Caffe slicica naslovne pored logoa

DZT Banner GLC 470x90 EN

ISMOD - budi drugačiji

Usvajanje Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda u avgustu 2019. godine, može se slobodno reći da je to u velikoj mjeri uticalo na rad ugostiteljskih objekata i možda zauvijek promijenilo navike potrošača. Koliko je konzumiranje duvana i duvanskih proizvoda u Crnoj Gori dio jedne tradicije, govore i podaci velikog broja istraživanja da je prosječna potrošnja cigareta preko 4.000 komada po odraslom pušaču na godišnjem nivou. Stupanjem na snagu Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, Ministarstvo zdravlja je poslalo jasnu poruku da želi da ovu “naviku” svede na minimum. 5

Koje mogućnosti Zakon pruža
Ministarstvo zdravlja, prilikom izrade Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, nije zabranilo konzumiranje nesagorijevajućih duvanskih proizvoda ili bezdimnih duvanskih proizvoda kako ih još nazivaju, zbog čega se ti proizvodi bez bilo kakvih sankcija konzumiraju u restoranima i kafićima. Danas je u svijetu prisutno više proizvoda te vrste, ali pionir ove kategorije u Crnoj Gori je kompanija Plus d.o.o. koja je lansirala uređaj ISMOD u maju 2019. godine. Pravovremeno prepoznavanje tržišta Crne Gore kao jednog od prioritetnih, kompanija MySMOK koja proizvodi ove uređaje, dala je kompaniji Plus punu podršku. „Ono što je važno istaći da konzumiranje bilo koje vrste duvanskih proizvoda, bez obzira na način konzumiranja, izaziva nikotinsku zavisnost i štetno je za zdravlje.”- započinje svoje izlaganje Prokopije Perić, izvršni direktor kompanije Plus d.o.o. Podgorica. ”Činjenica je da samim tim što ne dolazi do procesa sagorijevanja duvana, nema ni stvaranja velikog broja štetnih materija kao nus produkt sagorijevanja. Analiza nesagorijevajućeg duvana koji uvozi naša kompanija, odrađena je u ASL Analitic Service Laboratory iz Njemačke. ASL je nezavisna, ISO17025 akreditovana laboratorija i zvanično odobrena od strane Evropske unije za ispitivanje sastojaka duvana. Podaci iz tih analiza pokazuju da proizvodi koje uvozi naša kompanija sadrže i do 95% manje štetnih sastojaka u odnosu na konvencionalne cigarete i do 5% manje štetnih materija u odnosu na slične proizvode koji se sada prodaju na našem tržištu.IMG 7776Proizvod koji distribuiramo na teritoriji Crne Gore usklađen je sa svim propisanim direktivama Evropske unije za proizvodnju duvanskih proizvoda i ispunjava sve norme TPD 2014/40/EU. Ponavljam da, uprkos podacima iz analiza, konzumiranje nesagorijevajućeg duvana ili kako se još nazivaju bezdimni duvanski proizvodi, nije u potpunosti bezbjedno i ovi proizvodi takođe izazivaju zavisnost jer sadrže nikotin u istoj ili sličnoj mjeri kao konvencionalne cigarete. Sve patrone nesagorijevajućeg duvana sadrže i minimalne količine ugljen monoksida (CO) kao i katrana. Uprkos činjenici da nismo u zakonskoj obavezi da ističemo ove podatke na paklici, kompanija Plus d.o.o. Podgorica kao društveno odgovorna kompanija je u dogovoru sa proizvođačem odlučila da ove podatke istakne na paklici kako ne bi dovodili potrošače u zabludu.

Kako se koriste patrone nesagorijevajućeg duvana
“Da bi ste mogli koristiti patrone nesagorijevajućeg duvana, potreban Vam je uređaj koji duvansku smjesu u patronama zagrijeva do temperature od 350 stepeni Celzijusa kada počinje isparavanje nikotina i aroma duvana. Uređaji ISMOD, koji proizvodi kompanija MySmok iz Dongguana, a koja se razvojem i proizvodnjom uređaja nesgorijevajućeg duvana bavi još od 2015. Godine dostupni su u dvije osnovne verzije: ISMOD II Plus i ISMOD NANO. Kompanija MySmok je jedna od najvećih proizvođača u svijetu i sa svojih 10.000 kvadratnih metara proizvodnih kapaciteta i 3.000 kvadratnih metara laboratorije za istraživanje i razvoj, isporučuje visoko kvalitetne uređaje. Konstantne analize i unapređenja kvaliteta uređaja garantuju ispravnost od minimum jedne godine za koliko se daje i garancija na uređaj.

IMG 7775ISMOD II Plus je vrlo kvalitetetan uređaj koji ima 2 Držača za patrone nesagorijevajućeg duvana i omogućavaju konzumiranje bez čekanja da se Držač za patronu ponovo dopuni. To je ujedno i najveća prednost jer veliki broj potrošača koji koriste slične uređaje, imaju problem što moraju čekati da se držač ponovo dopuni. Aparati su vrlo elegantni i dostupni su u tri boje, crveni, crni i bijeli. Jednostavni su za koriščenje i održavanje jer ne zadržavaju sitne opiljke duvana nakon korišćenja koji mogu prouzrokovati neprijatne mirise.

IMG 7782ISMOD NANO je novija generacija uređaja i namijenjen je potrošačima koji ne žele da dopunjavaju uređaj tokom dana. Sa kapcaitetom baterije od 1.500 Ah, kada se u potpunosti napuni, uređaj može da se koristi za 22 patrone nesagorijevajućeg duvana bez dodatnog dopunjavanja. Ovaj uređaj je dosta manji po dimenzijama od prethodnog, i dolazi u nekoliko veoma atraktivnih boja. Svi uređaji su dostupni na određenom broju maloprodajnih mjesta Tobacco S Press-a kao i u pojedinim ugostiteljskim objektima na cijeloj teritoriji Crne Gore. Ono što bih želio još jednom da napomenem da konzumiranjem patrona bezdimnih duvanskih proizvoda u velikoj mjeri je eliminisano pasivno pušenje, ali i pored činjenice da emituju manje štetnih materija, izazivaju zavisnost od nikotina.

IMG 7780Evolucija duvana i duvanskih proizvoda
Nedugo nakon otkrića duvana, on postaje primarni produkt kolonizovane Sjeverne Amerike. Duvan su u Evropu prvi donijeli Španci i Portugalci 1518. godine. Najveće zasluge za njegovo širenje po Evropi ima francuski diplomata na portugalskom dvoru, Žan Nikot, po kome potiče i naziv glavnog sastojka duvana – nikotin, odnosno latinskog naziva duvana, Nicotiana tabacum. Duvan počinje da se gaji u Evropi 100 godina kasnije, od 1592. godine. U početku se duvan u Evropi nije koristio za pušenje, već kao dekorativna i ljekovita biljka. Vjerovalo se da je duvan ljekovit i smatralo se da umanjuje tegobe reumatizma, glavobolje, zubobolje i probleme sa očima. Upotreba burmuta predstavlja prelazni oblik između upotrebe duvana kao medikamenta i kao sredstva za uživanje. Kao sredstvo uživanja prvo su se pojavile cigare, zatim se konzumirao duvan u luli, a na kraju cigarete sa papirnim omotom (1739).3Nedugo posle početka upotrebe duvana kao sredstva za uživanje počele su i rasprave o njegovoj štetnosti. Prva zabilježena polemika o štetnosti duvana bila je 1604. godine u Engleskoj. Tadašnja medicina je uspela da ubijedi kralja da je „duvan štetan za čula vida i mirisa, da uništava mozak i pluća i da čovjek može da pocrni od konzumiranja duvana“. Od tada, Engleska je propisala nove direktive po kojima se uvodi veća tarifa na svaki kilogram duvana uvezen u Englesku. Za vrijeme jednog od francuskih kraljeva iz dinastije Luj, za pušenje se dobijala smrtna kazna. Međutim, ni to nije pomoglo da se iskorijeni pušenje u Francuskoj. Što se tiče našeg podneblja, duvan su na Balkansko poluostrvo donijeli Turci početkom XVII veka. Fabrička prerada duvana na našim prostorima počela je u drugoj polovini XIX vijeka. Dalji razvoj duvanskih proizvoda se nastavio 2003.godine, kada je Kinez po imenu Han Li inovirao prvu generaciju električne cigarete, a nakon 10 godina razvoja, ova industrija je ušla u relativno zrelu fazu. Pored toga, usvajanje zagrijevanja toplotnih materija i nikotinske soli, dovela ga je do ukusa bliže tradicionalnom duvanu. Razvoj proizvoda sa nesagorijevajućim duvanom u svijetu je doprinio transformaciji mnogih poslovnih modela. 


E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Facebook: ISMOD Montenegro

Instagram: ismod.montenegro


 

 

 Caffe Montenegro logo bijeli

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: redakcija.caffemontenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!