Caffe slicica naslovne pored logoa 199 copy

2024 MNE Media Digital Banner Caffe Montenegro 712x95

Ljubičanstvena ljepotica

Navikli smo se na nju, navikli smo se na njenu ljepotu,  taj ljubičanstveni žbun nama koji imamo primorje je prosto prirodno tu. Koliko ljepote u jednoj biljci, koliko jedna biljka može da da ljepote cijelom mediteranskom pejzažu, dvorištu, kući uz koju se uspuzala... Ko je glicinija?

Cvijeće glicinija (grčki. Glicinia - "slatko"), ili wisteria (lat. Wisteria) se  još popularno naziva plava kiša, biljka glicinija je grandiozna penjačica koja krasi mnoge vrtove privatnih posjeda, ali je i dio pejzažne arhitekture mnogih hotelskih kompleksa. Postoji li ljepši, efektniji, prirodniji ukras koji se može oblikovati u tunele, padalice, penjačice uz fasadu...

8524425a22a5b932b5bf9c9a3ee2512d copy

Glicinija u svom punom cvatu je fantastična, prosto je očaravajuča da zasutavlja da zastanete i posmatrate je. U proljeće naše primorje okiti ova divna biljka davajuči mu najljepši ukras prirode. Imamo je u svim gradovima duž našeg primorja.

Glicinije su rod cvjetajućih biljaka iz porodice mahunarki (Fabaceae), koja uključuje deset vrsta drvenastih penjačica, porijeklom iz istočnog SAD-a, Kine, Koreje i Japana.

Neke vrste se koriste kao ukrasne biljke, naročito u Kini i Japanu. Otporne su na različite temperaturne uslove, pa ih tako i kod nas možemo vidjeti kako krase pročelja kuća i garaža. U vrtovima su idealne za prekrivanje metalnih struktura ili ograda, čak i kao zaštita od sunca i imitacija vinograda.

3500743306 fd0deb6859 h

Cvjetovi ove grandiozne biljke smješteni su u grozdaste cvatove dužine 10-80 cm, a uglavnom su plavoljubičaste, boje lavande, purpurne, roze, boje sljeza ili čisto bijele boje. Može se desiti da cvjeta bar  još  jednom u toku godine, ali ne tako bujno kao u proljeće.


Glicinije su rod cvjetajućih biljaka iz porodice mahunarki (Fabaceae), koja uključuje deset vrsta drvenastih penjačica, porijeklom iz istočnog SAD-a, Kine, Koreje i Japana.


Cvjeta u proljeće kada se prvo pojave cvjetovi, pa tek nakon toga listovi. Može se dogoditi da cvjeta još 2-3 puta u toku godine i to sredinom ljeta i krajem jeseni. Cvjetove zamjenjuju baršunaste mahune dužine 10-17 cm, koje traju sve do zime.

hfi4bveuvpo61

Glicinija je biljni rod iz porodice mahunarki raširen po Kini, Koreji i Japanu. Pripada mu sedam priznatih vrsta drvenastih penjačica. Neke naturalizovane vrste se nalaze na istoku Sjedinjenih Država. Poznati predstavnik je kineska glicinija Wisteria sinensis, prepoznatljiva po opojnom mirisu. Kawachi Wisteria osmišljen je 1977. godine, a sastoji se od 150 drveća Wisterije, odnosno glicinije. U parku se nalazi i stablo glicinije stare 150 godina i više od 5000 grmova azalea. Organizuje se i Wisteria festival koji traje od 13. aprila do 19. maja.


Glicinija u svom punom cvatu je fantastična, prosto je očaravajuča da zasutavlja da zastanete i posmatrate je. U proljeće naše primorje okiti ova divna biljka davajuči mu najljepši ukras prirode. Imamo je u svim gradovima duž našeg primorja.


37f41696c1c166fa5827844a881b98e3


Esencija glicinije je čest sastojak parfema

Napravljeno je i pravi se dosta parfema sa esencijom glicinije. Početkom 2018. godine NEST lansira cvjetni miris inspirisan mirisnim cvjetovima glicinije kojima ilustruje i bočicu novog mirisa Wisteria Blue. Laura Slatkin, osnivač brenda Nest izrazila je želju da sarađuje sa parfimerom Rodrigo Flores-Roux i prenese doživljaj kada je boravila u Charleston-u. Kompozicija mirisa koju potpisuje parfimer Rodrigo Flores-Roux sačinjena je od esencije glicinije, koju upotpunjuju cvjetne note Imperial jasmina, bugarske ruže i vodene note. "Kada sam došla u njegovu laboratoriju", govori Slatkin, "Rodrigo mi je dao da pomirišem esenciju glicinije. Tada je rekao da je ova rijetka esencija estrahovana iz cvjetova glicinije iz Petit Trianon, doma Marie Antoinette u Versaju".

Burberry My Burberry Blush je takođe parfem inspirisan notama mirisa glicinije koju ima u svom sastavu.


1471903530946c890f1d3525395482cb

1

Kažu da je glicinija poznata i  kao japanski fuji najljepše cvjetaju u Japanu.  To je  možda  drugi (poslije trešnje) najpoznatiji cvijet u zemlji izlazećeg sunca.

Teško je zamisliti, ali ta ljepotica opojnog mirisa je otrovna jer sadrži alkaloide koji izazivaju mučninu, bolove u stomaku , proliv i dehidrataciju.

U Evropu je stigla u 13. vijeku, vjeruje se da ju je donio Marko Polo, a kada je stigla u naše krajeve ne zna se pouzdano.

Glicinija je vanjska biljka kojoj treba dosta svijetla i najbolje napreduje na punom suncu.

e0f521dca7701fc12fd099c5dae9d639

Sadnja glicinije

Glicinija se sadi u rano proljeće. Sve vrste vrtne glicinije otporne su na hladnoću, ali je bolje ne izlagati mlade biljke riziku od hladnoće. Prije sadnje glicinije, potrebno je odrediti gdje će rasti bolje - glicinija nije godišnja, a ako ste zainteresovani za kvalitet cvjetanja, imajte na umu da bi trebalo da glicinija bude zasađena na mjestu koje je na suncu pola dana, pa odaberite mjesto takvo mjesto za sadnju i zaštićeno od udara vjetra. Tlo treba da je bogato - hranjivo, dobro isušeno i blago alkalno.

Wisteria 9 819x1024

Strpljivo čekajte njeno cvjetanje

Wisteria sadnice su transplantirane u jamama veličine 60x60x50 cm, nakon što su prvo napravili mineralna gnojiva u tlu u području kopanja brzinom od 25-30 g po kvadratnom metru. Budite spremni na činjenicu da glicinija neće pokazivati ​​znakove života neko vrijeme - ona raste dugo, a u prvim godinama formira samo duge tanke izdanke. Uopšte, možete vidjeti prekrasne cvjetove glicinije uzgojene iz sjemenki tek nakon 4-5 ili čak 10 godina.

 Caffe Montenegro logo bijeli

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: redakcija.caffemontenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!