Caffe slicica naslovne pored logoa 217

Portonovi July Digital Banner Caffe Montenegro 712x95 2

Planinska kraljica Pirineja

Andora - mala kneževina između Španije i Francuske

U dubokim dolinama Pirineja, između zelenih planinskih vrhova i kristalno čistih potoka, leži mala, ali bajkovita zemlja poznata po svojoj spektakularnoj prirodi i bogatoj istoriji. Ona krije u sebi mnoge tajne i čuda koja često iznenađuju čak i najiskusnije putnike. Andora je zemlja koja slavi svoju prošlost, ali i gleda u budućnost sa optimizmom. 

Sve je bilo kao u Balaševićevoj pjesmi „Saputnik“. Na granici sam bio oko ponoći, carinik je odradio formalno pregledanje pasoša i autobus je nastavio ka Andori la Vella, prijestonici malene države na obroncima Pirineja. Zvjezdano nebo i pun mjesec obasjavali su vrhove gromadnih planina koje su se nazirale u daljini. Upravo ti surovi vrhovi bili su čuvari naroda Andore i njihove duhovnosti. Bio sam zadivljen prizorima, uprkos dozi sablasnosti koju u sitne sate ovakva slika stvara.

odabrane 20230316 114826

odabrane 20230316 185023

Točkovi kofera i koraci jedino je što je remetilo tišinu proljećne noći. Mrak je, kako reče spomenuti pjesnik, moja boja i tu nema pomoći. Ono što mi je odmah upalo u oči jeste čistoća, red, sklad i mjera ovog gradića. Zvjezdano nebo obećavalo je lijep dan, i dok sam klizio u san posljednja misao je bila o avanturi koja me sjutra čeka.

PROLJEĆNA ČAROLIJA NA SKIJALIŠTIMA

Jutro je najavilo dan kao stvoren za obilazak skijališta i prirode koja je počela da se budi iz zimskog sna. Sišao sam do autobuske stanice, kupio dnevnu kartu za lokalni prevoz i svratio u obližnju kancelariju turističke organizacije. Pitao za par savjeta, uzeo nekoliko prospekata i uputio se u avanturu. Čekajući bus pročitao sam u jednom propagandnom letku sljedeće “Legenda kaže da su stanovnici Andore, mudri i hrabri kao što su bili, odlučili da izgrade mostove umjesto zidova, otvarajući vrata svijetu i pozivajući trgovce i putnike da dođu i ponesu sa sobom djelić bajke koja se zove Andora. Tako je nastala bescarinska zona - mjesto gdje se carinske granice stapaju sa magičnim pejzažima i đe se trgovina pretvara u čaroliju.”

Andora je poznata po svojim spektakularnim skijalištima koja nude izvanredne mogućnosti za zimski sport i rekreaciju. Vallnord i Grandvalira su dva najveća skijališta u zemlji koja privlače ljubitelje skijanja i snowboardinga iz cijelog svijeta. Na jednom od obližnjih skijališta upravo su se odvijala takmičenja u Svjetskom ski kupu. Ja sam za to vrijeme pio pivo na jednoj terasi ne želeći da se guram sa ljubiteljima alpskog skijanja koji su željeli da iz blizine vide najbolje svjetske skijaše na djelu.

odabrane 20230316 090904 copy

odabrane Vidikovac 1 2

Kao da vrijeme stoji dok uživam u posljednjim danima na snijegu, ispunjen osjećajem slobode i radosti. Za trenutak zaboravljam na svakodnevne brige i probleme, potpuno uronjen u trenutak koji dijelim sa prirodom. Dolce vita, ako se tako može reći. Dok sunce dostiže svoj vrhunac na nebu, a padine postaju sve toplije pod njegovim zracima, završavamo naše skijaško putovanje i krećemo na novu stazu.


 VODA KOJA LIJEČI

Jedno od nezaobilaznih mjesta u Andori la Vella je i Caldea Spa kompleks, jedan od najvećih termalnih centara u Evropi. Putnici dolaze ovamo da se opuste i uživaju u blagodetima toplih ljekovotih termalnih izvora. Caldea Spa Complex: Caldea je jedan od najvećih termalnih centara u Evropi i popularna turistička atrakcija u Andori. Njegova futuristička arhitektura, koja podsjeća na kristalnu palatu, privlači posjetioce da se opuste i uživaju u termalnim bazenima, saunama, hamamima i raznim wellness tretmanima.

Okruženi spektakularnim arhitektonskim dizajnom osjećate se kao da ste na nekoj drugoj planeti. 


odabrane 20230316 092833

VJEKOVIMA IZMEĐU ČEKIĆA I NAKOVNJA

Andora je zemlja bogate i složene istorije. Ova država, neobična po mnogo čemu, svojim položajem između Španije i Francuske uvijek je bila na raskrsnici različitih kultura, jezika i tradicija. Tokom srednjeg vijeka, Andora je bila pod vlašću različitih vladara, često se našavši u centru sukoba između lokalnih feudalaca i moćnih evropskih monarha. Ipak, uprkos turbulentnoj prošlosti, kneževina je uspjela da sačuva svoju nezavisnost i autentičnost kroz vjekove. To je još jedna od stvari koje Andoru i njene žitelje povezuju sa našom zemljom i narodima.

Mudrost njenih žitelja bila je presudna u uspješnom vjekovnom balansiraju između Francuske i Španije. Jedan od najznačajnijih momenata u istoriji Andore bio je 1278. godine, kada su sklopili Paréage sporazum sa španskim grofom i francuskim biskupom, uspostavljajući tako jedinstvenu političku strukturu zemlje. Ovaj sporazum, koji je ostao na snazi sve do danas, dao je Andori status suverene države pod zajedničkom vlašću španskog biskupa od Urgella i francuskog Predsjednika.

 odabrane grad 20230316 184522

Tokom renesanse i industrijske revolucije, Andora je zadržala svoju autonomiju i specifičan način života, usredsređen na poljoprivredu, stočarstvo i trgovinu. Međutim, turizam je tokom 20. vijeka donio novu dinamiku u život Andore, pretvarajući ovaj miran kraj u popularnu destinaciju za ljubitelje prirode, skijanja i avanture.

Danas je Andora zemlja koja slavi svoju prošlost, ali i gleda u budućnost sa optimizmom. Sa svojim bogatim kulturnim nasljeđem, prelijepim pejzažima i gostoljubivim stanovništvom, ovo je jedinstvena destinacija koja ostavlja neizbrisiv utisak na svakog posjetioca. Umijeće njenih žitelja da od postojećih resursa izvuku maksimum je nešto na što bismo mi trebalo da se ugledamo.

odabrane leka 20230316 145833


HRANA I PIĆE ZA MERAKLIJE

U Andori la Vella možete da kušate raznovrsnu ponudu restorana koji nude lokalne specijalitete, ali i internacionalne kulinarske delicije. 

Trinxat je tradicionalno jelo u Andori, a priprema se od krompira, kupusa i slanine koji se paširaju u jedinstvenu smjesu. Rekoše mi da se poslužuje sa jajima i kobasicama, a poslije mene ostao je samo tanjir i escajg, tako da vam je jasno kakvo je jelo bilo.

Escudella je još jedno od tradicionalnih jela. Od starijeg brata sam čuo da su nekad u vojsci ovakvo jelo zvali “drnč”, a pravilo se od svega što možete naći. Escudella je čorbasta supa sa mesom, kobasicama, povrćem i tjesteninom. Ovo je idealan obrok da vas vrati u život nakon dugih šetnji po planinama.

odabrane hana i pice Andora hrana 5

Od Italijana su Andorani preuzeli kanelone, tjesteninu punjenu mesom i prelivenu bešamel sosom. Može da se služi i kao predjelo I kao glavno jelo, a ukusom vas neće ostaviti ravnodušnim.

Ukoliko želite da probate nešto autentično, obavezno posjetite neki od borda restorana, gdje možete da uživate u tradicionalnoj andorskoj kuhinji i rustičnom ambijentu starih kamenih kuća. Na meniju su različite vrste mesa, sireva i povrća, pripremljene na tradicionalan način. Gastronomski spektakl je zagarantovan, a u prilog tome najbolje govore problemi koje sam imao sa zakopčavanjem pantalona nakon samo par dana boravka u Andori. 

Na meniju je bila i “La Llauna”, specijalitet nad specijalitetima, prepoznatljivost andoranske kuhinje koji je, davno, preuzet od obližnjih Katalonaca. U pitanju su kuvani puževi, delicija koja se ne preskače kada posjetite kneževinu. Recepata ima više, od prženih, pečenih, dinstanih do onih spremanih sa vinskim sirćetom koje su apsolutni favorit. U pripremi se dodaju paprika, majčina dušica, ruzmarin, origano, biber, peršun, bijeli luk, majoran, so, pa puževi dobiju nevjerovatan ukus. 

 odabrane Hrana 4

odabrane Hrana 3

Što se tiče pića, Andora je poznata po svom vinu i rakiji od jabuke koja se služi kao aperitiv ili dižestiv. 

Lokalna vina su vrlo uskusna, proizvode u obližnjim vinogradima. Kraft piva su pravo osvježenje za sve one koji žele da probaju nešto novo i drugačije. Naime, Andora je postala domaćin nekoliko malih pivara koje proizvode kvalitetna craft piva.


ANDORA LA VELLA: SRCE I DUŠA PIRINEJA

Dok hodate strmim ulicama glavnog grada Andore - Andora la Vella, osjećate mir i spokoj kakav se može naći samo u malim, sređenim zajednicama. Sličan osjećaj imao sam prije par godina šetajući Lihtenštajnom, koji me neobično podsjeća na pirinejsku kneževinu.

Ovaj grad, smješten u dolini između planinskih vrhova, predstavlja srce i dušu Pirineja, pružajući posjetiocima jedinstveno iskustvo skladnog spoja tradicije i savremenosti. Sa svojim autentičnim arhitektonskim stilom i uskim kaldrmama koje se pružaju duž rijeke Valira, Andora la Vella izgleda kao da je izronila iz stranica nekog srednjevjekovnog romana. Prolazeći ulicama ovog grada, osjećate se kao da korak po korak putujete unazad kroz vrijeme, susrećući se sa bogatom istorijom koja je utkana u svaki kamen i svaki kutak ovog gradića.

odabrane 20230316 133255

Međutim, Andora la Vella nije samo muzej na otvorenom - ona je i moderan grad koji pulsira energijom i dinamikom savremenog života. Prijestonica kneževine privlači putnike namjernike iz cijelog svijeta koji dolaze da prošetaju trgovima, odmaraju u restoranima i kafićima, ali i buticima i radnjama u kojima su cijene skoro za trećinu niže nego u obližnjim španskim i francuskim gradovima. 

POGLED KOJI OSTAVLJA BEZ DAHA

Vidikovac Roc del Quer jedna je od najupečatljivijih atrakcija u Andori. To je mjesto sa kojeg se posjetiocima pruža spektakularan pogled na doline, planine i kanjone ove prelijepe državice. Vidikovac je u blizini sela Canillo, oko 10 kilometara od glavnog grada Andora la Vella. 

 Najlakši način da stignete do vidikovca je automobilom ili taksijem. Postoje i planinarske staze koje vode do vidikovca, ali su nešto zahtjevnije i mogu iziskivati više vremena i truda. E, ja sam odlučio da uživam u predivnim predjelima pa sam neke dvije ure šetao kroz ruralne krajeve i naprosto uživao. Cio kraj je bajkovit, sa mnoštvom izvora, gustim šumama i pašnjacima, sa starim kućama i stočarskim naseljima nalik na naše katune. Od Canilla sam išao krivudavim putem i ponekom prečicom i nakon dvije ure dočepao sam se ove pozicije. Duša mi je u nos došla, ali je vrijedjelo svake potrošene kalorije. Naime, vidikovac Roc del Quer je mjesto sa kojeg puca pogled na skijališta magične Grandvalire i obronke Pirineja koji su do poznog proljeća pod sniježnim nanosima. Metalna platforma uzdiže se par stotina metara iznad tla is sa nje je pogled nevjerovatan, a osjećaj slobode nemjerljiv... Na kraju metalne platforme nalazi se skulptura koju je uradio slavni argentinski vajar Miguel Ángel González González

odabrane 20230316 160135

odabrane 20230316 211156

Vjetar je nosio mirise planine, četinarskih šuma i svježinu snijega koji je još uvijek odolijevao suncu. A upravo u čarima tog sunca ja sam uživao izležavajući se na drvenoj klupi. Posmatrao sam u daljini vrhove planina i osjetio spokoj kakav samo priroda može da vam pruži. Bio je to jedan lijep dan…


Sa svojim bogatim kulturnim nasljeđem, prelijepim pejzažima i gostoljubivim stanovništvom, Andora je jedinstvena destinacija koja ostavlja neizbrisiv utisak na svakoga ko je posjeti. Umijeće Andorana da od postojećih resursa izvuku maksimum je nešto na što bismo mi trebalo da se ugledamo, da učimo i prenesemo iskustva u Crnu Goru.


PRIMJER KAKO TREBA RAZVIJATI ZEMLJU

Budući da je Andora raskršće različitih kultura i jezika, multikulturalnost je takođe važan dio identiteta ovog naroda. Ljudi su tolerantni i otvoreni prema različitim kulturama i tradicijama, čineći ovu zemlju raznolikom i živopisnom. Andora je poznata po svojoj bescarinskoj zoni, što znači da nema unutrašnjih carinskih granica sa ostalim zemljama Evropske unije i drugim državama. Ova povoljnost za privredu i trgovinu donosi niz koristi kako lokalnim preduzećima tako i stranim investitorima. Ova zemlja je poznata po svom širokom izboru proizvoda po povoljnim cijenama, uključujući elektroniku, alkohol, parfeme, odjeću i mnoge druge artikle.

odabrane Andora 1

Andorani imaju duboko poštovanje prema svojoj okolini. Očuvanje prirode, zaštita životne sredine i održiv razvoj su vrijednosti koje su veoma važne za ovu zajednicu. Koliko bi samo od njih mogli da naučimo uvjerio se svako ko je imao prilike da vidi kakav red vlada u ovoj zemlji.

Andora nije samo mjesto na mapi; to je svijet za sebe, koji čeka da bude otkriven i istražen. I dok je autobus polako jezdio ka Barseloni shvatio sam da će Andora zauvijek ostati u mom srcu kao simbol divlje ljepote i neistraženog. Andora, simbol slobode, otvorenosti i prosperiteta, mjesto kojem ću se nekad sigurno vratiti.

 Caffe Montenegro logo bijeli

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: redakcija.caffemontenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!