Caffe slicica naslovne pored logoa 210

MNE Media DIGITAL Caffe Montenegro Web Banner v2

Lavazza – Najvoljenija kafa na svijetu

Od malog porodičnog biznisa do internacionalnog giganta i jednog od najvoljenijih proizvođača kafe na svijetu, istorija Lavazza Grupe je priča o velikoj strasti prema kvalitetnoj kafi i onome što radite, uparena sa preduzetničkim duhom i fokusom na inovacije i odgovornost prema zajednici.

Staro italijansko prezime Lavazza danas je transformisano u sinonim preduzetničke strasti, koji je malu italijansku prodavnicu kafe pretvorio u jednog od vodećih globalnih proizvođača kafe. Uspjeh nije došao sam od sebe. On je rezultat 125 godina konstantnog rasta koji je dolazio iz ulaganja u istraživanja i inovacije, oslonjenih na strast prema kvalitetu i brizi o zajednici. Danas, Lavazza posluje na 140 tržišta a godišnje proizvede 30 milijardi šoljica kafe. Kao grupacija, Lavazza pokriva sve sektore industrije kafe, od kvalitetnih i posvećenih rješenja za ugostiteljstvo, do pažljivo koncipiranih pakovanja koja se mogu naći u gotovo svim kuhinjama na planeti.

drogheria Lavazza Archivio Storico Lavazza

Corner Lavazza

Porodica Lavazza uspjela je da svijetu prenese svoju italijansku autentičnost koja se ogleda u posvećenom, gotovo domaćinskom, odnosu prema svakoj šoljici kafe koja napusti proizvodni pogon kompanije. Strast prema kafi i posvećenost ljudima koji je piju su u korijenu svega što kompanija stvara i zato svaki Lavazza proizvod pruža besprekoran doživljaj svojim kupcima, uvijek pomijerajući granice kvaliteta.

Konstantno otvoren um za nove ideje, uz beprekornost kvaliteta, donijeli su Lavazza-i globalno prepoznatljiv status premium brenda čija snaga leži upravo u ljudima koji svakodnevno ispijaju kafu, dijeleći i živjeći iste vrijednosti.

foto storica 2 figurina


U korijenu svega što Lavazza stvara su strast prema kafi i posvećenost ljudima koji je piju.


Uz inovativnost i visoke standarde kvaliteta, odgovorno poslovanje, održivost i briga o našoj planeti noseći su stubovi grupacije Lavazza i nešto čemu pristupaju beskompromisno i posvećeno.

Održivost

Od svog osnivanja, Lavazza njeguje poseban odnos prema vrijednostima održivosti, razvijajući tokom godina stratešku mapu puta ka održivom razvoju. 2004. godine., osnivanjem Fondacije Lavazza, grupa je definisala svoju stvarnu posvećenost podršci zajednicama u kojima posluje. Fondacija Lavazza danas broji 32 aktivna projekta, sa preko 136.000 uzgajivača kafe u 20 zemalja, na 3 kontinenta. Glavni cilj je poboljšanje prinosa i kvaliteta kafe, promovišući preduzetništvo među uzgajivačima i poboljšanje njihovog životnog standarda kroz podršku autonomiji lokalnih zajednica, vrjednovanjem rada žena i uključivanjem novih generacija, uz razmjenu dobrih poljoprivrednih praksi i uvođenje tehnoloških alata dizajniranih za borbu protiv efekata klimatskih promjena. Kako bi podržala ovaj proces, Lavazza je izradila Manifest održivosti u kojem je definisala četiri temeljne vrijednosti - autentičnost, strast prema besprekornosti, odgovornost, inventivnost, što je dovelo do definisanja cilja poslovanja kroz moto „Buđenje boljeg svijeta, svakog jutra“.

Nuvola Lavazza Il contesto urbano AndreaGuermani

 DSF2298


Kratka Lavazza istorija

125 godina strasti, inovativnosti i preduzetničkog duha ispisali su nevjerovatno bogatu istoriju Lavazza porodice koja je djelić sebe utkala u proizvode koji su se našli u mnogim kuhinjama svijeta.

Sve je krenulo 1895. godine sa malom porodičnom radnjom Luigi Lavazza-e u srcu Torina. Na istoj adresi tada je ujedno započeta i najveća revolucija u istoriji kafe kroz kreaciju prvih mješavina kafe za široku upotrebu koja do tada nije postojala. Zahvaljujući istraživanjima iz oblasti hemije i strasti prema kafi, Luiđi je stvorio mješavine uravnoteženog ukusa, koje su mogle zadovoljiti različite potrebe tržišta: rezultat je bio napitak koji je odmah postigao uspjeh. Godine 1922. Luiđi je nabavio Eureku, aparat koji je mogao peći 12 kg kafe u jednom ciklusu i time je učinjen značajan iskorak u transformaciji male prodavnice u porodičnu firmu koja je zvanično osnovana 1927. godine.

Uslijedile su godine inoviranja, od papira za pakovanje koji čuva svježinu kafe, do novih mješavina, putovanja u Brazil i upoznavanja sa procesom uzgoja kafe.

Sledeća generacija Lavazza, uspjela je da transformiše malu firmu u industrijskog velikana prisutnog u svim krajevima Italije. Liuđijevi sinovi, Đuzepe i Perikle, investirali su dalje u kvalitet proizvoda i identitet brenda pa je prvi Lavazza logo ugledao svjetlost dana 1947. godine.

Coffee Belt Tierra Retail Tavola disegno 1

Uslijedio je i prvi patent, limena kutija za kafu koja čuva miris i aromu, otvaranje Corso Novara fabrike u Torinu 1957. kada je nastala legendarna i i danas obožavana Qualita Oro mješavina. Prepoznatljivi Lavazza kamioneti neumorno su prevozili proizvode do najizolovanijih djelova Italije, čineći Lavazzu dostupnom svima i tabajući stazu komercijalnoj ekspanziji i brendiranju koje će uslijediti.

Sledeće generacije Lavazza, dalje će definisati komercijalni pristup i brend identitet kompanije. Lavazza je jedna od prvih firmi u Italiji koja je shvatila važnost komunikacije kako bi se generisala vrijednost brenda i započela saradnju sa brojnim umjetnicima čije su kampanje ušle u istoriju italijanskog i svjetskog marketinga i dizajna. Likovi Caballero i Carmencita, kampanje sa Ninom Manfredijem, brojne kampanje za nove proizvode, ikonična kampanja „Paradiso“ i saradnja sa filozofom Feran Adrijom i mnogo drugih koje su učinile da Lavazza postane sinonim za italijansku kafu u svijetu.

copy


Lavazza u svemiru

Prva kafa ispijena u svemiru bila je Lavazza. ISSpresso aparat, koji je Lavazza dizajnirana zajedno sa Argotec-om, omogućio je astronautima da uživaju u espressu najboljeg kvaliteta u svemiru, baš kao kod kuće, a Samanta Kristoforeti bila je astronautkinja koja je prva probala kafu. Autentični Lavazza espreso je skuvan u ekstremnim uslovima, gdje su principi dinamike fluida potpuno drugačiji od onih na Zemlji. Krema i kafa nisu miješani, pri čemu je tradicionalna šolja zamijenjena posebnom kesom, ali je proces pripreme ostao isti.


¡Tierra!

Prvi značajni projekat Fondacije Lavazza nosi naziv ¡Tierra! a za cilj ima proizvodnju visokokvalitetne kafe uz istovremeno poboljšanje društvenih, ekonomskih i ekoloških uslova u zajednicama koje je uzgajaju. Rezultat je asortiman proizvoda koji je vrhunac dostignuća u pogledu posvećenosti brenda Lavazza održivosti globalno.

za box Tierra


Lavazza u svijetu sporta

Svijet kafe i svijet velikih sportskih takmičenja dijele mnoge vrijednosti: društvenu dimenziju, ritual, energiju, posvećenost i međunarodno okruženje. Zbog toga je Lavazza partner velikih događaja kao što su Grand Slam teniski turniri — Rolan Garos, Vimbldon i US Open, Nitto ATP Finals, ali i drugih važnih takmičenja u svijetu fudbala, golfa, skijanja i jahanja.

05 BULLE

Lavazza je takođe dugogodišnji partner Arsenala I Liverpoola i oficijelna kafa kluba Juventus.

Lavazza kalendar

  1. Lavazza je napravila prvi Lavazza kalendar, započinjući tako duboku i jaku vezu sa vizuelnim umjetnostima. Kalendar za 2023. nosi naziv „YES! we’re OPEN“. Dvanaest fotografija djela su Aleks Prejdžer, obožavane američke fotografkinje, i nose poruku o ljepoti čovječanstva koje nanovo otkriva svoju živost, individualnost i međusobnu povezanost. Ovim kalendarom, Lavazza šalje poruku o važnosti diverziteta i inkluzivnosti uzimajući kafu kao početnu tačku interakcije.

AB301477

LAVAZZA ARSENAL EDITORIAL IMAGE PROOF03


 Enter d.o.o.

Janka Đonovića 34, 81000 Podgorica, Crna Gora

+382 20 642 211

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.  I  www.enter.co.me  


 

 Caffe Montenegro logo bijeli

Jedini specijalizovani časopis o ugostiteljstvu i turizmu u Crnoj Gori

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

E-mail: redakcija.caffemontenegro@gmail.com

Podgorica

 

CAFFE MONTENEGRO u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!