Caffe slicica naslovne pored logoa

DZT Banner GLC 470x90 EN

Izletnički putevi Njemačke: Bajkovita alpska ruta

U godini u kojoj imamo vremena za planiranje putovanja, kada je turizam na odmoru, i ne možemo trenutno da putujemo, možemo detaljno da isplaniramo svoje buduće putovanje. Čeznemo za putovanjima, zato iskoristimo vrijeme da isplaniramo put o kome odavno maštamo. Budimo spremni kad se ostvare uslovi za put. Njemački Alpi, to jest njemačka alpska ruta je na listi 100 najboljih znamenitosti u Njemačkoj. Ovog puta vam mapiramo buduće putovanje… vodimo vas na uzbudljivu alpsku rutu.


Uzbudljiva ljepota prizora kao na umjetničkim slikama 
Njemačka alpska ruta s više od 150 tematskih tura (ukupne dužine 484 kilometara) je izbor putovanja koje ćete sami prilagoditi sebi u svemu, svojim sklonostima, odrediti svoj tempo putovanja, izaći u susret svojim željama… 

Vijugave ceste će vas voditi od grada Lindau na Bodenskom jezeru do Šonaua na Kraljevskom jezeru kroz veličanstvenu planinsku pozadinu južne Bavarske. Na tom putu vas čeka preko 20 kristalno bistrih planinskih jezera, dvoraca, bajkovitih palata, više od 60 lječilišta, puno brda i dolina, nekoliko stotina vrhova i suncem obasjanih planinskih pašnjaka…  Sve to uz obilje prilika za kulinarske užitke na planini u neobičnim seoskim kolibama, ili u vrevi pivskih pabova...
Posjetioci na ovoj ruti se odlučuju za aktivnosti poput vodenih sportova, biciklizma, planinarenja, penjanja, zimskih sportova na bezbrojnim skijalištima. Turisti koji putuju duž rute mogu odabrati boravak na farmi ili u nekom luksuznom konaku.


NA TOM PUTU VAS ČEKA PREKO 20 KRISTALNO BISTRIH PLANINSKIH JEZERA, DVORACA, BAJKOVITIH PALATA, VIŠE OD 60 LJEČILIŠTA, PUNO BRDA I DOLINA, NEKOLIKO STOTINA VRHOVA I SUNCEM OBASJANIH PLANINSKIH PAŠNJAKA… SVE TO UZ OBILJE PRILIKA ZA KULINARSKE UŽITKE NA PLANINI U NEOBIČNIM SEOSKIM KOLIBAMA, ILI U VREVI PIVSKIH PABOVA…


3 Nationalpark Berchtesgaden am KönigsseeNacionalni park Berhtesgaden: Kraljevsko jezero/Izvor: DZT

Vijugajući zapanjujućim područjem bogatim prirodom i kulturom, ruta prolazi pored svjetski poznatih znamenitosti, uključujući najvišu njemačku planinu Cugšpic, kraljevske dvorce kralja Ludviga II u blizini Fisena, opatiju Etal, opatiju Benediktbojern, jezero Kimze, UNESCO-vu svjetsku baštinu -  hodočasničku crkvu Viskirhe, planinu Vacman, crkvu Svetog Bartolomeja na Kraljevskom jezeru, alpski nacionalni park Berhtesgaden i još mnogo toga. 

2 Garmisch Partenkirchen Almhütte an der Zugspitze copyAlpska koliba na planini Cugšpic / Izvor: GNTB

Bilo da sanjate da s vjetrom u kosi u kabrioletu, na motoru, biciklom, ili automobilom… ostaćete zadivljeni prizorima koji vas čekaju na ovom putu. Računajte na vrijeme divljenja, na vrijeme za fotografisanje, snimanje… Jer ova posjeta se mora zabilježiti kao fenomenalna njemačka uspomena. U sjećanju će svakako ostati žive slike fatamorganičnih predjela u koje ćete se zaželjeti i opet vratiti - tako kažu svi koji su išli tim putevima… a ruta ima dosta. Izbor je vaš.

4 Berchtesgadener Land Berchtesgadener Land Königsee Boot Aussicht auf Berge copyAlpski nacionalni park Berhtesgaden, Kraljevsko jezero / Izvor: www.bayern.by / Gert Krautbauer

Najstarija njemačka putna cesta
Alpska tura vas vodi na krstarenje alpskim podnožjem blagim zavojima, na put uživanja za sva čula. Uživaćete u fantastičnim panoramskim pogledima, istraživati dvorce i samostane, šetati istorijskim gradovima, boraviti u tradicionalnim selima, kupati se u planinskim jezerima i sladiti se u bavarskim kulinarskim specijalitetima.
Njemačka alpska cesta je najstarija putna cesta u Njemačkoj. Prvi se put spominje 1879. godine - u publikaciji istorijskog dnevnika putovanja iz 1858. godine bavarskog kralja Maksimilijana II (1811-1864.). Opisano putovanje u tom dnevniku duž rute i viđene atrakcije velikim su dijelom isti kao i danas.


25 DREVNIH DVORACA, VELELEPNE PALATE (IZMEĐU OSTALIH I ČUVENE KRALJEVSKE PALATE NOJŠVANŠTAJN I HERENKIMZE), A TU SU I BROJNE CRKVE I SAMOSTANI


 

8 Schwangau Schloss Neuschwanstein Švangau – Nojšvanštajn dvorac / Izvor: Bayern (BTM) - www.bayern.by / Volker Preusser

Dvorci i palate bavarske bajke

Osim spektakularnih panoramskih pogleda cijelom dužinom njemačke alpske rute nižu se kulturne atrakcije, čarobni dvorci koji vas uvode u scenografiju istinske bajke. Duž rute se nalazi 25 drevnih dvoraca, velelepne palate (između ostalih i čuvene kraljevske palate Nojšvanštajn i Herenkimze), a tu su i brojne crkve i samostani. Tu su i mnoga druga znamenja kraj puta…

7 Schwangau Schloss Neuschwanstein copyIzvor: GNTB/ Florian Trykowski

Predlažemo da obavezno posjetite dvorac Nojšvanštajn. Ovaj objekat je širom svijeta simbol idealističko romantične arhitekture u kombinaciji s tragičnom ljubavnom pričom svog vlasnika, bavarskog kralja Ludviga II.
Kad su 1869. godine započeti radovi na izgradnji dvorca Nojšvanštajn, Ludvig II okupio je elemente iz dvorca Vartburg i izmišljenog dvorca Svetog grala iz Vagnerove opere "Parsifal". Kao kralj bez ikakve stvarne moći, odlučio je više vremena posvetiti likovnoj umjetnosti. Stvorio je svoj lični izmaštani svijet mitova i bajki, kao što se može vidjeti u Pjevačkoj dvorani - kombinaciji pjevačke dvorane i bankete u dvorcu Vartburg, samo većoj i veličanstvenijoj. Jedina razlika je u tome što se tu nikad nije dogodilo nijedno pjevanje ili banket.
Centralni dio dvorca doseže visinu od 15 metara i zasljepljuje ekstravagantnim dekorom u zlatnoj i plavoj boji. Ludvig II je, međutim, većinu svoje pažnje usmjerio na Dvoranu Svetog grala. Špilja s malim slapovima i živopisnom rasvjetom još je jedan vrhunac koji bi trebao stvoriti utisak stalaktitne špilje.

Svako mjesto “priča” svoju posebnu priču
Okružena veličanstvenim planinskim krajolikom bavarskih Alpa, naša se ruta kreće između neobičnih i šarmantnih sela i starih gradova. Svako mjesto ima svoju istoriju, svoju posebnu priču, a bogati muzeji omogućavaju da posjetioci čuju te priče. Konkretno, u planinama se još uvijek njeguju stari običaji, što se odražava na mnogim festivalima tokom cijele godine. “Viehscheid” (povorka krava koje se vraćaju s ljetnih livada) u planinama Algoj ili Leonhardifahrt (povorka konja) u Bad Telcu daju dubok uvid u ove tradicije. Puni kalendar događaja u mjestima kuda putujete možete pogledati na tablama uz put, nije nemoguće da prisustvujete nekoj svečanosti i budete dio neponovljive atmosfere, čime ćete dodatno obogatiti vaš pun doživljaj sa ovog putovanja.

5 Berchtesgadener Land Berchtesgadener Land Almabtrieb am Königsee copyPovorka krava koje se vraćaju s ljetnih livada, izvor: www.bayern.by / Peter von Felbert

 

Osjetite taj lijepi bavarski način života
Turistička regija bavarskih Alpa je visoko na ljestvici popularnosti bucket lista turista iz cijelog svijeta, ne samo zbog bogate raznolikosti prirodnih i kulturnih iskustava, već i zbog kvaliteta života u ovoj oblasti. Navika mještana i stil života je da nakon posla obavezno uživaju u dobroj hrani, piću i druženju sa svojim susjedima. Pridružite im se na svom putovanju!

6 Ramsau b.Berchtesgaden Nationalpark Hintersee Rast auf dem Bodensee Königssee Radweg copyIzvor: GNTB/ Günter Standl

Dajte sebi vremena da upijete taj način života. Svratite u neku od seoskih gostionica, napravite piknik uz jezero ili pauzu - odmor na pašnjaku. 

Sve je jedinstveno – bavarsko… 
Bavarsko pivo se smatra najboljim na svijetu, a bavarski hljeb i ostali delikatesi kraja poput pečene svinjetine, bavarske kobasice na žaru (Bratwurs), kobasice od teletine (Weißwurst), mesnog hljeba (Leberkäse), koljenice (Schweinshaxe), knedli (Knödel), salate od krompira, tjestenina sa sirom (Kässpatzle) su razlog da ovo putovanje – turu, možete planirati ako ste hedonista i kao gastronomsko putovanje.
U plodnim nižim podnebljima poput Lindaua ili doline In, gdje uspijeva dosta voća i povrća, sve je u vezi s jabukom! I rakije su odlične od jabuke, a u Algoju je sir dobio ime po tom voću!
Zamislite, svježe proizvedeni sladoled s farme i fine kolače uz popodnevni čaj koji zaokružuju uzbudljiv dan na ruti.
Uz put ima dosta prodajnih mjesta i malih trgovina u kojima se prodaju domaće delicije i lokalni proizvodi. I tu ćete sigurno zastati na ovoj turi na kojoj često od ljepote koju vidite i uzbudljivih doživljaja zastaje dah.


Korisni linkovi: 

https://www.germany.travel/en/nature-outdoor-activities/german-alpine-road.html

https://www.deutsche-alpenstrasse.de/en/home

https://www.oberbayern.de/

https://www.germany.travel/rs/gradovi-i-kultura/dvorci-parkovi-i-vrtovi/neuschwanstein-castle.html

 

 Caffe Montenegro logo bijeli

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: redakcija.caffemontenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!