Caffe slicica naslovne pored logoa

DZT Banner GLC 470x90 EN

Kamenice za dane ljubavi

Damirove gastrolomije: Kuvajmo zajedno /

Kamenice, ili ostrige, su nadaleko poznati afrodizijak, ali osim toga, one su jedne od nutritivno najbogatijih namirnica na svijetu. Vitamini, minerali, omega 3 masne kiseline, proteini, gvožđe i cink, ostrige čine namirnicom koja bi trebala da se nađe u jednoj lijepo izbalansiranoj ishrani, bar jednom mjesečno da priuštimo sebi.

A u februaru smo imali odličan povod, sa Valentinovim, da ostrige budu dio jednog fantastičnog predjela, ali mogu uvijek biti odličan razlog za trpezu drugačiju od ostalih dana i jela... Znam da mnogi imaju problem sa ukusom i teksturom ostriga, zato neću predlagati sirove ostrige sa malo limunovog soka, što može biti sasvim dovoljno, već malo pristupačniji recept za vaša nepca. U pitanju je grilovana ostriga za slaninom i braon maslacem. Delicija. Ako bih predlagao i vino, možete odabrati neko lijepo bijelo vino tipa Chablis, ali i proseko ili pjenušac po vašem izboru. Ovaj recept je dovoljan za lijepo predjelo za dvije osobe.

20210125 193502

20210125 190423

Grilovana ostriga za slaninom i braon maslacem

Sastojci:

2K slanine na male kockice

50gr maslaca

1/2 limuna

2K petrusina na sitno

2-3K prezle

maslinovo ulje

8 ostriga

Priprema: otvorite ostrige i sačuvajte samo malo vode iz njih i postavite na pleh. Zagrijte rernu na način gril, tako da samo gornji grijač radi, na najjače.

Propržite prezlu na malo maslinovog ulja, samo 1 minut, koliko da dobije malo boju. Izvadite prezlu na tanjir.

Na malo jačoj vatri propržite slaninu sa maslacem. Pržite dok maslac ne dobije braon boju i slanina bude lijepo propržena. Iscijedite malo limunovog soka, da „osvježi sos“. Ugasite vatru i dodajte sjeckani petrusin.

20210125 194318

Sada dodajte po kašiku „sosa“ u svaku ostrigu i završite sa jednom kašičicom prezle u svaku, pa ubacite u rernu na visoku rešetku, ispod grila. Pecite svega 2-3 minuta, u zavisnosti koliko želite da ostrige zadrže svoj karakteristični morski ukus. Ne želite potpuno da ih ispečete.

Poslužite i uživajte.

Najbolje je da odgledate nekoliko videa da naučite kako se otvaraju i čiste ostrige, jer opis koliko god detaljan, ne bi bio dovoljan. I uvijek budite pažljivi sa čišćenjem, ili kako se drugačije zove, „šokiranjem“.

Za više inspiracija na temu kuvanja, posjetite Instagram profil (instagram.com/damirove_gastrolomije), blog ili youtube kanal

 Caffe Montenegro logo bijeli

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: redakcija.caffemontenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!