Caffe slicica naslovne pored logoa 200

DZT Banner FeelGood 470x90 EN

13. Jul – Plantaže: Tradicija. umijeće. vrijednost.

Prije šest decenija počela je crnogorska vinska bajka, priča o epskoj avanturi i borbi čovjeka sa kamenitim tlom Ćemovskog polja.

Crnogorske Plantaže imaju istoriju za ponos, čije prvo poglavlje počinje šezdesetih godina prošlog vijeka, kada se skoro pa golim rukama iz kamena stvarao najveći evropski vinograd. Danas je to more vinove loze koje se u daljini spaja sa nebom. Tokom svih ovih godina vina Plantaža su postajala slavna, Decanterovi pobjednici, vina okićena “zlatom vinskih olimpijada”, a ujedno ostajala vina “na ti” za sve ljubitelje ovog prefinjenog pića .

U podgoričkom Lješkopolju, u Starom podrumu, odakle su Plantaže krenule na svoje vinsko putovanje svijetom, prije skoro šest decenija, danas se proizvodi ono najbolje što vinova loza na Ćemovskom polju može dati – vina ultra premium kategorije, koja u sebi kriju svu raskoš ovog jedinstvenog podneblja, kamenog tla i mnoštvo sunca.

Male, strogo ograničene serije vina iz najboljih berbi, u svim vinarijama svijeta predstavljaju najsjanije dragulje u kruni njihovog vinarstva.

Specijalnom selekcijom Starih podruma Plantaže su napravile veliki iskorak za reputaciju kompanije, pokazujući da su i te kako sposobne da i u ultra premium kategoriji naprave istinski velika vina. Osim činjenice da su ova vina kreirana od autentične autohotne sorte Vranac, što je posebno značajno za Crnu Goru kao vinsku regiju, Plantaže su dokazale da i najpoznatije internacionalne sorte, poput Cabernet Sauvignona, Merlota i Petit Verdot-a, u njihovoj interpretaciji pružaju izvanredno iskustvo.

istorijat Plantaza

KRATKA ISTORIJA STAROG PODRUMA
1963. - Na lokalitetu Lješkopolje podignut je prvi vinski podrum Plantaža, u blizini tadašnjeg vinogada „Pavlovine“, koji je zauzimao površinu od 200 ha.

1970. – 1980. - Tokom sedamdesetih godina prošlog vijeka, u ovaj podrum (tada pod imenom Lješkopolje) je stizalo grožđe iz vinograda Pavlovine, Sadine, Kokoti i Tološki lug, koji su se nalazili u neposrednoj blizini, kao i grožđe iz vinograda Jelenak iz okoline Danilovgrada. U to vrijeme u podrumu je prerađivano i grožđe iz Crmnice - kolijevke Vranca.

Prerada je rađena u betonskim otvorenim bazenima (32 bazena po 28.000 lit), a njega i odležavanje vina u bačvama (18 bačvi od slavonskog hrasta od 4.000 do 8.000 litara), u betonskim cistijernama kapaciteta 1.500.000 litara i u sudovima od inoksa kapaciteta 2.000.000 litara.

Tokom osamdestih godina, napravljen je poseban dio za odležavanje vina u flašama, a danas su tu smještena arhivska vina Plantaža, najveći dragulji u kolekciji vinarije.

Izgradnjom podruma „Ćemovsko polje“  1981. godine,  podrum Lješkopolje je dobio današnji naziv „Stari podrum“.

1990. - Početkom devedesetih, zakonom o restituciji, većina zemljišta pod vinogradima vraćena je ranijim vlasnicima. Proizvodnja vina u Starom podrumu se nastavlja ali isključivo od grožđa sa Ćemovskog polja.- Građevinsko renoviranje podruma je započeto 2000. godine. Tadašnjom rekonstrukcijom urađene su degustacione sale, a stare bačve su sklonjene iz upotrebe i od njih su napravljeni originalni stolovi za degustaciju.

2000. - Godine 2005. i 2006. u podrumu je smješteno 720 novih barika, 157 buradi od 500 litara i 23 bačve od 5.000 litara.

2011.  godine na Starom podrumu investirano je u savremene kapacitete za proizvodnju vina zapremine 400.000 litara i tada ujedno počinje nova era vinarije.

podrum

USKORO NOVA VINA IZ LINIJE STARI PODRUM
Kako vina iz selekcije Stari podrum na najbolji način odražavaju horizonte kojima Plantaže teže, kompanija, uoči velikog jubileja, šest decenija postojanja, sa ponosom najavljuje dvije nove etikete moćnih i autentičnih vina, koja iskreno svjedoče o mjestu svog rođenja - Stari podrum Merlot 2018 i Stari podrum Cuvee Teroir 2018 (Vranac - Petit Verdot).
Danas je to savremeni podrum, sačuvanog starinskog izgleda, u kome se proizvode najbolja vina Plantaža premium i ultra premium segmenta, kapaciteta 5 miliona litara.

Tajnu ovih vina i ključ Starog podruma Plantaže će uskoro predstaviti domaćoj vinskoj sceni.

Samo u najboljim godinama, sa parcela koje daju najkvalitetnije grožđe, pažljivo se bira rod koji se pretače u Stari podrum. Iz tog razloga serije su limitirane na svega nekoliko hiljada flaša . Vina iz serije Stari podrum za kratko vrijeme stekla su visoku reputaciju među vinskim poznavaocima i postala prestižni dio ponude brojnih ekskluzivnih restorana i hotela.


2015. - GODINA NASTANKA SELEKCIJE „STARI PODRUM“
Na  tržištu se pojavljuje prva, strogo ograničena, serija vina pod etiketom  Stari podrum, u čast „Starog podruma“ i berbe 2011. koja se smatra zlatnom berbom Plantaža. Prva dva vina iz nove linije bila su Stari podrum Vranac  - zlatna berba 2011 i Stari podrum Cuvee 2011 (Vranac - Merlot - Petit verdot).

flase

Vina iz linije Stari podrum svojim uspjehom pokazala su moć i snagu Plantaža, kao i potencijal crnogorskog podneblja. Plantaže su ponosne na njihov uspjeh. Sve to nije slučajno, već je rezultat ulaganja u vrhunski proizvod. Planiranjem, selekcijom i dugotrajnim pažljivim radom potvđen je kvalitet i potencijal koji su prepoznali potrošači ne samo u Crnoj Gori i zemljama regiona, već i širom svijeta.Upravo tada rođene su nove zvijezde Plantaža, čiji nasljednici sa slavom pronose ime Plantaža i Crne Gore na svjetskoj vinskoj sceni. Nasljednik prva dva Stara podruma - Stari podrum Cabernet Sauvignon 2012, ostavio je neizbrisiv trag ostvarivši istorijski uspjeh za Plantaže,  kada je zasijao zlatnim odličjem na Decanteru (najprestižnijem svjetskom vinskom takmičenju u Londonu). 

Cijeli svijet je pričao o ovom vinu a i danas se traži flaša više, iako već ima status arhivskog vina. Samo oni najsrećniji uspjeli su na vrijeme da obezbijede primjerke za svoje ahive.

Potražnja za ovim vinima u kontinuitetu raste, a količine su i dalje ograničene!


konjak


JOŠ JEDNA ZVIJEZDA STAROG PODRUMA - KONJAK XXO

Pored već prepoznatih vina iz selekcije Stari podrum, sa istog mjesta uskoro nam stiže  nova zvijezda. Riječ je o luksuznom  piću - konjaku1, starom 16 godina,  brižljivo njegovanom i čuvanom baš na ovom mjestu, u dubinama Starog podruma, koji će Plantaže uskoro predstaviti.
Bogato nasljeđe i iskustvo, uložena strast i znanje, pretočeni su u najsofisticiraniji oblik vinskog destilata koji predstavlja ono čemu težimo, ukusu koji zadire u najdublje i najljepše djelove čovjekove duše.
Na ovaj način zaokružujemo priču o Starom podrumu, sinonimu za ono najskrivenije što Plantaže mogu sa ponosom da ponude čak i najvećim hedonistima.


Ovo je naša priča...

 

1 Naziv rezervisan samo za konjake proizvedene u istoimenoj regiji Francuske.

 

 Caffe Montenegro logo bijeli

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: redakcija.caffemontenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!