Caffe slicica naslovne pored logoa 216

portonovi 2024 MNE Media Digital Banner Caffe Montenegro

Grad na obali Dunava

Putopis: Budimpešta

Budimpešta je posljednjih godina postala itekako popularna u našoj i zemljama regiona. Što zbog blizine, što zbog povoljnih avionskih karata, ali i zbog toga što važi za jedan od pristupačnijih gradova. Ipak, Budimpešta zaista ima da ponudi svakom po nešto. Grad je prepun istorijskih znamenitosti, predivne arhitekture, mjesta za provod ali i fenomenalne hrane. Ali idemo redom… 

Ove godine sam Budimpeštu posjetila dva puta, i definitivno nisam pogriješila. Otišla bih ponovo, jer ovaj grad ima mnogo toga vrijednog posjete. Ipak, odlazak u proljeće je bila mnogo pametnija odluka, jer je tokom jesenjih mjeseci veoma hladno, pa to imajte u vidu kada budete planirali svoje putovanje. Povratne karte možete kupiti preko Wizz Air-a, a kreću se od 20 pa do 90 eura, u zavisnosti od toga koliko unaprijed ih uzimate.

Zamak Vajdahunjad

gabriel miklos LiE pn2fJ5I unsplash

Glavni, ujedno i najveći grad Mađarske, jedna je od najljepših i najintrigantnijih evropskih destinacija. Nalazi se na obalama rijeke Dunav, a grad se sastoji od dva dijela Budima i Pešte, koji su spojeni prepoznatljivim Lančanim mostom. U gradu živi nešto manje od 2 miliona ljudi.

Nastala 1873. godine spajanjem tri grada – Budim, Obuda i Pešta. Tada, najveći problem bio je u imenu, kako napraviti jedan naziv od 3 imena? Postojalo je nekoliko varijacija, kao što su Bájkert, Dunagyöngye, Etelvár, Hunvár i Honderű, ali na kraju je prevagnuo Budapest. Budimpešta je danas jak ekonomski, finansijski i kulturni centar države. Takođe je igrad sa mnoštvo UNESCO zaštićenih kulturnih naslijeđa. Budim se smatra starim, romantičnijim dijelom grada, dok je Pešta moderniji i dinamičniji centar grada.

trg heroja HUN 2015 Budapest Heroes Square
Trg heroja

Bazilika i Parlament su identične visine i iznose tačno 96 metara što ih čini najvišim zgradama u Budimpešti. Ovaj broj je simboličan jer predstavlja poslednje dvije cifre u godini kada je osnovana Mađarska 896. godine. Stoga nijedna zgrada u gradu ne smije biti viša.


vajdahunyad zamak pexels janos racz 16071117 Vajdahunjad zamak - ovaj veličanstveni zamak je izgrađen po uzoru na zamak Hunjad u Transilvaniji, u kome se po legendi jedno vrijeme krio grof Drakula

Kao što sam već napisala, mogućnosti u ovom gradu ima mnogo, ali ću vam dati predlog šta biste sve trebali posjetiti ovdje u nekih 4,5 dana, od znamenitosti, do mjesta za izlazak ali i restorana sa preukusnom hranom. Pa da krenemo. 

Na samom kraju Andraši bulevara, nalazi se jedan od najvećih trgova u gradu, Trg heroja. Ovaj trg je upisan na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine. Najljepše je na trg doći preko Andraši bulevara, gdje možete uživati u pogledu na predivne zgrade brojnih ambasada svijeta. Ipak, prije nego što se zaputite na bilo koju destinaciju, provjerite da li se nalazi u Budimu ili Pešti, radi lakše organizacije, da ne biste išli sa kraja na kraj grada. Voljela bih da sam i ja dobila taj savjet prije prvog odlaska.

Ferris Wheel of Budapest Panoramski točak Budimpešte

Na samom trgu je smješten Milenijumski spomenik, na čijem se vrhu nalazi anđeo Gabrijel, dok se sa lijeve i desne strane nalazi sedam statua, vođa plemena, osnivača Mađarske i sedam statua važnih ličnosti iz Mađarske istorije. 

Iza samog Trga Heroja je smješten najmisteriozniji ali svakako i najljepši zamak u Budimpešti - Vajdahunjad. Ovaj zamak je izgrađen 1896. godine a ispred zamka je smješteno malo vještačko jezero koje se zimi pretvara u klizalište. 

Na zamku se može vidjeti spoj renesanse, baroka, gotike i romanike. Ovaj zamak je izgrađen po uzoru na zamak,,Hunjad” u Transilvniji, u kome se po legendi jedno vrijeme krio grof Drakula. 

Nezaobilazna lokacija kada otputujete u Budimpeštu je definitivno Parlament. Velelepna građevina otvorena 1896. godine, danas je sjedište Narodne skupštine Mađarske. Duga je 268m i široka 123m sa simboličnom visinom od 96m i jedna je od dvije najviše zgrade u gradu. Zanimljiva činjenica je da se smatra jednom od najljepših i najčistijih administrativnih zgrada EU. 

madjarski parlament shutterstock 367955912

Mađarski Parlament

Kako mađarski Parlament ne koristi cijelu zgradu ostatak je dostupan za obilazak turistima. Bogato ukrašene prostorije sadrže brojna umjetnička djela a glavnu atrakciju predstavlja izložena Sveta kruna koja se nalazi na grbu Mađarske.

Cijene ulaznica se kreću od 8 do 20 eura, u zavisnosti od toga da li ste državljanin neke od EU zemalja ili ne, ali ukoliko se i samo odlučite da razgledate spolja, itekako ćete imati šta da vidite. Zgrada je zadivljujuća, svaki detalj je pažljivo uklopljen, kao i dio sa fontanom ispred Parlamenta, gdje možete sjesti i uživati u pogledu. 

U blizini Parlamenta se nalazi i Dunavska promenada, a šetnja ovim dijelom omogućava fenomenalan pogled na grad.Takođe, na obali Dunava naići ćete na gvozdene cipele (60 pari cipela) kao spomen obilježje na Jevreje koje su na ovom mjestu ubili nacisti.  Jevreji su na ovom dijelu, pored rijeke natjerani da se izuju, nakon čega su strijeljani i bačeni u Dunav.

dunav cipele hungary 2372544 1280
Na obali Dunava naići ćete na gvozdene cipele (60 pari cipela) kao spomen obilježje na Jevreje koje su na ovom mjestu ubili nacisti.  Jevreji su na ovom dijelu, pored rijeke natjerani da se izuju, nakon čega su strijeljani i bačeni u Dunav.

Sledeća lokacija je jedna od najfotografisanijih lokacija u Budimpešti, a to je Ribarski bastion

ribaeski bastioon

ribarski bastion fisherman bastion tobias reich PwK4H7zykHE unsplash

Bastion ribara ili ribarski bastion (Halászbástya) jedna je od najpopularnijih tačaka u gradu za turiste, jer se upravo odavde pruža predivan pogled na grad i Dunav. Ovu neogotičku konstrukciju sagradio je 1905. godine arhitekta Frigies Šulek. Sastoji se od sedam kula koje simbolizuju sedam vođa mađarskih plemena, koji su došli u Karpatski basen krajem IX vijeka.

Na samo par koraka od bastiona, nalazi se crkva svetog Mateje. Crkva je završena 1269. godine, i bila je druga po veličini crkva srednjovjekovnog Budima i sedma po veličini crkva srednjovekovnog Ugarskog kraljevstva. Crkva je svoj sadašnji izgled dobila tokom vladavine kralja Matije Korvina. Jedna od zanimljivosti o Budimpešti, vezuje se upravo i za ovu crkvu. 1686. godine, tokom Velikog turskog rata u borbama za  Budimpeštu, Turci su se molili u ovoj crkvi koju su pretvorili u džamiju. U napadu i granatiranju grada od strane Mađara, ispaljeno je topovsko đule koje je urušilo dio zida i otkrilo skriveni kip Djevice Marije iz katoličkih dana džamije, odnosno crkve. Turci su bili užasnuti ovim lošim predznakom, pa je Budimpešta istog dana pala u ruke Mađara. Ovaj događaj je u legendi poznat i kao kao „Marijino čudo“.

crkva svetog Mateje shutterstock 277290458

Ono što svakako ne smijem zaboraviti da pomenem kada govorimo o ovom gradu jesu mostovi, kojih je u Budimpešti 9. Evo par zanimljivosti o dva koja su se meni najviše dopala. 

Najstariji i po mnogima najljepši most u Budimpešti je Sečenjijev most ili kako ga mnogi nazivaju - Lančani most. Izgradnju ovog mosta naredio je grof  Ištvan Sečenji nakon što je morao čekati da prođe bura kako bi posjetio bolesnog oca. 

Za ovaj most se vezuje zanimljiva priča u kojoj se navodi kako je grof Sečenji prije samog otvaranja mosta izjavio, kako će se baciti u Dunav ako neko pronađe samo jednu grešku na izgrađenom mostu. Navodi se da je jedan dječak navodno gledao lavove i primijetio da nemaju jezik. Govori se kako je Sečenji tražio merdevine kako bi se popeo na most do lavova, a kada se u to uvjerio, po obećanju koje je dao navodno je skočio u Dunav. 

Još jedan od poznatijih mostova je i lako uočljiv, zeleni most Slobode. Most je izgrađen od čak 600 tona livenog gvožđa. Danas preko mosta prelaze tramvaji i automobili, a osim što je koristan, ovo je možda i najzabavniji most. Već odavno postoji ideja da se most Slobode pretvori u most za pješake. A dok do toga ne dođe, samo vikendom most služi kao izletnička zona, na njemu se organizuju koncerti, predstave, a puštaju se i projekcije filmova.

most slobodee 2

most slobodee

Kada dođete na stranu Pešte, Vaci ulica je nezaobilazna. Glavna pješačka zona uvijek vrvi od ljudi, u njoj ima ogroman broj restorana, kafića, suvenirnica ali i brojnih znamenitosti. Naći će se za svakog po nešto. Kada smo već kod ljudi, stekla sam utisak da su Mađari kao nacija prilično hladni i distancirani. Da ne pominjemo da nisam srela mnogo osoba koje znaju engleski jezik, kako bi mogle pomoći da se lakše snađem. A mađarski jezik je posebna priča, za mene je bilo nemoguće naslutiti šta njihove riječi znače. 


Parlament Mađarske je treći najveći parlament u svijetu. Građen je po ugledu na engleski parlament, a potrebno je 150 vojnika da radi na njemu dan i noć kako bi ga očuvao. Parlament ima 691 sobu, i 365 kula, simbolično po jednu za svaki dan u godini.


U blizini se nalazi bazilika Svetog Stefana, koja je po mišljenju mnogih, najljepša crkva u gradu. Ujedno je i najveća crkva, koja može da primi 8500 ljudi a ime je dobila je po Svetom Stevanu prvom kralju Mađarske. Sa vrha njenog tornja do kojeg se dolazi liftom se pruža predivan panoramski pogled na cijelu Budimpeštu. Ulaz u crkvu je slobodan ali se izlaz na vidikovac naplaćuje. Kupola ima visinu od 96 metara isto koliko je visok i Parlament jer graditelji Parlamenta nisu željeli da izgrade zgradu višu od ove bazilike.

bazilika sv stefan Bazilika Svetog Stefana

Pored nabrojanih znamenitosti, ukoliko imate vremena možete posjetiti Budimski dvorac, Margaretin most kao i ostrvo, muzej Horora, Nacionalni muzej Mađarske, zoološki vrt i botaničku baštu, kao i mnoge druge zanimljive lokacije. Izbor je zaista raznovrsan.

A sada malo o hrani …

Kada govorimo o najpoznatijem jelu Mađarske, to je definitivno gulaš. Svima dobro poznato jelo, veoma je ukusno i možete ga naći u gotovo svakom restoranu. Moja preporuka za ukusnu, tradicionalnu hranu je Hell’s kitchen. Tu možete probati gulaš koji je serviran u izdubljenom hlebu. Ukus je fenomenalan! 

Još jedno njihovo tradicionalno jelo jeste langoš. Iako izgled ne obećava mnogo, nemojte se prevariti, obavezno probajte, sigurno ćete uživati. U suštini, langoš je prženo tijesto sa dodacima po izboru. Predlog jednog lokalca je bio kisela pavlaka, slanina i luk. Isprobala sam i otišla po još. Često ćete uz jelo dobiti preporuku da popijete palinku, tradicionalno alkoholno piće, slično našoj rakiji. Ipak, rekla bih da ima malo jači ukus od rakije. Palinka je najčešće sa ukusom kruške i šljive, ali postoje i drugi ukusi. 

hrana shutterstock 762714034

I za kraj, malo o provodu u glavnom gradu Mađarske.

U gradu možete naći disko žurke, narodnjake, džez večeri, i još mnogo toga. Vaše je samo da izabere za šta ste u tom trenutku raspoloženi.

U jevrejskoj četvrti postoji kvart sa velikim brojem kafića, u kojim najviše dolazi mlađa populacija. Mi smo naletjeli na karaoke u jednom od njih, i naravno zapjevali. I ne brinite, nikog nije briga kako pjevate, svi pjevaju zajedno sa vama, a sjajan provod je zagarantovan. Ukoliko ste za žurku na brodu, jedan od najpoznatijih brodova je A 38, koji nudi fenomenalnu zabavu, dok plovite Dunavom. 

Mjesto koje zaista zaslužuje da se nađe na vašem spisku ukoliko putujete u ovaj grad, definitivno je New York Cafe, koji je otvoren prije više od 125 godina. Ovaj kafić je nekoliko puta proglašavan za najljepši kafić na svijetu, a kada ga posjetite, biće vam i jasno zbog čega. Prema jednoj lokalnoj legendi, na veče otvaranja, grupa intelektualaca, umjetnika i književnika, uključujući poznatog mađarskog dramatičara i pisca Molnára Ferenca, bili su toliko oduševljeni mjestom da su ključ od glavnih vrata bacili u rijeku Dunav kako bi ostala otvorena cijelu noć.  Iako se nekad možete desiti da vas sačeka red ispred kafića, bez brige, nema puno čekanja. Kafić je izrađen u italijanskom, renesansnom stilu, sa bezbroj zlatnih ukrasa, svjetlucavim lusterima i brojnim freskama na plafonu koje će zasigurno okupirati vašu pažnju. 
Iako je kafić uništen nakon Drugog svjetskog rata, uspješno je renoviran i ponovo otvoren 2006. godine. Osim za kafu, kolač ili kvalitetan ručak, New York je savršeno mjesto i za sve one koji vole da se fotografišu. Ovdje je svaki kutak naprosto magičan.

New Yor Caffe

new york cafe SZN 0493 Large 123

Ipak, jedan od najpoznatijih barova u Budimpešti, koji se nalazi nedaleko od Velike sinagoge, svakako je Szimpla Kert (u prevodu - Jednostavna bašta) koji je izglasan za 3. najbolji bar u cijelom svijetu. Iskreno, ne vjerujem da ste često imali prilike da boravite u takvom prostoru. 

Szimpla Kert obuhvata prostor na dva sprata u oronuloj kući.

Cijeli prostor funkcioniše kao konceptualni centar u kojoj se nalazi wine i beer bar, otvorena pijaca koja radi kao food market, zatim galerija i bioskop. 

Szimpla Kert copy


Budimpešta je grad sa najviše izvora termalne vode u svijetu zbog čega ima i nadimak Grad kupatila. Nemojte propustiti da makar vidite, ako ne i da se okupate u najpoznatijim Szecheny, Gellert ili Kiraly kupatilima. 


Cijeli prostor se sastoji od nekoliko soba, a svaka je uređena na poseban, nesvakidašnji način. Ovdje vrata ne postoje, osim kao dio enterijera. Sve je veoma kul i šarenoliko, a iako je sve nabacano, to daje posebnu opuštenost i šarm ovom mjestu.  Unutra ćete naići na pokvarane televizore, postere, iscrtane zidove, cvjetne aranžmane, bezbroj sijalica u raznim bojama, i mnogo toga još. Zaista nesvakidašnji prostor, koji preporučujem da posjetite. 

BiT Szechenyi Baths copy

Dolazimo do kraja ovog putopisa, nadam se da sam prenijela bar djelić atmosfere i lijepih uspomena iz ovog predivnog, ušuškanog grada, na obali Dunava. Nadam se da ćete ga bar jednom posjetiti, a isto tako i da ću mu se ja opet vratiti. 

 Caffe Montenegro logo bijeli

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: redakcija.caffemontenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!