stepeni i relativne vlažnosti vazduha iznad 85 procenata. Blizina mora daje karakterističan ukus rumu.

Dictador koristi “solera” sistem za zrenje – kao onaj koji se koristi za fini šeri. Burad su raspoređena na različitim nivoima,a na najnižim nivoima solere je najstariji destilovani rum. Mlađi rumovi su na gornjim nivoima,a najmlađi rumovi su na samom vrhu..

BERBA doo flase12

Kako se mala količina ruma za flaširanje uzima iz najnižih buradi, ta burad su onda dopunjena rumom sa nivoa iznad, i tako redom do najmlađeg nivoa. Ovo spajanje starog i novog, omekšava oštri mlađi rum i pruža konačnu mješavinu sa prefinjenom glatkoćom i ukusom koji se ne nalazi u običnim rumovima.

BERBA doo flase13

Plantation and Dictador rumovi su dostupni u veleprodaji kompanije Berba d.o.o. i dio su ponude najboljih barova i restorana u Crnoj Gori.

 Caffe Montenegro logo bijeli

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: redakcija.caffemontenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!