Caffe slicica naslovne pored logoa 196

DZT Banner GLC 470x90 EN

Zdravo gorivo za zdravo srce automobila

Petrol - Energija za život

Zdrav životni stil zahtijeva zdravu ishranu. Čistija, ekonomičnija i efikasnija mobilnost je kvalitetno gorivo. Energetske paralele između tijela i motora više su nego očigledne - nažalost i u odnosu bolesti i invaliditeta. Oni koji se zdravo hrane žive bolje i duže, a oni koji toče kvalitetnim gorivom voze duže, čistije i jeftinije.

Sve više ljudi svjesno ili dosljedno mijenja svoje prehrambene navike u pravcu kvalitetnije i prije svega zdrave hrane. Dokazano je da zdrav način života, čiji je važan dio ishrana, sprečava mnoge bolesti i pozitivno utiče na blagostanje i vitalnu energiju tijela. Kao što je zdrava i energetski uravnotežena ishrana važna za održavanje normalnog funkcionisanja ljudskog tijela, čiji su glavni energetski pogon metabolički organi, vaskularni sistem i srce, kvalitetno gorivo kao auto hrana izuzetno je važno za pouzdan rad mehaničkog srca - motor s unutrašnjim sagorijevanjem. Uvijek predstavlja lavovski udio na putu. Kao što je zdrava hrana važna za vaše tijelo, kvalitetno gorivo je važno i za vaš automobil. Stanica na benzinskim servisima Petrol opslužuje vašu mobilnost ili automobil vrhunskim gorivima Q Max i uvijek svježe pripremljenom i kvalitetnom hranom. Dobrodošli u svijet protoka čiste energije.

Imajući na umu sjutra ...

 Svjetovi hrane i goriva zapravo su mnogo isprepletaniji nego što se čini na prvi pogled. Proizvodnja zdrave hrane ostaje bez energije, a kvalitet energije ili goriva direktno utiče na kvalitet života. Zašto? Jer čistije gorivo mnogo manje opterećuje životnu sredinu, što znači da čistiji vazduh ulazi u naša pluća i na selu se proizvodi više zdrave hrane. Krug je zatvoren - imajući na umu sjutra. Upravo zbog te svijesti, Petrol, jedna od najvećih i najvažnijih energetskih kompanija u Sloveniji, razvila je novu generaciju visokokvalitetnih goriva Q Max u saradnji sa stručnjacima iz Afton Chemical iz Velike Britanije. Jedna od ključnih smjernica za pronalaženje najčistije verzije formule ugljovodoničnog goriva u budućnosti bila je smanjenje emisija i drugih uticaja upotrebe goriva na životnu sredinu. Energetsko bogatstvo iz utrobe planete obogaćeno je pažljivim odabirom aditiva koji su vatru iznad cilindara učinili ličnom mobilnošću čistijom i efikasnijom nego ikad ranije. Tako se svako od nas takođe može boriti protiv klimatskih promjena izborom boljeg goriva. Klinička slika izduvnih gasova vašeg automobila nesumnjivo će pomoći da se zaustavi dalje zagrijavanje atmosfere, što gura planetu u neizvjesne uslove.

Q Max energetsko kuvanje: duže, brže, jeftinije i čistije

Automobili su tako dobili zdravu hranu ili energiju od koje će putovati nekoliko kilometara uz manju potrošnju i istovremeno uštedjeti mnogo novca tokom cijelog života automobila samo na račun efikasno korišćene energije. Samo nekoliko punjenja gorivom nove generacije Q Max 95 i Q Max 100 ili Q Max Dizela smanjiće emisiju štetnih gasova; motor vašeg automobila će postati čistiji, u njemu će biti manje gubitaka trenja. Sa benzinskim motorima koje pokreću Q Max 95 i Q Max 100, visokokvalitetna goriva mogu prepoloviti zaštitu od unutrašnjeg habanja metalnih površina i istovremeno temeljno poboljšati čistoću svih ključnih djelova motora, što znači potpunu zaštitu od srčanih ventila motora. Potrošnja goriva na oba benzinska goriva smanjena je u prosjeku za 4,1 odsto. Već na godišnjoj osnovi to znači očiglednu uštedu u troškovima goriva, a tokom životnog vijeka vašeg automobila niža potrošnja znači već značajne uštede. Sa oba dizel goriva Q Max porodice, prosječni domet se povećava za  50 kilometara kada se rezervoar goriva potpuno napuni. Oba dizel goriva nude čak 95% zaštite motora od korozije, gotovo upola bolje (46 posto) štite motor od površinskog habanja, a što je najvažnije, nude i potpunu zaštitu od oštećenja mlaznica visokog pritiska ili zajedničkog voda visokog pritiska mlaznice za ubrizgavanje goriva. Primarna energija goriva dobila je izuzetno napredne molekule inovativnih aditiva koji su u stanju da očiste i zaštite srce vašeg automobila. Zamislite ovaj motorni dodatak ishrani kao spoj vitamina, minerala i antioksidanti koji jačaju i čiste vaše tijelo. Zbog njih ste u redovnoj upotrebi u boljoj formi. Motorni vitamini u vašem automobilu predstavljeni su formulom tehnologije „Dual Action“ koja je uključena u Q Max goriva. Ovo izuzetno pozitivno utiče na „stanje mašine“, što se ogleda u snazi, odzivnosti, fleksibilnosti, ubrzanju i manjoj potrošnji goriva uz bolje performanse.

18.06

Tihe ubice - baš kao što zaustave tijelo, zaustave i motor

Ljudsko tijelo je izuzetno složen biomehanički prirodni sistem, koji svojim fiziološkim procesima u mnogo čemu podsjeća na ono što se dešava u motoru sa unutrašnjim sagorijevanjem. Srce je naš motor, pumpa krv ili životno gorivo, koje protiče kroz naš složeni vaskularni sistem, koji je posebno osjetljiv na unos nezdravih supstanci. Unutrašnji organi, kao što su jetra, bubrezi, crijeva, predstavljaju osetljiv sistem koji pročišćava ostatke unosa energije ili oslobađanje ćelijskog metabolizma, gdje se sagorijevaju kalorije ili džuli potrošene energije. U ovom trenutku svako može da zamisli posljedice nezdrave hrane. Organizam polako tone u kandže tihih ubica. Loše sagorijevanje ćelija akumulira „motorni talog“ u tijelu u obliku masti ili holesterola, šećera i drugih proizvoda „lošeg goriva“. Sve ovo dovodi do razvoja hroničnih defekata ili bolesti koje nam uzrokuju nepouzdano funkcionisanje, pa čak i nepopravljivo oštećenje organa. Loše gorivo na našim pločama dovodi do dijabetesa, visokog krvnog pritiska, začepljenja krvnih sudova i predstavlja ozbiljnu opasnost po zdravlje. Odavde takođe možete brzo vidjeti paralele sa gorivom koje sipate u automobil. Ako nezdrava ishrana postane uobičajena, pokreće destruktivne procese koji mogu zaustaviti život čak i na vrhuncu svoje moći. Iste posljedice nastaju i kod upotrebe nekvalitetnog goriva. Ovo u motoru takođe može da pokrene tihe ubice koje napadaju bez obzira na starost i kvalitet automobila.

 Moždani udar u najnovijim automobilima često uzrokuje i gorivo lošeg kvaliteta

Uprkos izuzetno naprednoj tehnologiji, najnoviji motori nisu imuni na efekte lošeg goriva. Sasvim suprotno. Visoki pritisci ubrizgavanja goriva i složeni organi za „čišćenje izduvnih gasova“ rade uspješno i pouzdano samo kada se koriste najkvalitetnija goriva. Elektronski sistem ubrizgavanja goriva pod visokim pritiskom ubrizgava gorivo u vruće jezgro motora vašeg novog automobila. Izuzetno važne i osjetljive mlaznice izuzetno su važan dio ubrizgavanja goriva u cilindre. Čak i mikroskopski sitni ostaci u gorivu, manji od 5 hiljaditih djelova milimetra, dovoljni su da takva mlaznica visokog pritiska iskusi efekat ugruška, koji je u našem tijelu uporediv sa krvnim ugruškom ili moždanim udarom. Stoga se u savremenim automobilima često javlja „motorni udar“ zbog nedovoljnog kvaliteta goriva. Takve popravke su veoma skupe, čak i više od 5 hiljada evra vlasnika može koštati sanacije „motornog udara“, kada je potrebna zamjena mlaznica za gorivo i pumpe visokog pritiska.

Baš kao i loša hrana u tijelu, loše gorivo u motoru uzrokuje mnoge probleme koji utiču na "metaboličke" organe motora. Sedimenti i nečistoće otežavaju visokokvalitetno sagorijevanje, što znači da su svi savremeni sistemi za prečišćavanje izduvnih gasova - katalizatori i filteri za čestice - mnogo više zagađeni toksičnim gasovima i čađom. To znači da su manje efikasni i izloženi većem trošenju, što zauzvrat znači veće opterećenje okoline i veću astrologiju za vlasnika automobila. Pored toga, manje energije dolazi na točkove od svakog utrošenog litra goriva, što znači da lična mobilnost postaje skuplja zbog veće potrošnje goriva, a takođe i zbog većih i nepredviđenih troškova održavanja koji se javljaju uprkos redovnom održavanju vozila.

Živite i vozite zdravo, bilo gdje i bilo kada

Nova benzinska porodica Q Max goriva dokaz je da čak i energetska hrana koja pokreće naš svakodnevni život može biti zdrava. Kada se na putu do posla, na odmoru ili na putovanju zaustavite u Petrolovoj putnoj „banji“ i priuštite svom automobilu taj nepogrešivi osećaj blagostanja i nalijte mu najbolji ili najkvalitetniji visok oktan ili obrok sa visokim cetanom Q Max.

 Caffe Montenegro logo bijeli

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: redakcija.caffemontenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!