Caffe slicica naslovne pored logoa 200

DZT Banner FeelGood 470x90 EN

Častite svoja čula, nikad vam to zaboravit neće

Regent Porto Montenegro - restoran „Murano“ - Henri Ford je rekao da 85 odsto ljudi ne zna šta hoće, 10 odsto nije sigurno, a samo 5 procenata čovječanstva zna šta im treba. Kako biti rijetki među tih 5 odsto ili biti još rjeđi, to jest savršen – od onih najmalobrojnijih koji znaju ugoditi najzahtjevnijim očekivanjima čovjeka? Među te najrjeđe, svrstavam Hotel Regent u svakom pogledu i njegovu restoransku priču nekadašnjeg restorana „Dining Room“ odakle mi čula nose najljepše uspomene, a sad “Murano” restorana koji stvara nove i nastavlja da ispunjava taj album nezaboravnih ukusa...

”Kao što je tijelu potrebna hrana, i to ne bilo koja, već ona koja mu prija, tako je i duši potreban smisao.” Karl Gustav Jung

Iako je kreator menija novog restorana Murano Željko Knezović, inače već nadaleko i opštepoznat gastronomski vizionar i autentični umjetnik u svom poslu (bivši Izvršni šef kuhinje, sada u ulozi Menadžera za hranu i piće hotela Regent) meni dobro poznato lice čijim ukusima vjerujem, pitala sam se može li on i njegov tim nadmašiti sebe i do sad nam viđena i priređena gastronomska čuda i uvijek nanovo smišljene spektakle na tanjiru na koja su nas već navikli? Mogu. Može li dragi „Dining Room“ koji je 2015. proglašen za jedan od 15 najboljih restorana svijeta biti sofisticiraniji, prefinjeniji od najprefinjenijeg i nadmašiti sebe u obliku Murana? Može.
Sa nekolicinom kolega iz drugih medija imala sam privilegiju da budem među prvim zvanicama, i zaista među “odabranim” koji su ušli i prije svečanog otvaranja u “Murano” i uživali u delikatnim specijalitetima sa njegovog menija. Za mene je to bila doista ukazana čast, na kojoj sam zahvalna. Važno je šta i đe jedete ali i s kim. Domaćini te luksuzne večeri i druženja za stolom koje je potrajalo satima, bio je gospodin Kai Dieckmann - Generalni direktor Regenta, sa svojim koleginicama Elenom Ljiljanić PR & Marketing menadžerkom i Draganom Vuksanović koordinatorkom za marketing i prodaju. Sve je bilo i oko stola i za stolom i na stolu, kako bih poželjela. Uživanje je bio očigledno vidljivo kako na licima tako i kroz iznesene utiske za tim malim odabranim stolom. Možda je i mudro i znalački upareno svako vino uz svaki gang (10 ih je bilo) i divni liker uz desert na kraju zagrijao čula i obraze prisutnih. Ali tako treba da bude na prijateljskim druženjima, pristalica i poznavalaca a prije svega poštovaoca kulta vrhunske hrane i kulinarskog umijeća i gostoprimstva na najvećem nivou.
Pred nas su stizali sa beskrajnom prijatnošću prezentirane od strane Jovane Spaić, Menadžerke restorana (još jedno mi poznato Regent lice) kulinarske umjetnine iz Željkovog “ateljea” u kom kreira i dalje i nadgleda radove a čije su vođe sekcija Marko Živković – Šef kuhinje Murana i Filip Akrap Izvršni zamjenik Šefa kuhinje.
Donosimo vam nekoliko prijedloga sa Murano menija. Pogledajte fotografije, pođite, probajte. Mada sam ja pristalica da je džaba slika dok se ne ukaže prilika, to jest: fotografije i moja priča su poziv a pun doživljaj je samo tek onda kad sami okusite sve o čemu pričam...

Barbun copy 

BARBUN - File barbuna na žaru, umak od bijelog vina i jastoga. Sezonsko povrće, ulje od ukiseljenog limuna 

 Kapreze

KAPREZE - Kiseli čeri paradajz, mus od mocarele. Sladoled od bosiljka, balzamiko sirće, mrvice od ražanog hljeba

Sve je u Murano restoranu smisleno. Ni ime mu nije slučajno. Krajnji umjetnički efekat a ime mu je vezano za taj element, postignut je u prostoru sa umjetničkim djelima od čuvenog „murano stakla“, autorke Svetlane Ostapovici.
Na ovom mjestu se sve, baš sve, uklapa u onu izjavu Carl Gustav Junga kojim je inače inspirisan Murano Art Glass na zidu restorana:”Kao što je tijelu potrebna hrana, i to ne bilo koja, već ona koja mu prija, tako je i duši potreban smisao.”

TEKST: SANJA GOLUBOVIĆ; FOTOGRAFIJE: REGENT PORTO MONTENEGRO


 Opširnije u štampanom izdanju

 Caffe Montenegro logo bijeli

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: redakcija.caffemontenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!