Caffe slicica naslovne pored logoa 216

portonovi 2024 MNE Media Digital Banner Caffe Montenegro

Trajna veza - 7 vjekova spaja prošlo i buduće

ZINFANDEL ILI PRIMITIVO- NE, TO JE KRATOŠIJA! /

Ove godine je iz Plantaža potekla prva brendirana Kratošija iz odabranih redova Ćemovskog polja, najvećeg vinograda Evrope. Na taj način je zaokružena jedna velika priča u čijem je središtu istorija ne samo crnogorskog, već vinarstva i vinogradarstva koje ima odjeka u svjetskim okvirima.

Kratošija se vjekovima gaji na prostoru zapadnog Balkana. Ipak, mjesto njenog  porijekla  mijenjalo se kako su se pojavljivali novi dokazi: od SAD-a do Italije i do Hrvatske, gdje su pod imenom Crljenak kaštelanski pronađene stare reference i veoma mali broj čokota ove vrste, svega dvadesetak. Prva molekularna analiza Kratošije, koju su Plantaže 2008. godine odradile u saradnji sa italijanskim partnerom (Instituto Sprerimentale per la Viticultura- Susegana- Conegliano (TV) pokazala je da crnogorska Kratošija ima identičan genetski profil kao Zinfandel iz Kalifornije, Primitivo iz Italije i Crljenak kaštelanski iz Hrvatske.

DSC 2913

Kompleksna naučna istraživanja i značajne studije prikupljene tokom minulih deceniju i po proučavanja genetike vinove loze najbolja su potvrda onoga što crnogorske autohtone sorte zbilja jesu: jedna velika familija brojnih vrsta, zaokružena cjelina koju je na tako malom prostoru, u radijusu od stotinjak kilometara, nemoguce naći bilo gdje u Evropi u čijem je središtu upravo stara, autohtona sorta kratošija.

Pojava vina Kratošija pod prepoznatljivom etiketom Plantaža potvrda je ispravnosti naučno istraživačkog puta utvrđivanja bogatstva vinskih autohtonih sorti Crne Gore.

Vino Crnogorska Kratošija je rubin crvene boje, sa dominantnim aromama višnje, šljive i sitnog bobičastog voća. Sazrijevanjem u francuskom hrastu sortne karakteristike Kratošije, najstarije crnogorske sorte, lijepo su integrisane u harmonično i elegantno vino sa baršunastim taninima.

Na mirisu dominiraju voćne arome suve šljive, kupine i slatke marelice, koje su oplemenjene diskretnim primarnim mirisima suvih trava i sekundarnim aromama tostiranog badema.

Kratošija

Na ukusu bogato i sočno vino sa izraženim aromama sitnog crnog i crvenog bobičastog voća koje traju dugo na bukeu. Puno tijelo sa lepršavim baršunastim taninima koji se utapaju u svježinu nara u završnici, najbolje predstavljaju karakter, eleganciju i sortnost najstarije crnogorske sorte koja je odležala dvije godine u najkvalitetnijoj bačvi od francuskog hrasta.

 

KAKAV BI TO MEDITERAN BIO BEZ MASLINOVOG ULJA?

Po bogatstvu ljekovitih materija, hranjive vrijednosti, prijatnosti ukusa i hemijskom sastavu, maslinovo ulje je neprevaziđeni dar prirode i dragocjen proizvod usklađenog djelovanja zemlje, sunca, vode, ljudskog znanja, umješnosti i pregalaštva.

maslinovo ulje4

Masline su najmlađa biljna kultura koja se u “Plantažama” gaji od 2005. godine.  Sa 17 000 stabala koje trenutno posjeduju, Plantaže su vlasnici najvećeg maslinjaka u Crnoj Gori, a planiranim povećanjem zasada biće to najveći maslinjak u regionu. Tako će Crna Gora, domovina najstarije masline na svijetu, ponovo zauzeti mjesto koje joj pripada u svijetu maslinarstva, zaokružujući svoju autentičnu maslinarsku priču.

Zlatno-zelenkasto maslinovo ulje Plantaža koje plijeni svojom blagom notom gorčine, mirisom pokošene trave i voćnim tonovima, poslednjih godina impresionira germane i kuvare. U Plantažama maslinari brižljivo njeguju svoje maslinjake, a ručna berba sorti Leccino, Bjelica, Maurino i Barska žutica traje čak mjesec dana, jer se plod svake sorte bere u vrijeme optimalne zrelosti.

Fotografija za PR Maslinovo ulje 012

Najsavremenija tehnologija hladnog cijeđenja i brižljivo stvaranje mješavine pomenutih sorti rezultira plemenitim, elegantnim i pitkim uljem koje može da se mjeri sa najboljim uljima svijeta. Zvanično ocijenjeno kao vrhunsko, ekstradjevičansko ulje, dokazuje da maslina van primorja može da da vrhunsko ulje, što najbolje potvđuje i stara maslinarska izreka: “Tamo gdje maslinu zima može odnijeti, ona najbolje ulje može donijeti”.

 Caffe Montenegro logo bijeli

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: redakcija.caffemontenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!