Caffe slicica naslovne pored logoa 213

2024 April Cafe Montenegro digital banner v2

Nova obećana zemlja

Kanada /

Ne znam ni odakle da počnem, da li od Nijagarinih vodopada, Toronta, vinskih puteva ili zanimljivih činjenica o ovoj mladoj zemlji?

I ako smo svi čuli za Toronto, Vankuver, Montreal… ni jedan od ovih velikih gradova nije glavni grad Kanade. Glavni grad je Otava koji je po veličini (tek) četvrti grad u državi. Ta država ima najdužu kopnenu granicu na svijetu (sa SAD-om) a po površini je druga zemlja na svijetu, odmah iza Rusije. Osim SAD-a, Kanada se graniči sa Danskom to jest Grenlandom, dok joj ostatak teritorije zapljuskuju Atlantski, Tihi i Sjeverni ledeni okean.

IMG 0417

U zemlji se podjednako govore francuski i engleski jezik, tj. zemlja je dvojezična, a ono što (ne sudite mi) nijesam znala dok nijesam krenula u istraživanje za ovaj članak je da je Kraljica Elizabeta i dalje šef države jer je ova država federalna parlamentarna ustavna monarhija!

toronto. dawson lovell W MUqtuHwyY unsplash copy

Meni najzanimljiviji grad je svakako Toronto i počeću od njega! Ovaj grad je prepun različitih događaja, manifestacija i naravno- narodnosti. Zbog ogromnog broja doseljenika (najvećim dijelom svi imigranti i doseljenici dolaze upravo u Toronto) smatra se da se u ovom gradu govori 180 jezika! Prema određenim procjenama smatra se da je čak 49% stanovništva u gradu rođeno izvan Kanade! Taj grad je uvijek u samom svjetskom vrhu gradova koji uz najbezbjedniji za život, najperspektivniji ili jednostavno - sa najboljim standardom. Tome sve doprinosi i veliki broj zelenih površina, parkova, manifestacija ali i politička situacija u zemlji tj. njena uređenost.

IMG 7098

Par zanimljivosti o Torontu:

Toronto se prvobitno zvao Jork, a današnje ime zvanično je usvojeno 1834. godine.

Ime Toronto potiče od riječi “taronto”, što na jeziku lokalnih Mohok Indijanaca znači “mjesto gdje stabla izviru iz vode”.

U gradu se nalazi preko 8.000 restorana jer su stanovnici grada poznati kao veliki gurmani i ponuda je raznovrsna.

Toronto ima čak 9.520 ulica. Yonge Street je najduža ulica u cijelom gradu, a nekada su je smatrali i najdužom ulicom na svijetu!

Pored javnih, u Torontu se nalazi i preko 250 privatnih ulica i puteva koje stanovnici održavaju sami.

U gradu se govori preko 180 jezika!

Toronto ima oko 1.600 parkova.

Toronto je najsigurniji grad u Sjevernoj Americi.

IMG 1324


CN je telekomunikacijski toranj koji je izgrađen 1976. godine. Toranj je visok 553 metra i do izgradnje Burdž Kalife bio je najviša građevina na svijetu! 


Interesantno mi je bilo vidjeti koliko je ovaj grad otvoren za svakoga i koliko u gradu ne postoje manjine već je grad jednako svačiji i za svakoga. Tako ćete naći ogroman broj indijskih restorana ili mjesta za izlazak, LGBT klubova i restorana (ovaj grad je jedan od naj LGBT “friendly” gradova na svijetu!), kineskih, japanskih pa i ćevape!

Distillery 003 5c58a19346e0fb00013a35fe copy

toronto. jochem raat s0grRYEDaL4 unsplash copy

Najpoznatija atrakcija i zaštitni znak Toronta je čuveni CN toranj,  i on se nalazi u donjem dijelu grada. Grad je inače izdijeljen na:

- Stari Toronto (Old Toronto);

 - Istočni Jork (East York);

 - Etobiko (Etobicoke);

- Skarboro (carborough);

- Sjeverni Jork (North York);

- Jork (York).

IMG 1580

IMG 1589

CN je telekomunikacijski toranj koji je izgrađen 1976. godine. Toranj je visok 553 metra i do izgradnje Burdž Kalife bio je najviša građevina na svijetu!  Posjetioci mogu da se popnu do vrha tornja  staklenim liftom.  Odakle mogu da uživaju u panoramskom pogledu na grad i jezero Ontario, okolna mjesta i pejzaže grada. Pored vidikovca, na samom vrhu se nalazi i restoran u kome možete uživati u kulinarskim specijalitetima,  a za one najhrabrije postoji i organizovana šetnja po samom obodu platforme. E, to se nijesam usudila i ako vas čvrsto vežu i preduzmu sve mjere bezbjednosti.

Kao izuzetno interesantna pokazala mi se i Pijaca St. Lawrence! To je jedno od glavnih mjesta za okupljanje u Torontu i to ne samo u novijoj istoriji već preko dva vijeka!  U pitanju je kompleks od 3 objekta, koji čine Južni Market, Sjeverni Market i St. Lawrence Hall. Najznačajniji je Južni Market koji okuplja preko 120 štandova sa hranom. Tu možete kupiti sve od sira, mesa preko ribe, pekarskih proizvoda, ručno rađenih tjestenina, mesa, i sl. U okviru tog objekta nalazi se i izložba fotografija, slika i istorijskih relikata, možete kupiti i antikvitete i sve u svemu - imati u potpunosti ispunjen dan! Ta turistička i gradska atrakcija je 2012. godine proglašena najboljom pijacom na svijetu!


Kao izuzetno interesantna pokazala mi se i Pijaca St. Lawrence! To je jedno od glavnih mjesta za okupljanje u Torontu i to ne samo u novijoj istoriji već preko dva vijeka! 


StLawrenceMarketj 006 5c58a9e4c9e77c000159b183 copy copy

Jedan od najposjećenijih djelova grada, ne samo od turista nego i od lokalnog stanovništva je svakako Distillery distrikt. Taj distrikt je istorijski dio grada i mjesto gdje možete da osjetite dah prošlosti Viktorijanskog Toronta. Ta pješačka šoping zona jako je popularna i  nalazi se u dijelu grada gdje se nekada nalazila destilerija viskija po čemu je kraj i dobio ime. Zbog izgleda tog dijela grada i njegove popularnosti, tu se često organizuju koncerti, kulturne manifestacije i događaji i pravi je spektakl prisustvovati nekom od njih!


Jedan od najposjećenijih djelova grada, ne samo od turista nego i od lokalnog stanovništva je svakako Distillery distrikt.


Nijagarini vodopadi, kada san postane java

Sjećam se da kada sam prvi put vidjela fotografije/snimke Nijagarinih vodopada - odmah sam znala da jednog dana želim da ih posjetim. Glad za putovanjima kod mene se javila odveć rano i tu tajnu sam podijelila sa majkom. Ma nije ni bila tajna, uskoro sam na sav glas objavljivala kako ću ja od svoje prve plate da idem na Nijagarine vodopade! Moja majka je na to prokomentarisala:”A šta planiraš da ti bude prvi posao, pljačka banke?”  I eto, nijesam otišla od prve plate. Ali jesam od možda sto prve, jer to sada više nije ni bitno, ono što je bitno je da NIKADA ne treba odustati od cilja.

niagarini sergey pesterev P0nWpyphwks unsplash copy

Nijagarini vodopadi sastavljeni su od tri odvojena vodopada i zajedno grade oblik potkovice. Jedan manji koji se zove i  Nevjestin veo je jednom  velikom stijenom, koja je u stvari ostrvo Luna, odvojen od većeg koji nosi ime Američki vodopad. Treći najveći Kanadski vodopad se naziva još i Konjska potkovica zbog svog karakterističnog izgleda. Pomenuta dva  manja vodopada koja pripadaju Sjedinjenim Državama odvojeni su od Kanadskog vodopada ostrvom Koza. Sva tri vodopada imaju približno iste visine od oko 55 metara. Američki vodopad  ima širinu od 328 metara a  Kanadski duplo više, 675 metara. Veličanstvenu sliku, koju ogromna količina vode padajući stvara i od siline pada pretvara vodu skoro u paru raspršujući je na sitne kapljice, svake godine vidi oko 15 miliona ljudi.

IMG 1622


Nijagarini vodopadi su granica između SAD-a i Kanade. Ti vodopadi imaju najveći protok vode na svijetu, čak 168000 kubnih metara vode u minutu!


IMG 1347
Ujedno, vodopadi su granica između SAD-a i Kanade. Ti vodopadi imaju najveći protok vode na svijetu, čak 168000 kubnih metara vode u minutu! Samo jednom u istoriji vodopada tj. od kada se ona prati, voda je zamrzla i nije proticala kratko. Ovaj događaj zabilježen je 1912. godine. Ovi vodopadi nijesu pretjerano visoki ali ipak, posmatrajući ih čovjek ne može da ne zadrhti pred snagom prirode! Od samog parkinga koji je na nekih 200 metara udaljenosti od vodopada, počnete osjećati čestice vode u vazduhu i čuti huk Nijagare. Oni hrabriji mogu čak čamcem ili brodom da idu do samih slapova - do sada smo već utvrdili da nijesam baš najhrabrija osoba na svijetu tako da sam ja vodopade posmatrala sa bezbjedne udaljenosti. I divila im se. Još jedna stvar na mojoj listi životnih želja – precrtana.

IMG 1364

San Nikole Tesle od djetinjstva bio je da ukroti Nijagaru i vodopade

Zahvaljujući Teslinom pronalasku polifaznog sistema naizmjeničnih struja (AC- alternating current), mogućnosti korišćenja prirodnog potencijala ovog vodenog rudnika snage su se višestruko povećale i sa njegovim idejama svi prethodni pokušaji iskorišćavanja energetskog potencijala Vodopada bili bi zanemareni.

Prema nekim svjedočenjima, Teslin san od djetinjstva bio je da ukroti Nijagaru i vodopade i dolaskom u Ameriku sada je bio na korak od ostvarenja tog cilja.  Prema zapisu (2. januara 1893.) napisao je u pismu:  “Radim da bi uzeli moj sistem motora u velikim transmisijama sile na Nijagari koji se sad izvode, a pun sam nade da hoće.”

IMG 1549
Iste godine snovi postaju java: 1893. poslije Svjetske izložbe u Čikagu, donijeta je odluka o načinu iskorišćavanja hidropotencijala Nijagarinih vodopada. Naravno da je Tesla pobijedio, naravno da su njegove ideje počele sa realizacijom. To je bila ujedno i odluka kojoj se i sam Tesla nadao. Međunarodna komisija za Nijagarine vodopade, na čijem čelu sa čuvenim fizičarem lordom Kelvinom, je 1893. godine prihvatila ponude kompanija koje su predložile upotrebu Teslinog polifaznog sistema. Na Nijagarinim vodopadima se na američkoj  strani, nalazi spomenik Nikoli Tesli, identičan onom ispred Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

IMG 1531


Prema nekim svjedočenjima, Teslin san od djetinjstva bio je da ukroti Nijagaru i vodopade i dolaskom u Ameriku sada je bio na korak od ostvarenja tog cilja.  Prema zapisu (2. januara 1893.) napisao je u pismu:  “Radim da bi uzeli moj sistem motora u velikim transmisijama sile na Nijagari koji se sad izvode, a pun sam nade da hoće.”


Povodom 150 godina od rođenja ovog istaknutog naučnika kanadske vlasti su prihvatile prijedlog crkve Svetog Đorđa, koja se nalazi u Ontariju, da i na svojoj strani postave spomenik ovom naučniku a u Torontu postoji bulevar sa njegovim imenom.

IMG 1538

Nijagara na jezeru (Niagara on the lake)

Kada završite sa Nijagarinom vodopadima, na svega 20-tak minuta vožnje nalazi se malo mjesto zvano Nijagara na jezeru. Taj kraj je pun vinarija i destilerija, ogromne plantaže i predivna priroda koja će vas očarati! Oldtajmeri i konjske zaprege, penzioneri koji uživaju u dugim šetnjama i prelijepa priroda. Pravi raj za hedoniste! U tom predjelu obavezno je otići na vinsku turu i degustaciju. Možete poći sami šetnjom ili biciklom, automobilom ili konjskim zapregama. Mene je arhitektura ovog kraja oduševila i non stop sam fotografisala kuće!

Do sljedećeg broja pratimo se na Instagramu.

Vaša Bojana.


Više o mojim putovanjima na: Instagram: bojana.tu


 

 Caffe Montenegro logo bijeli

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: redakcija.caffemontenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!